Nie wkładaj tych przedmiotów do zmywarki. Mogą stracić na użyteczności

Mama zawsze powtarzała: Lenistwo się nie opłaca. W myśl tej zasady warto zwrócić uwagę na to, co wkładamy do zmywarki, ponieważ nie wszystkie sprzęty kuchenne powinny się tam znaleźć. Mycie ręczne w niektórych przypadkach może znacząco wpłynąć na trwałość poszczególnych przyrządów.

Zmywarki w dużym stopniu ułatwiają nam życie. Niektórzy są do nich tak przyzwyczajeni, że wręcz naturalnie decydują się na wypełnianie sprzętu wszystkimi zabrudzonymi elementami, które wykorzystuje się w kuchni. I choć pokusa jest spora, warto pamiętać, że nie każdy materiał dobrze zniesie tę metodę czyszczenia. Zobacz, jakie naczynia i akcesoria lepiej umyć ręcznie, aby mogły posłużyć ci jak najdłużej.

Zobacz wideo Czyścimy akcesoria kuchenne - sztućce, drewniane łyżki, deskę do krojenia i naczynia

Jak używać zmywarki? Pamiętaj o pielęgnacji sprzętu

Właściciele zmywarek oprócz korzystania z możliwości, jakie daje ten sprzęt kuchenny (oszczędność czasu i wody), powinni pamiętać również o regularnym dbaniu o kondycje maszyny. Podstawowym zadaniem przy codziennym użytkowaniu jest usuwanie resztek jedzenia z materiałów umieszczanych we wnętrzu urządzenia. Kolejnym ważnym aspektem jest systematyczne oczyszczanie filtra, dzięki czemu unikniemy zastojów wody, tworzenia się brzydkiego zapachu i nieefektywnego mycia naczyń.

Zobacz też: Zamiast do garnka wrzuć wieczorem do toalety. Kamień, zacieki i smród znikną

Oprócz tego typu pielęgnacji warto również zwracać uwagę na to, co wkładamy do zmywarki, aby nie zaszkodzić zarówno artykułowi, który ma zostać poddany czyszczeniu, jak i maszynie. W tym celu należy spojrzeć na oznaczenia producenta. Znajdziemy je na większości naczyń i sprzętach kuchennych. Jeśli jednak nie mamy pewności, czy dany asortyment może znaleźć się w urządzeniu myjącym, lepiej oczyścić go ręcznie. Do tej grupy należą następujące artykuły.

Jakich rzeczy nie myć w zmywarce? Lepiej zrób to ręcznie

W zmywarce najczęściej lądują talerze, kubki oraz sztućce. Niektórzy decydują się również na umieszczenie w maszynie garnków lub patelni. Nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań, dopóki przedmiot nie zawiera aluminium lub srebra. Z dala od sprzętu czyszczącego powinniśmy trzymać również:

  • naczynia miedziane i cynkowe
  • cienkie, dekoracyjne szkło
  • malowaną ręcznie zastawę (talerze, kubki)
  • materiały wykonane z drewna i tworzywa sztucznego

W wyniku wysokiej temperatury utrzymującej się w bębnie podczas mycia uszkodzeniu mogą ulec również noże. Sprzęt nie tylko się stępi, ale może także zacząć ulegać korozji. Ręcznie lepiej umyć także poważnie zabrudzone naczynia, na których znajduje się farba, wosk lub popiół.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: