• Link został skopiowany

Pierś z indyka zawsze wychodzi sucha? Zrób taką marynatę, a mięso będzie soczyste i pełne smaku

Dobrana z idealnie skomponowanych składników marynata do piersi z indyka, potrafi przenieść smak naszego dania na inny poziom. Nie tylko zresztą smak, ale też konsystencję. Wiele osób unika indyka, twierdząc, że mięso wychodzi suche i twarde. Aby uniknąć tego efektu, wystarczy użyć marynaty. Dowiedz się, w jaki sposób ją przygotować.
Zdjęcie ilustracyjne
pixabay

Marynowanie mięsa to bardzo ważny etap przygotowania potrawy. Często pomijamy tę procedurę - zazwyczaj z uwagi na brak czasu. Okazuje się jednak, że pozostawienie mięsa w marynacie na chociażby 30 minut, daje zauważalne efekty, zwłaszcza jeśli chodzi o mięso drobiowe, które pieczemy, smażymy bądź grillujemy w niedużych kawałkach. 

Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser

Marynata do indyka i nie tylko. Dowiedz się, jakie są zalety marynowania mięsa

W większości przepisów na dania mięsne znajduje się adnotacja o marynowaniu przez kilka godzin lub najlepiej całą noc. Tylko po co nam marynata do indyka czy innego rodzaju mięs, skoro możemy użyć tylko soli i pieprzu i od razu zabrać się do obróbki termicznej? Tak też oczywiście można, ale efekt na pewno nie będzie taki sam. Marynowanie mięsa przynosi wiele korzyści:

  • marynata wpływa na konsystencję sprawiając, że mięso staje się przyjemnie miękkie
  • dzięki procesowi marynowania mamy możliwość wzbogacenia smaku potrawy
  • marynata sprawia, że naturalna wilgoć z mięsa zatrzymuje się wewnątrz, dzięki czemu jest ono soczyste i kruche

Mając już wiedzę na temat tego, po co marynować mięso, pora poznać przepisy na najlepsze marynaty do drobiu. A te tak naprawdę przygotowuje się z podstawowych i łatwo dostępnych składników. 

Marynata do fileta z indyka na bazie miodu i musztardy. Idealna kompozycja smaków

Jeśli przepadasz za słodko-ostrym połączeniem, to z pewnością przypadnie Ci do gustu poniższa marynata do fileta z indyka. Oto składniki potrzebne do jej przygotowania:

  • 3 łyżki płynnego miodu naturalnego
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek/oleju słonecznikowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • świeży tymianek

Przygotowanie:

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Łączymy z pozostałymi składnikami marynaty i dokładnie mieszamy. Nacieramy mięso i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Zobacz też: Jajecznica puszysta jak nigdy. Ani masło, ani olej nie zapewnią tak kremowej konsystencji. Wypróbuj myk

Marynata do indyka na noc z jogurtem naturalnym i aromatycznymi ziołami. Jak ją zrobić?

Kolejna propozycja sprawdzi się w sytuacji, gdy planujesz podać danie następnego dnia. Marynata do indyka na noc potrzebuje czasu, aby przeniknąć w głąb mięsa i spełnić swoje zadanie. Przygotujesz ją z następujących składników:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku 

Przygotowanie:

Jogurt przekładamy do miski, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe składniki. Mieszamy i nacieramy mięso. Odstawiamy na noc do lodówki. Wyjmujemy na 1 godzinę przed dalszą obróbką. 

Marynata do udźca z indyka w wersji orientalnej. Użyj sosu sojowego i imbiru

Na koniec mamy propozycję dla wielbicieli azjatyckich smaków. Poniższa marynata do udźca z indyka w wersji na ostro świetnie sprawdzi się do pieczonego mięsa z ryżem i warzywami. Będziesz potrzebować następujących składników:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka miodu płynnego
  • 1 łyżka startego imbiru
  • sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • szczypta chili 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Marynatą smarujemy udźce i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 

Marynujesz indyka przed obróbką? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: