Pierogi ruskie to jedno z najsmaczniejszych dań polskiej kuchni. Ich sekret tkwi w prostocie. Połączenie tanich i łatwo dostępnych składników, czyli ziemniaków, twarogu oraz cebuli, tworzy pyszny i delikatny farsz, który rozpływa się w ustach. Choć pierogami moglibyśmy zajadać się codziennie, to wielu z nas rzadko je przygotowuje. Wynika to głównie z czasu, jaki zajmuje wyrobienie i lepienie ciasta. Jeśli nie chce ci się stać długo w kuchni, ale jednocześnie masz ochotę na ruskie, to jest na to świetny sposób. Przygotuj sam farsz i zrób z niego kotlety. Taki obiad zajmie ci o wiele mniej czasu niż w przypadku pierogów.
Kotlety są świetnym rozwiązaniem dla osób, które uwielbiają pierogi ruskie, ale nie mają czasu lub ochoty na ich lepienie. Wystarczy przygotować same składniki do farszu oraz jajko i bułkę tartą do panierki, a obiad przygotujemy w zaledwie 20 minut. Nasze babcie na pewno znają ten tradycyjny przepis, jednak my proponujemy wersję ulepszoną o dwa dodatki. Mowa o gałce muszkatołowej i czosnku, które świetnie podkręcą smak tego dania i nadadzą mu wyrazistego aromatu. Warto zaznaczyć, że są to składniki opcjonalne, więc jeśli za nimi nie przepadasz, nie musisz ich dodawać. Obiad będzie smaczny nawet bez nich. Tak przygotowane kotlety ruskie najlepiej podawać z podsmażoną cebulką, skwarkami, sosem pieczarkowym lub sosem czosnkowym i szczypiorkiem. Sprawdzi się też sałatka z ulubionych warzyw.
Zobacz też: Pierogi z białą kiełbasą urozmaicą świąteczny stół. Tak robi je Ewa Wachowicz
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania kotletów ruskich, to:
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.