• Link został skopiowany

Z wakacji w Albanii przywiozłam przepis na danie dla zapracowanych. Zrobisz je w 20 minut

Z podróży przywozimy różne pamiątki, zdjęcia i przede wszystkim wyjątkowe wspomnienia. Nic jednak nie przypomni nam miło spędzonych wakacji tak, jak smak potraw, które pałaszowaliśmy podczas urlopu. Danie, które poznałam w Albanii, przygotowuję regularnie, szczególnie w chłodne dni oraz kiedy mam niewiele czasu na gotowanie. Zdradzę wam przepis na fergese gospodyni pensjonatu, w którym się zatrzymałam. Ten albański rarytas przygotujesz w 20 minut.
Fergese - zdjęcie ilustracyjne
Fot. commons.wikimedia.org/By Kela.dauti - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=115606539

Albania z roku na rok zyskuje na popularności. Przyciąga turystów lazurowymi wodami Morza Adriatyckiego, malowniczymi krajobrazami i urokliwymi miasteczkami. Nie ma jednak udanej podróży bez skosztowania lokalnych przysmaków, których w tym bałkańskim kraju nie brakuje. Wśród nich nie można pominąć byrka, owoców morza czy qofte ferguara (klopsiki z mielonej jagnięciny, kurczaka lub wołowiny). Choć potrawy te były przepyszne, to moje podniebienie podbiło fergese. Proste, szybkie w przygotowaniu, a zarazem rozgrzewające i pożywne danie jednogarnkowe. Jak je przygotować? 

Zobacz wideo Rosół, czyli klasyka polskiej kuchni. Zobacz, jak go przyrządzić, by był przepyszny

Co się jada w Albanii? Fergese to danie, które przygotowuje się prawie w każdym domu

Fergese to jedno z najpopularniejszych dań w Albanii, a każda restauracja i rodzina ma swoje sekretne receptury. Ciężko znaleźć jeden "właściwy" przepis. Tak, jak większość regionalnych potraw, fergese przygotowywane jest z lokalnych składników, które nie łatwo znaleźć w innych miejscach. Oryginalne w daniu powinien znaleźć się ser gjize, który jest trudno dostępny w Polsce. Na szczęście o wiele łatwiej znajdziemy jego zamiennik - ser feta.

Zobacz też: Obiad z makaronem jak z włoskiej restauracji. Wystarczy 5 składników i 10 minut

Do przygotowania fergese dla dwóch osób potrzebujesz:

  • cebuli,
  • czerwonej papryki (można dodać także zieloną oraz żółtą)
  • puszki pomidorów 400 g,
  • jajka,
  • sera gjize, jako zamiennik można użyć sera feta około ok. 90 g,
  • garści zielonych oliwek,
  • oliwy, 
  • pieprzu,
  • natki pietruszki,
  • papryki wędzonej.

Fergese: przepis na pyszne jednogarnkowe danie. Z czym jeść fergesę?

Przygotowywanie fergese zaczynamy od przysmażenia papryki i cebuli na oliwię, do momentu aż zmiękną. Następnie dodajemy pomidory z puszki i lekko redukujemy ogień. W misce roztrzepujemy jajko i dodajemy ser feta, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Później dorzucamy do niej płaską łyżeczkę papryki wędzonej. Masę równomiernie rozprowadzamy po powierzchni patelni i przykrywamy na dwie-trzy minuty, aż całość lekko się zetnie. Po tym czasie ściągamy pokrywkę, mieszamy i wrzucamy oliwki. Chwilę podgrzewamy, dodajemy odrobinę pieprzu do smaku i gotowe. Jednogarnkowe danie posypujemy natką pietruszki i podajemy ze świeżym pieczywem, możemy także dodać odrobiny jogurtu greckiego.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: