• Link został skopiowany

Faszerowana papryka, która tworzy prawdziwą eksplozję smaku. Rodzinny obiad dla najlepszych

Faszerowana papryka to danie, które dobrze smakuje i bardzo dekoracyjnie wygląda na talerzu. Wbrew pozorom, jest to szybka potrawa, a najwięcej czasu zajmuje przygotowanie farszu i pieczenie. Paprykę można nadziać tak naprawdę dowolnie. My proponujemy trzy rodzaje farszu, które w połączeniu z pieczona papryką, tworzą prawdziwą eksplozję smaku.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Faszerowana papryka to danie, które możesz zaserwować zarówno na codzienny, jak i odświętny obiad. Jest barwne i dekoracyjne. Świetnie wygląda na talerzach, czym zachęca do skosztowania.

Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską

Jak zrobić faszerowaną paprykę? Nadzienie na bazie ryżu i mięsa mielonego

Jak zrobić faszerowaną paprykę w wersji klasycznej? Najbardziej popularnym farszem wykorzystywanym do nadziania pieczonych warzyw (najczęściej jest to papryka, ale może być także np. bakłażan lub cukinia) jest ten bazujący na mięsie mielonym i ryżu. Aby przygotować faszerowaną paprykę w tej wersji, będziesz potrzebować następujących składników:

  • 4 duże papryki czerwone
  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 100 g ryżu (waga przed ugotowaniem)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub passaty pomidorowej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Przygotowanie:

  • Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu
  • Cebulę i czosnek obieramy
  • Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy cebulę
  • Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek i całość smażymy jeszcze przez chwilę
  • Dodajemy mięso mielone
  • Smażymy do momentu, aż mięso się zarumieni
  • Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy lub passatę oraz przyprawy
  • Pod koniec smażenia dodajemy ugotowany ryż i dokładnie mieszamy
  • Paprykę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Odcinamy górę z ''ogonkiem'', a następnie usuwamy pestki ze środka
  • Każdą paprykę faszerujemy i nakładamy z powrotem ''czapeczkę''
  • Papryki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • Pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut

Faszerowana papryka - przepis na wegetariańską wersję dania 

W jaki inny sposób może być przygotowana faszerowana papryka? Przepis, który proponujemy w dalszej kolejności, to opcja dla osób, które nie przepadają za smakiem mięsa. W tej wersji dania nadziewamy paprykę wyłącznie składnikami warzywnymi. Będą potrzebne:

  • 4 duże papryki czerwone
  • 1 papryka żółta lub zielona
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bakłażan
  • 100 g kaszy kuskus
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz
  • 1/2 pęczka natki pietruszki 

Przygotowanie:

  • Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na chwilę, aby napęczniała
  • Cebulę i czosnek obieramy, a następnie drobno siekamy
  • Bakłażana i paprykę żółtą (zieloną) kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy
  • Dodajemy cebulę, a po chwili czosnek
  • Smażymy do momentu, aż cebula się zarumieni
  • Dodajemy bakłażana i paprykę
  • Smażymy do momentu, aż warzywa staną się miękkie
  • Dodajemy przecedzoną ciecierzycę z puszki, kuskus oraz posiekaną natkę pietruszki
  • Doprawiamy solą i pieprzem i całość smażymy jeszcze przez chwilę\
  • Nadziewamy paprykę farszem, tak jak w poprzednim przepisie
  • Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
  • Pieczemy przez 30-35 minut

Czym nadziać faszerowaną paprykę? Nietypowa kombinacja smaków

Czym nadziać faszerowaną paprykę? Nasza trzecia propozycja to połączenie kaszy pęczak ze słodyczą dyni i słonym posmakiem fety. Do przygotowania dania będą Ci potrzebne:

  • 4 duże papryki czerwone
  • 1 szklanka (ok. 180 g) kaszy pęczak
  • 400 g dyni
  • 150 g sera feta
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu, szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Kaszę pęczak gotujemy zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu
  • Dynię obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę z czosnkiem
  • Dodajemy dynię i smażymy do momentu, aż stanie się miękka
  • Zdejmujemy z ognia
  • Dodajemy kaszę pęczak i pokruszoną fetę 
  • Doprawiamy oregano, tymiankiem oraz solą i pieprzem według uznania (warto dodać odrobinę gałki muszkatołowej, ponieważ fajnie podkręca smak dyni)
  • Faszerujemy paprykę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut 

Zobacz też: Kupowałam wędlinę, ale już nie muszę. Schab z pończochy na chleb podbija serca moich znajomych

Więcej o: