Marynowanie mięsa to bardzo ważny etap przygotowania potrawy. Często pomijamy tę procedurę - zazwyczaj z uwagi na brak czasu. Okazuje się jednak, że pozostawienie mięsa w marynacie na chociażby 30 minut, daje zauważalne efekty, zwłaszcza jeśli chodzi o mięso drobiowe, które pieczemy, smażymy bądź grillujemy w niedużych kawałkach.
W większości przepisów na dania mięsne znajduje się adnotacja o marynowaniu przez kilka godzin lub najlepiej całą noc. Tylko po co nam marynata do indyka czy innego rodzaju mięs, skoro możemy użyć tylko soli i pieprzu i od razu zabrać się do obróbki termicznej? Tak też oczywiście można, ale efekt na pewno nie będzie taki sam. Marynowanie mięsa przynosi wiele korzyści:
Mając już wiedzę na temat tego, po co marynować mięso, pora poznać przepisy na najlepsze marynaty do drobiu. A te tak naprawdę przygotowuje się z podstawowych i łatwo dostępnych składników.
Jeśli przepadasz za słodko-ostrym połączeniem, to z pewnością przypadnie Ci do gustu poniższa marynata do fileta z indyka. Oto składniki potrzebne do jej przygotowania:
Przygotowanie:
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Łączymy z pozostałymi składnikami marynaty i dokładnie mieszamy. Nacieramy mięso i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Zobacz też: Jajecznica puszysta jak nigdy. Ani masło, ani olej nie zapewnią tak kremowej konsystencji. Wypróbuj myk
Kolejna propozycja sprawdzi się w sytuacji, gdy planujesz podać danie następnego dnia. Marynata do indyka na noc potrzebuje czasu, aby przeniknąć w głąb mięsa i spełnić swoje zadanie. Przygotujesz ją z następujących składników:
Przygotowanie:
Jogurt przekładamy do miski, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe składniki. Mieszamy i nacieramy mięso. Odstawiamy na noc do lodówki. Wyjmujemy na 1 godzinę przed dalszą obróbką.
Na koniec mamy propozycję dla wielbicieli azjatyckich smaków. Poniższa marynata do udźca z indyka w wersji na ostro świetnie sprawdzi się do pieczonego mięsa z ryżem i warzywami. Będziesz potrzebować następujących składników:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Marynatą smarujemy udźce i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Marynujesz indyka przed obróbką? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.