Kotlety jajeczne to doskonały zamiennik dla mielonych, które bywają tłuste i ciężkostrawne. To danie jest lekkie, smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Podstawą są oczywiście jajka, ale można dodać do nich kilka składników, które tylko ulepszą smak. Same kotlety można podawać z różnymi dodatkami, takimi jak ziemniaki, makaron czy kluski. Co ważne, nie spędzisz w kuchni zbyt wiele czasu. To świetny pomysł na szybki obiad, który spodoba się całej twojej rodzinie. Nawet miłośnicy mięsa będą usatysfakcjonowani.
Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje
Kotlety jajeczne: przepis. Co się dodaje do kotletów jajecznych?
Nasze babcie zapewne mają swoje klasyczne przepisy na kotlety jajeczne, ale my proponujemy ulepszoną wersję. Aby podkręcić smak tego dania, dodaj do masy pieczarki i ser. Składniki, jakich potrzebujesz do przygotowania kotletów jajecznych, to:
- 10 jajek ugotowanych na twardo,
- dwa surowe jajka,
- 300 gramów pieczarek,
- dwie łyżki kwaśnej śmietany,
- garść startego żółtego sera,
- pęczek szczypiorku,
- bułka tarta,
- sól, pieprz i czosnek granulowany do smaku,
- łyżka masła,
- olej.
Zobacz też: Prosty obiad na każdy dzień. Jak zrobić kluski śląskie? Będziesz potrzebować tylko pięciu składników
Jak zrobić dobre kotlety jajeczne? Tani obiad na każdą okazję
- Na początek ugotuj jajka na twardo. W tym celu należy włożyć je do wrzącej wody i odczekaj dokładnie osiem minut. Po tym czasie wyjmij jajka z garnka, a gdy się ostudzą, obierz je ze skorupki.
- Obrane jajka należy pokroić w kostkę lub rozdrobnić widelcem. Nie możesz zrobić tego jednak zbyt cienko. Kawałki żółtka muszą być wyraźnie wyczuwalne, aby później podbiły smak innych składników.
- Następnie umyj lub obierz pieczarki, pokrój je w kostkę i podsmaż na patelni z rozgrzanym masłem. Gdy odparuje z nich woda, dodaj szczyptę soli i smaż jeszcze przez około minutę. Po tym czasie zdejmij pieczarki z ognia. Czekając, aż ostygną, posiekaj szczypiorek i zetrzyj ser na tarce.
- Teraz wsypujemy do miski rozdrobnione jajka, pieczarki, posiekany szczypiorek i ser. Następnie dodaj śmietanę, surowe jajka i przyprawy. Dokładnie wszystko wymieszaj aż do połączenia składników.
- Podziel gotową masę na kilka porcji i uformuj z nich kotlety. Każdego kotleta obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju przez kilka minut, do zarumienienia każdej ze stron. Danie możesz podawać z ulubionymi dodatkami, na przykład z ziemniakami i surówką.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.