Karnawałowe oponki serowe zrobisz w mniej niż pół godziny! Rodzina będzie zachwycona

Oponki serowe to przysmak, który wielu z nas kojarzy z dzieciństwa. W okresie karnawału nasze babcie przygotowywały wyjątkowe i jedyne w swoim rodzaju łakocie, których smak nie mógł się równać z żadnym innym. Jak przygotować smakowite oponki serowe? Wypróbuj nasz prosty przepis.

Oponki serowe kochają nie tylko dzieci. To szybka słodka przekąska na karnawał. Jak ją zrobić? Przepis nie jest trudny - wszystkiego dowiesz się z naszego artykułu.

Zobacz wideo Jak tłusty czwartek, to... oponki z serkiem mascarpone. Poznaj ten przepis!

Przepis na oponki serowe - potrzebne składniki

Prosty przepis na oponki serowe zaczynamy od przygotowania składników. Na 16 sztuk oponek serowych będą potrzebne:

  • 500 g tłustego twarogu
  • 500 g mąki pszennej tortowej (typ 405)
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany (12% lub 18%)
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli 

Ponadto:

  • smalec (ewentualnie olej rzepakowy) do smażenia
  • cukier puder do dekoracji

Oponki z serem - przepis krok po kroku 

Jak zrobić oponki z serem? Przepis krok po kroku poniżej:

  • Krok 1. Twaróg przekładamy do miski i blendujemy lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, aby pozbyć się grudek
  • Krok 2. Do zmielonego twarogu dodajemy żółtka i śmietanę. Składniki łączymy, aby powstała gładka, jednolita masa
  • Krok 3. Do osobnej miski przesiewamy mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i mieszamy
  • Krok 4. Do masy twarogowej dodajemy mąkę z cukrem oraz pozostałe składniki na ciasto (szczyptę soli i spirytus)
  • Krok 5. Wszystkie składniki mieszamy na początku łyżką, a następnie ciasto przekładamy na blat podsypany mąką i zagniatamy przez kilka minut (jeżeli ciasto za bardzo się klei, należy posypywać je niewielką ilością mąki)
Przepis na idealne oponki serowe.
Przepis na idealne oponki serowe. Fot. StockSnap / Pixabay

Jak się robi oponki serowe?

Jak się robi oponki serowe? Jeżeli nasze ciasto jest już gotowe, podsypujemy blat mąką, a następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1,5 cm. 

  • z ciasta wycinamy krążki o średnicy ok. 7-8 cm (można do tego celu użyć szklanki lub okrągłej foremki do ciasteczek), a następnie wykrawamy również środek za pomocą kieliszka tak, aby powstał charakterystyczny kształt pierścienia
  • skrawki ciasta, które zostały ponownie zagniatamy i wycinamy kółka
  • wycięte oponki układamy obok siebie na blacie podsypanym mąką

Oponki serowe przepis babci - jak smażyć?

Jak smażyć oponki serowe? Przepis tradycyjny zakłada smażenie oponek serowych na smalcu. Smalec nadaje charakterystyczny smak i sprawia, że oponki mają idealnie złocisty kolor. Można użyć także oleju rzepakowego lub mieszanki smalcu i oleju. Poniżej kilka istotnych wskazówek dotyczących smażenia oponek serowych:

  • smalec powinien być bardzo dobrze rozgrzany (temperatura ok. 175 stopni)
  • temperaturę tłuszczu można kontrolować za pomocą termometru cukierniczego, a jeżeli go nie posiadamy, to po kilku minutach rozgrzewania smalcu należy wrzucić do garnka kawałek ciasta i obserwować, czy od razu zaczyna się smażyć. Jeżeli tak, to delikatnie zmniejszamy ogień i wrzucamy pierwszą partię oponek
  • zbyt wysoka temperatura tłuszczu może sprawić, że oponki będą ładnie rumiane z wierzchu, ale w środku pozostaną jeszcze surowe. Z kolei zbyt niska temperatura smalcu spowoduje nadmierne wchłanianie tłuszczu przez oponki
  • oponki urosną podczas smażenia, dlatego jednorazowo nie należy wrzucać ich zbyt dużo
  • oponki smażymy z obu stron na rumiany kolor (2 minuty na stronę)
  • usmażone oponki serowe wyławiamy i układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu
  • gotowe oponki oprószamy cukrem pudrem
  • usmażyć możemy również wycięte wcześniej środki (powstaną nam mini pączki serowe)

Zobacz też: Pyszne puszyste pączki nie tylko dla łakomczuchów. Dzięki nim karnawał 2025 zapamiętacie na długo

Więcej o: