Jednym z najczęściej przyrządzanych dań na Wielkanoc jest sałatka jarzynowa. Polacy ją uwielbiają, jednak z uwagi na fakt, że podaje się ją niemal na wszystkie święta i większość uroczystości, wielu osobom mogła się już znudzić. Jeśli chcesz zrobić w tym roku coś mniej oczywistego, przygotuj pyszną sałatkę z jajkami, groszkiem, szynką i pieczarkami. Twoja rodzina będzie się nią zajadać przez kilka dni.
Zobacz wideo Która wersja sałatki jarzynowej najbardziej przypadła nam do gustu? Z porem, jabłkiem, cebulą?
Jaka jest dobra sałatka z jajkami i pieczarkami? Przekąski na święta wielkanocne
Ta sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jednocześnie niebanalna w smaku. Jajka to podstawa na święta wielkanocne, a w towarzystwie groszku i szynki stają się jeszcze pyszniejsze. Sekret tkwi jednak w pieczarkach marynowanych, które dodadzą tej potrawie wyjątkowego aromatu. Kolejną zaletą sałatki jest fakt, że spokojnie wytrzyma w lodówce nawet kilka dni. Nie używamy żadnych świeżych warzyw, a jedynie konserwowe, więc nie ma obaw, że sałatka podejdzie wodą, a składniki zepsują się już następnego dnia. To świetny pomysł nie tylko na święta, ale też imprezy ze znajomymi lub inne uroczystości.
Zobacz też: Wypróbuj ten naturalny sposób farbowania pisanek. Zajmuje chwilę, a efekty są spektakularne
Sałatki na Wielkanoc. Pyszna sałatka z pieczarek, jajek i groszku
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania sałatki, to:
- 8 jajek ugotowanych na twardo,
- 300 gramów szynki konserwowej,
- 200 gramów pieczarek marynowanych,
- puszka groszku konserwowego,
- pęczek szczypiorku,
- dwa ząbki czosnku,
- trzy łyżki majonezu,
- sól i pieprz do smaku.
Jak zrobić sałatkę z pieczarkami i groszkiem? Nowoczesne sałatki wielkanocne
- Na początek trzeba ugotować jajka na twardo. W tym celu wkładamy je do garnka z zimną wodą i ustawiamy na kuchence średni ogień. Gdy woda zacznie wrzeć, gotujemy zawartość jeszcze przez około 8 minut. Na koniec wylewamy wrzątek i zalewamy jajka zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania w środku.
- Gdy jajka ostygną, kroimy je w kostkę i przekładamy do miski. To samo robimy z marynowanymi pieczarkami i szynką konserwową (szynka konserwowa jest składnikiem opcjonalnym, sałatkę można przygotować również w wersji bezmięsnej).
- Groszek konserwowy odsączamy i wrzucamy do miski z pozostałymi składnikami. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany szczypiorek.
- Doprawiamy sałatkę solą, pieprzem i dodajemy majonez. Całość dokładnie mieszamy, a na koniec odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby wszystkie smaki się przegryzły. To danie najlepiej smakuje na drugi dzień.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.