Ten przepis sprawdza się na każdą okazję. Ciasto 3 bit bez pieczenia to pyszny deser składający się z kilku chrupiących i kremowych warstw, a każda z nich wprost rozpływa się w ustach. Wystarczy tylko kilka składników, które bez problemu znajdziesz w każdym supermarkecie, i trochę wolnego miejsca w lodówce. Nie musisz mieć żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych, bo to ciasto wychodzi obłędnie za każdym razem.
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Ciasto bez pieczenia na herbatnikach. 3 bit podbije serca całej twojej rodziny
Ciasto 3 bit jest inspirowane popularnym batonikiem składającym się z trzech warstw: ciastka, kremu i czekolady. W przypadku naszego deseru dojdzie do tego jeszcze kajmak i budyń, tym samym tworząc idealną kompozycję, która rozpływa się w ustach. Składniki, jakich będziesz potrzebować, to:
- 500 gramów herbatników,
- 500 mililitrów śmietanki kremówki,
- 500 mililitrów mleka,
- 200 gramów miękkiego masła,
- dwa opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego,
- dwa opakowania śmietan-fixu,
- puszka masy kajmakowej,
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- 16 gramów cukru wanilinowego.
Zobacz też: Prosty i szybki sposób na obiad. Puszyste racuchy z jabłkami jak u babci
3 bit: przepis. Jak przygotować to pyszne ciasto bez pieczenia?
Przepis na ciasto 3 bit jest niezwykle prosty. Od czego zacząć?
- Na początek zajmiemy się warstwą budyniową. Wbrew pozorom to ona zajmuje najwięcej czasu, ale jest to zaledwie kilka minut, więc powinniśmy się szybko z tym uporać. Do garnka wlej 1,5 szklanki mleka, dodaj dwie łyżeczki cukru i zagotuj całość. Mieszaj cały czas, aby na powierzchni mleka nie zrobił się kożuch. W tym samym czasie wymieszaj pół szklanki mleka z proszkami budyniowymi. Gdy mleko i cukier w garnku zaczną wrzeć, dodaj mieszankę ze szklanki. Zmniejsz ogień, cały czas energicznie mieszając. Gdy budyń zgęstnieje, zdejmij garnek z palnika, przykryj folią aluminiową i pozostaw do wystygnięcia.
- W tym czasie możemy zacząć ubijać miękkie masło. Gdy powstanie z niego jasna, puszysta masa, dodaj wystudzoną masę budyniową. Rób to powoli, najlepiej łyżka po łyżce. Miksuj aż do połączenia składników, ale uważaj, by masa się nie przebiła.
- Następnie ubij schłodzoną śmietankę z dodatkiem cukru wanilinowego i śmietan-fixem. Miksuj tak długo, aż śmietana zgęstnieje na sztywną masę.
- Gdy już poszczególne części ciasta są gotowe, możemy zacząć układać warstwy. Najpierw wyłóż dno prostokątnej blaszki herbatnikami. Kładź jedno ciastko zaraz obok drugiego, najlepiej bez przerw. Posmaruj herbatniki grubą warstwą kajmaku, a następnie nałóż na to masę budyniową. Na budyniu ponownie wyłóż herbatniki, a na samą górę nałóż warstwę śmietankową. Na wierzch zetrzyj trochę gorzkiej czekolady do dekoracji.
- Włóż ciasto do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc, aby całość stężała. Po tym czasie ciasto będzie gotowe.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.