• Link został skopiowany

Przepis na pierogi kapitańskie zdradziła mi babcia. Koniecznie musisz ich spróbować

Pierogi to symbol polskiej kuchni i potrawa uwielbiana niemal przez wszystkie pokolenia. Klasyczne wersje, takie jak ruskie czy z mięsem, od lat królują na naszych stołach. Czasem warto jednak sięgnąć po coś innego. Jeśli szukasz pomysłu na danie, które łączy tradycję z odrobiną kulinarnej fantazji, pierogi kapitańskie będą strzałem w dziesiątkę.
Pierogi to symbol polskiej kuchni i potrawa uwielbiana niemal przez wszystkie pokolenia
Fot. istock/Liudmila Chernetska

O pierogach można mówić godzinami - to jedno z tych dań, które każdy Polak zna, a większość kocha. Na stołach zazwyczaj królują ruskie, mięsne lub owocowe, ale czasem warto spróbować czegoś bardziej nietypowego. Pierogi kapitańskie z delikatnym farszem z dorsza to świetna alternatywa dla klasycznych smaków. Ich przygotowanie nie jest trudne, a efekt potrafi pozytywnie zaskoczyć nawet największych koneserów.

Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]

Jak zrobić mięciutkie ciasto na pierogi? Kluczem do sukcesu jest użycie wrzątku

Farsz do pierogów kapitańskich przygotowuje się z delikatnego mięsa dorsza, które można zmielić w malakserze lub maszynce do mięsa. Jeśli nie masz takiego sprzętu, ugotuj rybę w lekkim bulionie warzywnym, a następnie rozgnieć ją widelcem. Smak dorsza świetnie podkreśli zeszklona cebulka, a także świeży koperek. Osoby lubiące bardziej wyraziste smaki, mogą dodać do nadzienia odrobinę boczku.

Zobacz też: Obiad na kilka dni gotowy w kilka chwil. Oszczędzaj czas i pieniądze

Pierogi kapitańskie zachwycają nie tylko farszem, ale także doskonałym ciastem. Co sprawia, że jest tak wyjątkowe? W wielu domach przygotowuje się je z użyciem wrzątku. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj pół łyżeczki soli i stopniowo wlewaj gorącą wodę, mieszając składniki. Na 0,5 kilograma mąki wystarczy około 1 szklanka wrzątku. Gdy składniki się połączą, wyrabiaj ciasto rękoma, aż stanie się gładkie i sprężyste. Na koniec dodaj roztopione masło - poprawi smak masy i zapobiegnie sklejaniu się pierogów po ugotowaniu.

Składniki:

  • 0,5 kilograma mąki,
  • 1 szklanka gorącej wody,
  • 1 łyżka roztopionego masła,
  • 0,5 kilograma filetów z dorsza,
  • 1 cebula,
  • pęczek koperku,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz do smaku,
  • masło lub olej do zeszklenia cebulki.

Pierogi kapitańskie: Przygotowanie krok po kroku. Smak, który wart jest zachodu

Zacznij od przygotowania ciasta. Mąkę przesiej na stolnicę i wymieszaj z solą. Powoli wlewaj wrzątek, jednocześnie mieszając składniki dużym nożem. Kiedy masa lekko przestygnie, wyrabiaj ją rękoma, aż stanie się gładka i elastyczna. Na koniec dodaj roztopione masło, które poprawi strukturę ciasta. Gotową masę przykryj miską i odstaw na 10 minut, aby odpoczęła. W międzyczasie przygotuj farsz. Filety z dorsza zmiel w maszynce do mięsa lub posiekaj w malakserze. Jeśli nie masz takiego sprzętu, ugotuj rybę w lekkim bulionie warzywnym, a następnie rozgnieć widelcem. Na patelni zeszklij posiekaną cebulę, a potem wymieszaj ją z dorszem, koperkiem, jajkiem oraz przyprawami. Dopraw farsz do smaku solą i pieprzem. Ciasta rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki wytnij kółka, nałóż na środek każdego z nich porcję nadzienia i dokładnie zlep brzegi. Uformowane pierogi wrzucaj partiami do osolonego wrzątku. Gotuj przez około 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z ulubioną okrasą - cebulką, masłem czy śmietaną. Smacznego.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: