• Link został skopiowany

Rozgrzewająca, sycąca, pyszna - tak można opisać zupę a'la pizza. Dzieci ją kochają

Zupa pizza to ciekawa potrawa. Kto z nas nie przepada za smakowitą pizzą? A może te ulubione smaki przemycić do zupy? Poznaj przepis na bajecznie proste w przygotowaniu danie, którym zaskoczysz swoich domowników.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Zupa pizza to rozgrzewające danie, które przygotujesz w kilka chwil. Idealny obiad na mroźne dni. Jak ją zrobić? To wcale nie jest takie trudne. Prosty przepis znajdziesz w naszym artykule.

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

 Zupa pizza: składniki potrzebne do przygotowania dania

Rozgrzewająca, sycąca, pyszna - takimi przymiotnikami można by opisać to wyśmienite danie, jakim jest zupa pizza. Składniki, których potrzebujemy do jej przygotowania, zazwyczaj trafiają na spód pizzy. Tym razem jednak wrzucimy je do garnka i zrobimy danie, które nawiązuje swoim połączeniem smaków do ukochanej przez wszystkich pizzy. Będzie nawet ser - nieodłączny składnik najlepszej pizzy.

Zaczynamy od przygotowania składników. Będą potrzebne:

  • 500 g mięsa mielonego (np. szynka wieprzowa)
  • 1 l bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 300 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1/2 papryki czerwonej 
  • 1/2 papryki żółtej 
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g serka kremowego
  • ser cheddar w wiórkach (do dekoracji)

Zupa pizza: przepis krok po kroku

Jak przygotować to niecodzienne danie, jakim jest zupa pizza? Przepis krok po kroku poniżej:

  • Paprykę czerwoną, paprykę żółtą i cebulę kroimy w kostkę
  • Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę
  • Kukurydzę odsączamy z zalewy i płuczemy pod bieżącą wodą
  • Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry
  • W szerokim garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek
  • Wrzucamy cebulę, a gdy się delikatnie przyrumieni, dodajemy także czosnek
  • Do garnka wrzucamy pokrojone w plastry pieczarki
  • Podsmażamy do momentu, aż oddadzą wodę i stracą objętość
  • Wrzucamy mięso mielone i smażymy z wszystkich stron na rumiany kolor
  • Dodajemy pokrojoną paprykę, pomidory w puszce oraz koncentrat pomidorowy
  • Całość zalewamy bulionem i przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią
  • Gotujemy pod przykryciem na małej mocy palnika przez ok. 15 minut
  • Pod koniec gotowania do garnka dodajemy ser kremowy i mieszamy, aby się dobrze rozpuścił w wywarze
  • Dodajemy kukurydzę i całość gotujemy jeszcze przez chwilę
  • W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem 

Zupa pizza na obiad - jak serwować?

Z czym najlepiej smakuje zupa pizza na obiad? My proponujemy podawać danie z serem cheddar w wiórkach, ale tak naprawdę dobrze sprawdzi się także inny rodzaj sera, np. mozzarella. Rozgrzewającą zupę à la pizza można serwować także ze świeżym pieczywem. Aby wzbogacić smak dania i sprawić, że będzie wyglądało na talerzach jeszcze bardziej kolorowo, można udekorować je odrobiną świeżej natki pietruszki lub listkiem bazylii.

Niezależnie od sposobu podania, trzeba przyznać, że zupa pizza to danie, które rozgrzewa i syci. Idealna propozycja na obiad w chłodniejsze dni.

Zobacz też: Pierogi kapucyńskie zaskakują wyważonym farszem. Nie zgadniesz, co jest w środku. Lepsze niż ruskie

Więcej o: