• Link został skopiowany

Dodaję do ciasta jeden składnik. Naleśniki są lekkie, puszyste jak chmurka i elastyczne

Szybki obiad na każdą okazję? Oczywiście naleśniki. Choć przepis jest prosty i niezmienny od lat, ciasto nie zawsze wychodzi takie, jak byśmy chcieli. Gdy placki rwą sie na patelni, dodaję do masy jeden składnik. Dzięki niemu naleśniki wychodzą elastyczne i rozpływają się w ustach.
Naleśniki - zdjęcie ilustracyjne
Fot. istockphoto.com/Tetiana Selimova

To danie sprawdza się na każdą okazję. Naleśniki można jeść zarówno na śniadanie, jak i obiad czy kolację, a z farszem można kombinować na wiele sposobów. Największy problem jest jednak z samym ciastem. Choć przygotowuje się je bardzo prosto, to podczas smażenia można się niemiło zaskoczyć. Co zrobić, żeby naleśniki nie pękały na patelni? Ja dodaję ten jeden składnik.

Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy

Składniki na naleśniki. Co dodać do ciasta, by było elastyczne?

Klasyczny przepis na naleśniki jest uniwersalny i od lat niezmienny. Sekret tkwi przede wszystkim w proporcjach. Od nich zależy konsystencja ciasta oraz to czy nie będzie rozpadać się podczas smażenia. Żeby mieć pewność, że ciasto wyjdzie lekkie i elastyczne, dodaję do niego masło zamiast oleju. Dzięki niemu naleśniki są zwarte i nie przywierają do patelni podczas smażenia. Jak dokładnie wygląda cały przepis. Składniki, jakich potrzebujemy, to:

  • pełna szklanka mąki pszennej,
  • trzy jajka,
  • 250 mililitrów szklanki mleka,
  • szklanka wody gazowanej,
  • pięć łyżek roztopionego masła,
  • szczypta soli.

Zobacz też: Zapomnij o kwasku cytrynowym. Tak pozbędziesz się kamienia z czajnika. Zapłacisz 8 zł

Jak się robi naleśniki? Instrukcja krok po kroku

Naleśniki z powyższego przepisu przygotowuje się bardzo prosto. Dzięki zawartości masła nie trzeba za bardzo natłuszczać patelni. 

  • Na początek przesiej mąkę do dużej miski. Po chwili dodaj jajka, mleko, sól i wodę gazowaną. Całość dokładnie wymieszaj w taki sposób, aby na cieście nie zostały grudki mąki. Jeśli masa jest za gęsta, dolej jeszcze wody gazowanej, a jeśli zbyt rzadka, dodaj więcej mąki.
  • W międzyczasie trzeba roztopić cztery łyżki masła na patelni. Poczekaj, aż się ostudzi i dodaj je do masy naleśnikowej, cały czas mieszając. Piątą łyżkę zachowaj do smażenia.
  • Gdy ciasto jest gotowe, dokładnie rozgrzej patelnię. Następnie rozpuść na niej odrobinę masła, ale tylko niewielką ilość, aby nie pływało po patelni.
  • Wylej na patelnię porcję ciasta i szybko rozprowadź je w taki sposób, by dokładnie pokryło całą powierzchnię naczynia. Smaż przez około dwie lub trzy minuty, a po tym czasie przewróć naleśnika na drugą stronę i smaż przez kolejne dwie minuty.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: