Choroby winorośli nie są łatwe do zwalczania. Ich rozpoznanie w początkowej fazie bywa trudne, a ponadto decydując się na użycie środków chemicznych, należy mieć na uwadze, aby nie skazić nimi owoców. Co zatem należy robić? Podpowiadamy.
Jakie choroby winogron są najbardziej niebezpieczne dla naszych upraw? W gronie tym należy wymienić m.in. szarą pleśń winorośli. Czym się charakteryzuje?
Jak zwalczać chorobę? Do tego celu wykorzystuje się opryski, które wspomagają roślinę w kluczowych momentach rozwoju (kwitnienie, zawiązywanie i dojrzewanie owoców).
Kolejna częsta choroba winogron to mączniak rzekomy winorośli. Chorobę można rozpoznać po następujących objawach:
Mączniak rzekomy jest uważany za najgroźniejszą chorobę winorośli. Sprzyja mu wysoka temperatura i duża wilgotność powietrza. Obecność grzyba zmniejsza zdolność rośliny do fotosyntezy i przez to znacznie ją osłabia. Zarodniki grzyba zimują w opadłych liściach, co jest dodatkowym utrudnieniem w ich zwalczaniu.
Czym charakteryzuje się mączniak prawdziwy winorośli? Choroba może rozwinąć się wówczas, gdy lato jest suche, a zima łagodna. W naszych warunkach występuje raczej rzadko. Objawia się bladozielonymi plamami, które występują zarówno na spodzie, jak i wierzchu liści. Plamy są nieduże. Białawy mączysty nalot jest wyraźniejszy na wierzchniej stronie liści i najbardziej uwidacznia się przy wysokich temperaturach. Mączniak atakuje nie tylko liście, ale także pędy i owoce.
Oprócz chorób grzybowych, winoroślom zagrażają także szkodniki. Szpeciel jest jednym z tych, które potrafią wyrządzić największe szkody.
W celu ochrony uprawy przed zniszczeniami wywołanymi działaniem szkodników i chorób grzybowych, można podjąć różne działania profilaktyczne, a także stale monitorować stan winorośli. Poniżej kilka ważnych wskazówek:
Na koniec dowiedzmy się jeszcze, czym robić opryski na winogrona w przydomowej uprawie. Jeżeli nie jesteśmy właścicielami plantacji, a nasza uprawa ogranicza się tylko do własnych potrzeb, to warto bazować na opryskach ekologicznych domowej roboty. Winorośl można profilaktycznie spryskać na początku sezonu wegetacyjnego, a także zawsze, gdy pojawią się jakiekolwiek objawy świadczące o chorobach lub obecności szkodników.
Aby wzmocnić roślinę, można zastosować np. domowy oprysk ze skrzypu polnego, cebuli i czosnku. Mieszanka nie tylko pozytywnie wpłynie na rozwój winorośli, ale także w pewnym stopniu pomoże zabezpieczyć roślinę przed inwazją mszyc (wywar z cebuli i czosnku) oraz chorób grzybowych (skrzyp polny pomaga zwalczyć mączniaka prawdziwego).
Zobacz też: Jakie kwiaty do łazienki bez okna? Zamiokulkas da radę, ale jest jeden haczyk