Faszerowana papryka to danie, które możesz zaserwować zarówno na codzienny, jak i odświętny obiad. Jest barwne i dekoracyjne. Świetnie wygląda na talerzach, czym zachęca do skosztowania.
Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską
Jak zrobić faszerowaną paprykę? Nadzienie na bazie ryżu i mięsa mielonego
Jak zrobić faszerowaną paprykę w wersji klasycznej? Najbardziej popularnym farszem wykorzystywanym do nadziania pieczonych warzyw (najczęściej jest to papryka, ale może być także np. bakłażan lub cukinia) jest ten bazujący na mięsie mielonym i ryżu. Aby przygotować faszerowaną paprykę w tej wersji, będziesz potrzebować następujących składników:
- 4 duże papryki czerwone
- 250 g mięsa mielonego wieprzowego
- 100 g ryżu (waga przed ugotowaniem)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub passaty pomidorowej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- przyprawy: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Przygotowanie:
- Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu
- Cebulę i czosnek obieramy
- Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy cebulę
- Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek i całość smażymy jeszcze przez chwilę
- Dodajemy mięso mielone
- Smażymy do momentu, aż mięso się zarumieni
- Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy lub passatę oraz przyprawy
- Pod koniec smażenia dodajemy ugotowany ryż i dokładnie mieszamy
- Paprykę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
- Odcinamy górę z ''ogonkiem'', a następnie usuwamy pestki ze środka
- Każdą paprykę faszerujemy i nakładamy z powrotem ''czapeczkę''
- Papryki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- Pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut
Faszerowana papryka - przepis na wegetariańską wersję dania
W jaki inny sposób może być przygotowana faszerowana papryka? Przepis, który proponujemy w dalszej kolejności, to opcja dla osób, które nie przepadają za smakiem mięsa. W tej wersji dania nadziewamy paprykę wyłącznie składnikami warzywnymi. Będą potrzebne:
- 4 duże papryki czerwone
- 1 papryka żółta lub zielona
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 bakłażan
- 100 g kaszy kuskus
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Przygotowanie:
- Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na chwilę, aby napęczniała
- Cebulę i czosnek obieramy, a następnie drobno siekamy
- Bakłażana i paprykę żółtą (zieloną) kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy
- Dodajemy cebulę, a po chwili czosnek
- Smażymy do momentu, aż cebula się zarumieni
- Dodajemy bakłażana i paprykę
- Smażymy do momentu, aż warzywa staną się miękkie
- Dodajemy przecedzoną ciecierzycę z puszki, kuskus oraz posiekaną natkę pietruszki
- Doprawiamy solą i pieprzem i całość smażymy jeszcze przez chwilę\
- Nadziewamy paprykę farszem, tak jak w poprzednim przepisie
- Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
- Pieczemy przez 30-35 minut
Czym nadziać faszerowaną paprykę? Nietypowa kombinacja smaków
Czym nadziać faszerowaną paprykę? Nasza trzecia propozycja to połączenie kaszy pęczak ze słodyczą dyni i słonym posmakiem fety. Do przygotowania dania będą Ci potrzebne:
- 4 duże papryki czerwone
- 1 szklanka (ok. 180 g) kaszy pęczak
- 400 g dyni
- 150 g sera feta
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu, szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Kaszę pęczak gotujemy zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu
- Dynię obieramy i kroimy w drobną kostkę
- Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę z czosnkiem
- Dodajemy dynię i smażymy do momentu, aż stanie się miękka
- Zdejmujemy z ognia
- Dodajemy kaszę pęczak i pokruszoną fetę
- Doprawiamy oregano, tymiankiem oraz solą i pieprzem według uznania (warto dodać odrobinę gałki muszkatołowej, ponieważ fajnie podkręca smak dyni)
- Faszerujemy paprykę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut
Zobacz też: Kupowałam wędlinę, ale już nie muszę. Schab z pończochy na chleb podbija serca moich znajomych