• Link został skopiowany

Jak posiać rzeżuchę, aby ładnie wyrosła na Wielkanoc? Prosty poradnik

Rzeżucha to bardzo zdrowa, ale też plastyczna roślina, która przyjmuje kształt podłoża. Przy niewielkim wysiłku można wyczarować małe zielone wzgórza lub ogródek na stół wielkanocny. Ile rośnie rzeżucha i jakie ma właściwości?
Rzeżucha - jak wyhodować małą łąkę na Wielkanoc? Prosty poradnik (zdjęcie ilustracyjne)
Madeleine_Steinbach / Getty Images/iStockphoto

Niepozorne łodyżki rzeżuchy idealnie podkreślą smak świątecznych potraw. Ostry, rzodkiewkowy posmak będzie współgrał z nieco mdłym jajkiem, które jest symbolem Wielkanocy. Kilka zielonych gałązek ożywi każdą kompozycję z jajkami (nadziewanymi np. pieczarkami lub łososiem).

Zobacz wideo Jedzmy rzeżuchę nie tylko od święta! Wzmacnia włosy i zawiera dużo witaminy C

Rzeżucha - właściwości prozdrowotne

Rzeżucha jest cennym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy takich jak witamina A i C. Witamina A przekłada się na zdrowy wygląd skóry i dobry wzrok, a witamina C odpowiada za syntezę kolagenu i zwiększa przyswajalność żelaza. Obecna w rzeżusze witamina K jest niezbędna w procesie krzepnięcia krwi oraz wpływa pozytywnie na mineralizację kości. Inne wartościowe składniki rzeżuchy to m.in. witamina E, witaminy z grupy B oraz cały asortyment składników mineralnych: magnez, fosfor, żelazo, potas oraz wapń.

Rzeżucha na Wielkanoc. Jak posiać rzeżuchę krok po kroku?

Chcesz, żeby rzeżucha wyrosła pięknie na święta wielkanocne?

  1. Przygotuj też paczkę nasion rzeżuchy i wybierz płaskie naczynie (np. talerzyk lub tacę), a następnie ułóż na nim płaską warstwę z ziemi lub waty kosmetycznej.
  2. Rozsyp nasiona równomiernie po powierzchni podłoża (jeśli używasz ziemi, nie zasypuj nasion drugą warstwą - rzeżucha rośnie na powierzchni).
  3. Delikatnie spryskaj nasiona wodą. Utrzymuj wilgotność, ale nie zalewaj nasion.
  4. Postaw naczynie w jasnym, ale nie bezpośrednio nasłonecznionym miejscu.
  5. Po około czterech dniach rzeżucha zacznie rosnąć.
  6. Rzeżucha będzie gotowa do zbioru i użycia w kuchni, gdy osiągnie wysokość 5-7 centymetrów.

Ile rośnie rzeżucha i kiedy będzie gotowa do jedzenia?

Nasiona rzeżuchy zazwyczaj zaczynają kiełkować już po około dwóch dniach, a sama rzeżucha będzie gotowa do jedzenia po upływie mniej więcej tygodnia od posiania. Nie bez znaczenia jest też pielęgnacja: rzeżucha wymaga codziennego podlewania oraz zawsze słonecznego stanowiska. Kiełki, łodyżki rzeżuchy, które urosną na wysokość 5 cm, można ściąć i wykorzystać w kuchni do wspomnianych wcześniej jaj lub wielkanocnych sałatek.

Ale rzeżucha świetnie smakuje nie tylko z wielkanocnymi daniami: bardzo pasuje do kanapek z jajkiem, serem, wędliną czy awokado. Można ją również dodać do jajecznicy, zupy (np. kremu z brokułów), twarogu, jogurtu, a także do tostów, wrapów, sosów jogurtowych oraz hummusu.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: