Wiosna zbliża się wielkimi krokami. Choć na dworze nadal panuje mróz i niskie temperatury, to dobrze już teraz zaplanować, co wkrótce posadzimy w ogrodzie. Mowa nie tylko o kwiatach, ale również roślinach owocowych. Oprócz truskawek, malin i borówek, warto rozważyć jeszcze jeden rodzaj. Polacy go nie doceniają, choć ma pyszne, soczyste owoce pełne witamin.
Świdośliwa to rodzaj krzewów lub niewielkich drzew z rodziny różowatych. Większość gatunków rośnie w Ameryce Północnej, jednak w Polsce również można znaleźć kilku przedstawicieli. W okresie kwitnienia charakteryzują się białymi kwiatostanami groniastymi. Od końca czerwca do połowy lipca na gałązkach zaczynają pojawiać się owoce. Zwykle osiągają od 5 do 15 milimetrów średnicy, początkowo są czerwone, jednak z czasem przybierają ciemny, niemal czarny odcień. Na pierwszy rzut oka wyglądają jak borówki, a nawet mają podobny smak. Są słodkie, soczyste i bogate w wiele wartościowych składników odżywczych. Przewyższają borówki w ilości białka i takich minerałów jak magnez, żelazo czy potas. Zawierają też witaminy z grupy B i stanowią źródło błonnika pokarmowego oraz antyoksydantów. Z tego względu warto mieć świdośliwę w swoim ogrodzie i wykorzystywać jej owoce w kuchni.
Zobacz też: Wygląda jak bakłażan, ale to zupełnie inne warzywo. Fioletowa papryka podbija polskie ogrody
Ogromną zaletą świdośliwy jest bardzo prosta uprawa i niewielkie wymagania. W przeciwieństwie do borówki, ta roślina nie potrzebuje kwaśnej gleby do prawidłowego rozwoju. Świetnie radzi sobie nawet na ubogiej ziemi i zaskakująco dobrze znosi suszę. Na sadzenie warto przygotować się już teraz, ponieważ powinniśmy to zrobić wczesną wiosną. Jak się do tego zabrać?
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.