Stynka to ryba, która swoim wyglądem bardzo przypomina szprotkę. Oba gatunki mają niewielkie rozmiary - ich ciało jest podłużne i pokryte srebrną łuską. Stynkę można usmażyć w całości. Pokryta chrupiącą panierką, idealnie sprawdzi się jako przekąska lub składnik dania głównego.
Stynka często jest określana jako ryba o zapachu ogórka. Woń świeżo złowionych osobników przypomina zapach tych popularnych warzyw ogrodowych, co wyróżnia je od innych gatunków. Jakie cechy charakterystyczne ma ryba?
Sezonowe występowanie i trudność połowów to główne czynniki, które sprawiają, że stynka nie należy do najpopularniejszych gatunków ryb. Stynka najczęściej jest zamrażana i przygotowywana następnie w formie chrupiącej przekąski, ale niekiedy w sezonie zimowym w restauracjach można skosztować świeżej ryby.
Smażenie na rozgrzanym tłuszczu to najprostszy sposób, w jaki może być przygotowana smakowita stynka. Przepis na rybę w panierce jest następujący:
Zobacz też: Młodzież nie zna, a kulturalny Polak wstydzi się przyznać, że lubi. Najlepiej zjeść w ukryciu na kolację
W jaki inny sposób może być przygotowana stynka? Ryba fajnie smakuje także w wersji marynowanej. Zalewę przygotowujemy z następujących składników (na 1 kg ryby):
Wszystkie składniki zalewy umieszczamy w garnku i gotujemy (cebulę i marchew należy pokroić w krążki). Rybę smażymy, a następnie układamy w słoikach na przemian z warstwą cebuli i marchwi. Słoiki zalewamy przestudzoną zalewą, zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce do zamarynowania.
Którą rybę lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.