Czy wiesz, jak sadzić czosnek? Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na temat uprawy i pielęgnacji czosnku.
Jak rośnie czosnek? Czosnek jest obecny w naszej kuchni już od bardzo dawna. Jest cennym składnikiem wielu potraw. Dodajemy go m.in. do sosów, zup czy potraw mięsnych. Wykorzystujemy go także do przygotowania pysznych kiszonek.
Regularne spożywanie czosnku przynosi wiele korzyści dla zdrowia:
Czosnek bez problemu można uprawiać w swoim przydomowym ogródku lub na działce i cieszyć się samodzielnie wyhodowanym warzywem. Rozwój czosnku można podzielić na kilka etapów. Sadzenie może się odbywać zarówno jesienią, jak i wiosną. Co ważne, czosnek sadzimy z ząbków - roślina nie ma typowych nasion. Po pewnym czasie od posadzenia, z ząbków czosnku wyrastają zielone listki, które mają charakterystyczny zapach. Roślina tworzy coraz więcej liści na powierzchni, natomiast pod ziemią następuje formowanie główki. W okresie dojrzewania liście zaczynają stopniowo obumierać i usychać, natomiast główka czosnku twardnieje i staje się gotowa do zbioru.
Kiedy sadzić czosnek? Można go sadzić dwa razy w ciągu roku:
Czy czosnek można sadzić wszędzie? Choć roślina jest łatwa w uprawie, to ma nieco wygórowane wymagania, jeżeli chodzi o glebę. Do prawidłowego wzrostu i rozwoju czosnek potrzebuje bardzo żyznej gleby. Jeżeli miejsce, w którym planujemy posadzić czosnek, nie jest wystarczająco zasobne w składniki odżywcze, należy je nawieźć, najlepiej używając do tego obornika. Stosując obornik, warto jednak odczekać rok i czosnek posadzić w danym miejscu dopiero w kolejnym sezonie.
Sadzenie czosnku to ważna czynność. Jak się za to wziąć?
Uprawa czosnku w przydomowym ogródku to powód do dumy i satysfakcji. Obfite plony cieszą każdego ogrodnika, a zbiór jest ukoronowaniem ciężkiej pracy włożonej w pielęgnację rośliny.
Kiedy należy zbierać czosnek?
Gotowość czosnku do zbioru możemy zaobserwować po wyglądzie łodyg. Jeżeli zaczynają się wyginać i obsychać, to znak, że możemy zbierać główki. Po zbiorach główki czosnku należy oczyścić i umieścić w suchym, przewiewnym miejscu do wyschnięcia. Czosnku nie należy wystawiać na bezpośrednie działanie słońca. Po całkowitym wyschnięciu czosnek można przenieść do piwnicy lub spiżarni do przechowywania. Czosnek można trzymać także w lodówce, dzięki czemu zawsze jest pod ręką. Na bazie czosnku można przygotować prozdrowotne mikstury, które wspomogą organizm w czasie sezonu infekcyjnego.
Zobacz też: Co siać w styczniu i lutym na rozsady? Sprawdź w kalendarzu ogrodnika, aby nie przegapić ważnych dat!