Zupa pizza to rozgrzewające danie, które przygotujesz w kilka chwil. Idealny obiad na mroźne dni. Jak ją zrobić? To wcale nie jest takie trudne. Prosty przepis znajdziesz w naszym artykule.
Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!
Zupa pizza: składniki potrzebne do przygotowania dania
Rozgrzewająca, sycąca, pyszna - takimi przymiotnikami można by opisać to wyśmienite danie, jakim jest zupa pizza. Składniki, których potrzebujemy do jej przygotowania, zazwyczaj trafiają na spód pizzy. Tym razem jednak wrzucimy je do garnka i zrobimy danie, które nawiązuje swoim połączeniem smaków do ukochanej przez wszystkich pizzy. Będzie nawet ser - nieodłączny składnik najlepszej pizzy.
Zaczynamy od przygotowania składników. Będą potrzebne:
- 500 g mięsa mielonego (np. szynka wieprzowa)
- 1 l bulionu mięsnego lub warzywnego
- 300 g pieczarek
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
- 100 g koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g serka kremowego
- ser cheddar w wiórkach (do dekoracji)
Zupa pizza: przepis krok po kroku
Jak przygotować to niecodzienne danie, jakim jest zupa pizza? Przepis krok po kroku poniżej:
- Paprykę czerwoną, paprykę żółtą i cebulę kroimy w kostkę
- Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę
- Kukurydzę odsączamy z zalewy i płuczemy pod bieżącą wodą
- Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry
- W szerokim garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek
- Wrzucamy cebulę, a gdy się delikatnie przyrumieni, dodajemy także czosnek
- Do garnka wrzucamy pokrojone w plastry pieczarki
- Podsmażamy do momentu, aż oddadzą wodę i stracą objętość
- Wrzucamy mięso mielone i smażymy z wszystkich stron na rumiany kolor
- Dodajemy pokrojoną paprykę, pomidory w puszce oraz koncentrat pomidorowy
- Całość zalewamy bulionem i przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią
- Gotujemy pod przykryciem na małej mocy palnika przez ok. 15 minut
- Pod koniec gotowania do garnka dodajemy ser kremowy i mieszamy, aby się dobrze rozpuścił w wywarze
- Dodajemy kukurydzę i całość gotujemy jeszcze przez chwilę
- W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem
Zupa pizza na obiad - jak serwować?
Z czym najlepiej smakuje zupa pizza na obiad? My proponujemy podawać danie z serem cheddar w wiórkach, ale tak naprawdę dobrze sprawdzi się także inny rodzaj sera, np. mozzarella. Rozgrzewającą zupę à la pizza można serwować także ze świeżym pieczywem. Aby wzbogacić smak dania i sprawić, że będzie wyglądało na talerzach jeszcze bardziej kolorowo, można udekorować je odrobiną świeżej natki pietruszki lub listkiem bazylii.
Niezależnie od sposobu podania, trzeba przyznać, że zupa pizza to danie, które rozgrzewa i syci. Idealna propozycja na obiad w chłodniejsze dni.
Zobacz też: Pierogi kapucyńskie zaskakują wyważonym farszem. Nie zgadniesz, co jest w środku. Lepsze niż ruskie