• Link został skopiowany

Te kotlety jajeczne w mig znikną ze stołu. Dodaj ten składnik, a będą ulubionym obiadem twojej rodziny

Co zrobić na obiad? Jeśli nie masz pomysłu na wegetariańskie danie, które zasmakuje nawet największym miłośnikom mięsa, przygotuj te kotlety jajeczne. Są miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz i rozpływają się w ustach. Potrzebujesz tylko kilku składników.
kotlety jajeczne (zdj. ilustracyjne)
Suguna Ganeshan/istock

Kotlety jajeczne to doskonały zamiennik dla mielonych, które bywają tłuste i ciężkostrawne. To danie jest lekkie, smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Podstawą są oczywiście jajka, ale można dodać do nich kilka składników, które tylko ulepszą smak. Same kotlety można podawać z różnymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, makaron czy kluski. Co ważne, nie spędzisz w kuchni zbyt wiele czasu. To świetny pomysł na szybki obiad, który spodoba się całej twojej rodzinie. Nawet miłośnicy mięsa będą usatysfakcjonowani.

Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

Kotlety jajeczne: przepis. Co się dodaje do kotletów jajecznych?

Nasze babcie zapewne mają swoje klasyczne przepisy na kotlety jajeczne, ale my proponujemy ulepszoną wersję. Aby podkręcić smak tego dania, dodaj do masy pieczarki i ser. Składniki, jakich potrzebujesz do przygotowania kotletów jajecznych, to:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo,
  • dwa surowe jajka,
  • 300 gramów pieczarek,
  • dwie łyżki kwaśnej śmietany,
  • garść startego żółtego sera,
  • pęczek szczypiorku,
  • bułka tarta,
  • sól, pieprz i czosnek granulowany do smaku,
  • łyżka masła,
  • olej.

Zobacz też: Prosty obiad na każdy dzień. Jak zrobić kluski śląskie? Będziesz potrzebować tylko pięciu składników

Jak zrobić dobre kotlety jajeczne? Tani obiad na każdą okazję

  1. Na początek ugotuj jajka na twardo. W tym celu należy włożyć je do wrzącej wody i odczekaj dokładnie osiem minut. Po tym czasie wyjmij jajka z garnka, a gdy się ostudzą, obierz je ze skorupki.
  2. Obrane jajka należy pokroić w kostkę lub rozdrobnić widelcem. Nie możesz zrobić tego jednak zbyt cienko. Kawałki żółtka muszą być wyraźnie wyczuwalne, aby później podbiły smak innych składników.
  3. Następnie umyj lub obierz pieczarki, pokrój je w kostkę i podsmaż na patelni z rozgrzanym masłem. Gdy odparuje z nich woda, dodaj szczyptę soli i smaż jeszcze przez około minutę. Po tym czasie zdejmij pieczarki z ognia. Czekając, aż ostygną, posiekaj szczypiorek i zetrzyj ser na tarce.
  4. Teraz wsypujemy do miski rozdrobnione jajka, pieczarki, posiekany szczypiorek i ser. Następnie dodaj śmietanę, surowe jajka i przyprawy. Dokładnie wszystko wymieszaj aż do połączenia składników. 
  5. Podziel gotową masę na kilka porcji i uformuj z nich kotlety. Każdego kotleta obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju przez kilka minut, do zarumienienia każdej ze stron. Danie możesz podawać z ulubionymi dodatkami, na przykład z ziemniakami i surówką.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: