• Link został skopiowany

Widzisz tę rybę i czujesz zapach ogórka. Występuje w czystej wodzie i smakuje lepiej niż dorsz i łosoś

Tę niewielką rybę można spotkać przede wszystkim w jeziorach północno-zachodniej Polski (Suwalszczyzna i część Mazur). Pozyskiwana jest głównie zimą, podczas podlodowych połowów rybackich, dlatego jej popularność nie jest tak duża, jak innych ryb żyjących w naszych wodach. Dowiedz się, co warto o niej wiedzieć i jak smakowicie ją przyrządzić.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Stynka to ryba, która swoim wyglądem bardzo przypomina szprotkę. Oba gatunki mają niewielkie rozmiary - ich ciało jest podłużne i pokryte srebrną łuską. Stynkę można usmażyć w całości. Pokryta chrupiącą panierką, idealnie sprawdzi się jako przekąska lub składnik dania głównego.   

Zobacz wideo Łosoś w sosie śmietanowym z pomidorkami i szpinakiem

Ryba o zapachu ogórka - czym charakteryzuje się stynka?

Stynka często jest określana jako ryba o zapachu ogórka. Woń świeżo złowionych osobników przypomina zapach tych popularnych warzyw ogrodowych, co wyróżnia je od innych gatunków. Jakie cechy charakterystyczne ma ryba?

  • wydłużone ciało pokryte po bokach srebrzystą łuską;
  • może osiągać długość dochodząca do 30 cm, jednak zazwyczaj poławiane są mniejsze osobniki;
  • jest to ryba stadna, która odżywia się przede wszystkim planktonem i małymi skorupiakami, ale większe osobniki polują także na ryby;
  • w Polsce spotykana jest głównie na Suwalszczyźnie i Mazurach;
  • preferuje czyste, chłodne i głębokie jeziora;
  • poławiana jest głównie zimą podczas połowów podlodowych oraz połowów przybrzeżnych. 

Sezonowe występowanie i trudność połowów to główne czynniki, które sprawiają, że stynka nie należy do najpopularniejszych gatunków ryb. Stynka najczęściej jest zamrażana i przygotowywana następnie w formie chrupiącej przekąski, ale niekiedy w sezonie zimowym w restauracjach można skosztować świeżej ryby. 

Stynka - przepis na chrupiącą przekąskę 

Smażenie na rozgrzanym tłuszczu to najprostszy sposób, w jaki może być przygotowana smakowita stynka. Przepis na rybę w panierce jest następujący:

  • Stynki dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym;
  • Ryby patroszymy (usuwamy wnętrzności, kręgosłup i odcinamy głowy);
  • Wypatroszone ryby umieszczamy w szerokim naczyniu, a następnie oprószamy solą i pieprzem i mieszamy dłonią, aby przyprawy dobrze rozprowadziły się po całej powierzchni (warto dodać także odrobinę świeżo wyciśniętego soku z cytryny);
  • W misce mieszamy ze sobą mąkę pszenną z odrobiną mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej (aby panierka była bardziej chrupiąca, można dodać także bułkę tartą);
  • Każdą rybę dokładnie obtaczamy w mące i przekładamy na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem;
  • Smażymy z obu stron do momentu, aż ryby staną się złociste;
  • Wyjmujemy stynki z patelni i układamy na ręczniku papierowym;
  • Podajemy na ciepło jako przekąskę lub składnik dania obiadowego (z ziemniakami i surówką), przed podaniem warto pokroić rybę sokiem z cytryny.

 Zobacz też: Młodzież nie zna, a kulturalny Polak wstydzi się przyznać, że lubi. Najlepiej zjeść w ukryciu na kolację

Stynka - ryba marynowana 

W jaki inny sposób może być przygotowana stynka? Ryba fajnie smakuje także w wersji marynowanej. Zalewę przygotowujemy z następujących składników (na 1 kg ryby):

  • 500 ml wody
  • 250 ml octu
  • 80 g cukru
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • garść rodzynek

Wszystkie składniki zalewy umieszczamy w garnku i gotujemy (cebulę i marchew należy pokroić w krążki). Rybę smażymy, a następnie układamy w słoikach na przemian z warstwą cebuli i marchwi. Słoiki zalewamy przestudzoną zalewą, zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce do zamarynowania.  

Którą rybę lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: