• Link został skopiowany

Puszyste naleśniki jak u babci. Dodaj ten składnik, a ciasto będzie lekkie, miękkie i puszyste

Jak zrobić naleśniki? Przepis jest tak prosty, że można śmiało kombinować z jego składnikami. Jeśli chcesz, aby ciasto było lekkie i puszyste, dodaj do masy jeden produkt. Już po pierwszym kęsie zrozumiesz, dlaczego jest o wiele lepszy od mleka. Sprawdź, jak zrobić puszyste naleśniki na kefirze.
naleśniki (zdj. ilustracyjne)
Longfin Media/istock

Naleśniki to jedno z tych dań, które świetnie sprawdza się zarówno jako śniadanie, jak i obiad czy kolacja. Do ich przygotowania potrzebujesz tylko kilku produktów, które znajdziesz w każdym sklepie spożywczym, a sam przepis jest niezwykle prosty. Mało kto jednak wie, że zamieniając jeden składnik, można uzyskać o wiele lepszy efekt. Naleśniki będą nie tylko smaczne, ale też lekki i puszyste. Jak to zrobić?

Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy

Naleśniki z kefirem zamiast mleka. Dlaczego warto zamienić te produkty?

Przygotowanie naleśników nie jest trudne. Do zrobienia ciasta potrzeba tylko mąki, mleka, jajek, oleju roślinnego, soli i trochę wody gazowanej, która ma nadać plackom puszystości. Niewiele osób wie, że jest jeszcze jeden produkt, dzięki któremu można uzyskać nawet lepszy efekt. Mowa o kefirze. Zawiera bakterie i drożdże, które nieustannie "pracują", żywiąc się mąką i cukrem. W tym czasie na masie tworzą się pęcherzyki powietrza, dzięki którym staje się ona lekka, a po usmażeniu puszysta i miękka. Kolejną zaletą kefiru jest bogactwo wartościowych składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, witaminę K2 oraz minerały w postaci potasu i wapnia. Produkt ten zawiera też probiotyk, który wspomaga trawienie. Dzięki temu po takim obiedzie nie będziemy czuć się ociężali i pełni. To wszystko sprawia, że warto dodać kefir do naleśników. Przygotowanie takiego ciasta nie będzie trudne,

Zobacz też: Moja babcia robi najlepsze placki ziemniaczane. Sekret tkwi w tarciu. Chrupią jak oszalałe

Naleśniki na kefirze i wodzie gazowanej. Pokochasz ten przepis od pierwszego kęsa

Przygotowanie naleśników z kefirem jest tak samo proste, jak w przypadku tradycyjnego przepisu. Wystarczy dokonać pewnej zmiany, a mianowicie zrezygnować z mleka. Będziemy zatem potrzebować:

  • szklankę mąki pszennej,
  • szklankę kefiru,
  • 2 jajka,
  • szczyptę soli,
  • olej do smażenia.

Przepis na naleśniki:

  1. Na początek do dużej miski przesiej mąkę, a po chwili dodaj kefir, jajka i sól.
  2. Teraz połącz ze sobą wszystkie składniki. Ciasto należy mieszać tak długo, aż uda się rozbić wszystkie grudki z mąki, a całość stanie się gładka i gęsta. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodaj odrobinę mąki, a jeśli zbyt gęste - dolej trochę wody gazowanej.
  3. Odstaw ciasto na około 30 minut, aby "odpoczęło". W tym czasie rozgrzej patelnię i posmaruj je powierzchnię odrobiną oleju. Za pomocą pędzelka kuchennego rozprowadzić dokładnie tłuszcz po patelni, aby nie był zbyt płynny
  4. Po upływie 30 minut nabierz porcję ciasta za pomocą łyżki wazowej, a następnie wylej je na rozgrzaną patelnię. Rozprowadź ciasto w taki sposób, aby pokryło całą powierzchnię. Smaż przez około 2-3 minuty, a gdy spód się zarumieni, przewróć naleśnika na drugą stronę.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: