• Link został skopiowany

Doprawiony z finezją boczek w aromatycznej otoczce. Idealny obiad dla bliskich. Robi się sam

Boczek pieczony to przysmak, który można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie smakuje z purée ziemniaczanym i surówką, ale pokrojony w cienkie plastry może być również smakowitym dodatkiem na kanapkę. Przygotowanie wcale nie jest trudne, a efekt? Koniecznie trzeba wypróbować.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Chyba nie ma osoby, która chociaż raz nie stanęłaby przed dylematem, co ugotować na obiad. My proponujemy pójść w klasykę, czyli ziemniaki i surówka, tym razem jednak nie w towarzystwie schabowego, a rolady z boczku. Mięso potrzebuje poleżeć w marynacie, dlatego najlepiej przygotować je wieczorem i wstawić na całą noc do lodówki. Później pozostaje już tylko pieczenie.  

Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]

Boczek pieczony rolowany. Dowiedz się, jakie składniki są potrzebne do przygotowania dania

Do przygotowania tego smakowitego obiadu nie potrzeba wyszukanych produktów. Lista składników na boczek pieczony rolowany jest następująca:

  • kawałek świeżego boczku o wadze ok. 1,5-2 kg
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1 płaska łyżka słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżka majeranku
  • 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
  • 1 łyżka soku z cytryny 

Przepis na boczek pieczony. Szczegółowa instrukcja przyrządzenia potrawy 

Można go wykorzystać zarówno na co dzień, jak i od święta, bo przepis na boczek pieczony sprawdzi się w każdej sytuacji. Receptura nie jest skomplikowana i tak naprawdę zamyka się w kilku krokach. Szczegóły poniżej:

  • Mięso dokładnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego
  • Przygotowujemy marynatę. W misce mieszamy ze sobą olej, sok z cytryny, czosnek oraz przyprawy: sól, majeranek i słodką paprykę
  • Dokładnie obtaczamy cały kawałek mięsa w marynacie
  • Zawijamy boczek w roladę i ciasno obwiązujemy sznurkiem lub nićmi
  • Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc)
  • Mięso wyjmujemy z lodówki na godzinę przed pieczeniem
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (góra-dół)
  • Boczek pieczemy przez dwie godziny, co jakiś czas polewając mięso wytapiającymi się sokami 

Zobacz też:  Pierogi z dudkami biją na głowę ruskie i inne. Smak farszu zapamiętuje się do końca życia. Kto jadł, ten wie

Boczek pieczony w rękawie - alternatywny sposób przygotowania dania 

W powyższym przepisie jest mowa o pieczeniu mięsa w naczyniu żaroodpornym, ale można także przygotować boczek pieczony w rękawie. Jak to zrobić? Poniżej wskazówki:

  • przed pieczeniem wystarczy włożyć mięso do rękawa i zabezpieczyć końcówki np. klipsem
  • do środka można wrzucić listek laurowy i ziele angielskie dla wzmocnienia aromatu 
  • jeśli zależy nam na rumianej skórce, na 10 minut przed końcem pieczenia należy rozciąć rękaw (uważaj na gorącą parę)
  • mięso wyjmujemy z piekarnika i podajemy od razu jako danie obiadowe lub studzimy i serwujemy na desce wędlin

Lubisz boczek? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: