Niepozorne łodyżki rzeżuchy idealnie podkreślą smak świątecznych potraw. Ostry, rzodkiewkowy posmak będzie współgrał z nieco mdłym jajkiem, które jest symbolem Wielkanocy. Kilka zielonych gałązek ożywi każdą kompozycję z jajkami (nadziewanymi np. pieczarkami lub łososiem).
Rzeżucha jest cennym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy takich jak witamina A i C. Witamina A przekłada się na zdrowy wygląd skóry i dobry wzrok, a witamina C odpowiada za syntezę kolagenu i zwiększa przyswajalność żelaza. Obecna w rzeżusze witamina K jest niezbędna w procesie krzepnięcia krwi oraz wpływa pozytywnie na mineralizację kości. Inne wartościowe składniki rzeżuchy to m.in. witamina E, witaminy z grupy B oraz cały asortyment składników mineralnych: magnez, fosfor, żelazo, potas oraz wapń.
Chcesz, żeby rzeżucha wyrosła pięknie na święta wielkanocne?
Nasiona rzeżuchy zazwyczaj zaczynają kiełkować już po około dwóch dniach, a sama rzeżucha będzie gotowa do jedzenia po upływie mniej więcej tygodnia od posiania. Nie bez znaczenia jest też pielęgnacja: rzeżucha wymaga codziennego podlewania oraz zawsze słonecznego stanowiska. Kiełki, łodyżki rzeżuchy, które urosną na wysokość 5 cm, można ściąć i wykorzystać w kuchni do wspomnianych wcześniej jaj lub wielkanocnych sałatek.
Ale rzeżucha świetnie smakuje nie tylko z wielkanocnymi daniami: bardzo pasuje do kanapek z jajkiem, serem, wędliną czy awokado. Można ją również dodać do jajecznicy, zupy (np. kremu z brokułów), twarogu, jogurtu, a także do tostów, wrapów, sosów jogurtowych oraz hummusu.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!