Albania z roku na rok zyskuje na popularności. Przyciąga turystów lazurowymi wodami Morza Adriatyckiego, malowniczymi krajobrazami i urokliwymi miasteczkami. Nie ma jednak udanej podróży bez skosztowania lokalnych przysmaków, których w tym bałkańskim kraju nie brakuje. Wśród nich nie można pominąć byrka, owoców morza czy qofte ferguara (klopsiki z mielonej jagnięciny, kurczaka lub wołowiny). Choć potrawy te były przepyszne, to moje podniebienie podbiło fergese. Proste, szybkie w przygotowaniu, a zarazem rozgrzewające i pożywne danie jednogarnkowe. Jak je przygotować?
Fergese to jedno z najpopularniejszych dań w Albanii, a każda restauracja i rodzina ma swoje sekretne receptury. Ciężko znaleźć jeden "właściwy" przepis. Tak, jak większość regionalnych potraw, fergese przygotowywane jest z lokalnych składników, które nie łatwo znaleźć w innych miejscach. Oryginalne w daniu powinien znaleźć się ser gjize, który jest trudno dostępny w Polsce. Na szczęście o wiele łatwiej znajdziemy jego zamiennik - ser feta.
Zobacz też: Obiad z makaronem jak z włoskiej restauracji. Wystarczy 5 składników i 10 minut
Do przygotowania fergese dla dwóch osób potrzebujesz:
Przygotowywanie fergese zaczynamy od przysmażenia papryki i cebuli na oliwię, do momentu aż zmiękną. Następnie dodajemy pomidory z puszki i lekko redukujemy ogień. W misce roztrzepujemy jajko i dodajemy ser feta, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Później dorzucamy do niej płaską łyżeczkę papryki wędzonej. Masę równomiernie rozprowadzamy po powierzchni patelni i przykrywamy na dwie-trzy minuty, aż całość lekko się zetnie. Po tym czasie ściągamy pokrywkę, mieszamy i wrzucamy oliwki. Chwilę podgrzewamy, dodajemy odrobinę pieprzu do smaku i gotowe. Jednogarnkowe danie posypujemy natką pietruszki i podajemy ze świeżym pieczywem, możemy także dodać odrobiny jogurtu greckiego.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.