Chyba nie ma osoby, która chociaż raz nie stanęłaby przed dylematem, co ugotować na obiad. My proponujemy pójść w klasykę, czyli ziemniaki i surówka, tym razem jednak nie w towarzystwie schabowego, a rolady z boczku. Mięso potrzebuje poleżeć w marynacie, dlatego najlepiej przygotować je wieczorem i wstawić na całą noc do lodówki. Później pozostaje już tylko pieczenie.
Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]
Boczek pieczony rolowany. Dowiedz się, jakie składniki są potrzebne do przygotowania dania
Do przygotowania tego smakowitego obiadu nie potrzeba wyszukanych produktów. Lista składników na boczek pieczony rolowany jest następująca:
- kawałek świeżego boczku o wadze ok. 1,5-2 kg
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 płaska łyżka soli
- 1 płaska łyżka słodkiej papryki
- 1 płaska łyżka majeranku
- 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
- 1 łyżka soku z cytryny
Przepis na boczek pieczony. Szczegółowa instrukcja przyrządzenia potrawy
Można go wykorzystać zarówno na co dzień, jak i od święta, bo przepis na boczek pieczony sprawdzi się w każdej sytuacji. Receptura nie jest skomplikowana i tak naprawdę zamyka się w kilku krokach. Szczegóły poniżej:
- Mięso dokładnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego
- Przygotowujemy marynatę. W misce mieszamy ze sobą olej, sok z cytryny, czosnek oraz przyprawy: sól, majeranek i słodką paprykę
- Dokładnie obtaczamy cały kawałek mięsa w marynacie
- Zawijamy boczek w roladę i ciasno obwiązujemy sznurkiem lub nićmi
- Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc)
- Mięso wyjmujemy z lodówki na godzinę przed pieczeniem
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (góra-dół)
- Boczek pieczemy przez dwie godziny, co jakiś czas polewając mięso wytapiającymi się sokami
Zobacz też: Pierogi z dudkami biją na głowę ruskie i inne. Smak farszu zapamiętuje się do końca życia. Kto jadł, ten wie
Boczek pieczony w rękawie - alternatywny sposób przygotowania dania
W powyższym przepisie jest mowa o pieczeniu mięsa w naczyniu żaroodpornym, ale można także przygotować boczek pieczony w rękawie. Jak to zrobić? Poniżej wskazówki:
- przed pieczeniem wystarczy włożyć mięso do rękawa i zabezpieczyć końcówki np. klipsem
- do środka można wrzucić listek laurowy i ziele angielskie dla wzmocnienia aromatu
- jeśli zależy nam na rumianej skórce, na 10 minut przed końcem pieczenia należy rozciąć rękaw (uważaj na gorącą parę)
- mięso wyjmujemy z piekarnika i podajemy od razu jako danie obiadowe lub studzimy i serwujemy na desce wędlin
Lubisz boczek? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.