Naleśniki to jedno z tych dań, które świetnie sprawdza się zarówno jako śniadanie, jak i obiad czy kolacja. Do ich przygotowania potrzebujesz tylko kilku produktów, które znajdziesz w każdym sklepie spożywczym, a sam przepis jest niezwykle prosty. Mało kto jednak wie, że zamieniając jeden składnik, można uzyskać o wiele lepszy efekt. Naleśniki będą nie tylko smaczne, ale też lekki i puszyste. Jak to zrobić?
Przygotowanie naleśników nie jest trudne. Do zrobienia ciasta potrzeba tylko mąki, mleka, jajek, oleju roślinnego, soli i trochę wody gazowanej, która ma nadać plackom puszystości. Niewiele osób wie, że jest jeszcze jeden produkt, dzięki któremu można uzyskać nawet lepszy efekt. Mowa o kefirze. Zawiera bakterie i drożdże, które nieustannie "pracują", żywiąc się mąką i cukrem. W tym czasie na masie tworzą się pęcherzyki powietrza, dzięki którym staje się ona lekka, a po usmażeniu puszysta i miękka. Kolejną zaletą kefiru jest bogactwo wartościowych składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, witaminę K2 oraz minerały w postaci potasu i wapnia. Produkt ten zawiera też probiotyk, który wspomaga trawienie. Dzięki temu po takim obiedzie nie będziemy czuć się ociężali i pełni. To wszystko sprawia, że warto dodać kefir do naleśników. Przygotowanie takiego ciasta nie będzie trudne,
Zobacz też: Moja babcia robi najlepsze placki ziemniaczane. Sekret tkwi w tarciu. Chrupią jak oszalałe
Przygotowanie naleśników z kefirem jest tak samo proste, jak w przypadku tradycyjnego przepisu. Wystarczy dokonać pewnej zmiany, a mianowicie zrezygnować z mleka. Będziemy zatem potrzebować:
Przepis na naleśniki:
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.