Jak gotować brokuły? Brokuły można przygotować na kilka sposobów, w zależności od tego, czy mamy do czynienia z warzywem świeżym, czy mrożonym. Jak to dokładnie zrobić? Odpowiedzi na wszystkie pytania znajdziesz w naszym artykule.
Gotowanie brokułów, a przede wszystkim - ich spożywanie - to jeden z istotnych elementów utrzymania zdrowej diety. Jak wiemy, nasz codzienny jadłospis powinien bazować na świeżych i zróżnicowanych produktach, a warzywa znajdują w naszej diecie szczególną pozycję.
Dlaczego warto jeść brokuły? Spożywanie brokułów przynosi wiele korzyści dla zdrowia.
Jak ugotować brokuł i jaki wybrać? W sezonie zawsze warto stawiać na świeże warzywa, ponieważ są one wtedy najsmaczniejsze. Wybierając brokuł, warto przede wszystkim zwrócić uwagę na jego kolor. Warzywo powinno być intensywnie zielone. Wszelkie przebarwienia bądź uszkodzenia powinny być dla nas sygnałem ostrzegawczym. Warto zwrócić uwagę również na to, aby poszczególne różyczki brokułu były jędrne i zwarte. Łodyga i liście również powinny być w dobrym stanie, ponieważ potwierdzają, że sięgamy po świeże warzywo.
Zobacz też: Taka marynata do schabowego jest bezkonkurencyjna. A ci, co nie wiedzą, dalej używają mleka lub maślanki
Jak gotować brokuł mrożony? Gotowanie brokułów mrożonych ma wiele zalet. Jest bardzo szybkie, dzięki czemu w krótkim czasie możemy uzyskać smakowity i zdrowy dodatek do dania głównego. Brokuły mrożone są łatwo dostępne i można je nabyć niemal w każdym sklepie spożywczym.
Gotowanie brokułów mrożonych to banalnie prosta czynność:
Na koniec odpowiedzmy sobie jeszcze na pytanie, jak ugotować brokuły na parze? Warto wiedzieć, że gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod obróbki termicznej. Na parze możemy gotować zarówno brokuł świeży, jak i mrożony.
Gotowany brokuł można spożywać na wiele sposobów. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub składnik zdrowej sałatki. Możemy połączyć go z różnymi innymi warzywami i uzyskać nie tylko smaczną, ale także zdrową i niskokaloryczną przekąskę. Brokuł dobrze komponuje się m.in. z serem feta, gruszką i prażonymi ziarnami słonecznika.
Jak często gotujesz brokuły? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.