Marynowanie mięsa może zdziałać cuda, jeśli chodzi o smak i konsystencję naszego dania. Zazwyczaj zaleca się, aby mięso pozostawało w marynacie przez kilka godzin lub całą noc, ale zależy to od wielkości kawałka i rodzaju przygotowywanego mięsa. Małe kawałki drobiu wystarczy pozostawić w marynacie na 30 minut, aby różnica była zauważalna. Jeśli mamy do dyspozycji duży kawałek schabu, to lepiej pokroić go na plastry, aby marynata dobrze przeniknęła w głąb mięsa.
Każdy doświadczony kucharz wie, że przed obróbką termiczną wskazane jest marynowanie mięsa. Co to daje? Podczas pieczenia, gotowania czy grillowania mięso może stracić swoją naturalną wilgoć, przez co stanie się suche i gumowate. Aby przeciwdziałać temu zjawisku, używa się marynaty. Przenika ona w głąb mięsa i rozluźnia włókna, dzięki czemu mają większą zdolność do zatrzymywania wody wewnątrz. W efekcie mięso staje się bardziej soczyste i delikatniejsze w smaku. W dobrej marynacie powinien znaleźć się kwaśny składnik (np. sok z cytryny, jogurt, maślanka), który zmienia strukturę mięsa i sprawia, że po obróbce jest miękkie.
Wiele osób pomija etap marynowania, zazwyczaj z braku czasu. Długie marynowanie mięsa nie zawsze jest jednak wskazane. Przykładem mogą być filety drobiowe i ryby. W tym przypadku pozostawianie mięsa w marynacie na dłuższy czas może skutkować nadmiernym zmiękczeniem i pogorszeniem struktury. W przypadku cienkich filetów rybnych wystarczy zaledwie kwadrans, aby uzyskać dobry efekt.
Udka drobiowe potrzebują dłuższego czasu przygotowania do obróbki niż filety. Jak długo w tym przypadku trwa marynowanie mięsa? Ile czasu należy przeznaczyć, aby udka wyszły przyjemnie soczyste? Czas marynowania zależy w dużej mierze od wielkości udźca. Jeśli mamy do dyspozycji mniejsze kawałki, to wystarczą 3-4 godziny, natomiast w przypadku dużego udźca z indyka czas należy wydłużyć do sześciu, a nawet 12 godzin.
Jeśli mamy do obróbki duże kawałki, to musimy przeznaczyć odpowiednio więcej czasu na marynowanie mięsa. Jak długo marynować wołowinę lub wieprzowinę, aby zmiękczyć mięso i poprawić jego strukturę?
Zobacz też: Surówka do obiadu jak z restauracji. 5 wersji specjalnie dobranych do polskiego podniebienia
Jest sposób na to, jak przyspieszyć marynowanie mięsa, gdy nie dysponujemy dużą ilością czasu, ale też nie chcielibyśmy rezygnować z marynaty w ogóle. W takim przypadku najlepiej podzielić mięso na mniejsze kawałki, dzięki czemu marynata szybciej wniknie do środka. Można również delikatnie nakłuć mięso i wstrzyknąć marynatę w głąb. Ważne jest, aby marynata była równomiernie rozprowadzona na całej powierzchni.
Mrożenie mięsa to doskonały sposób na przedłużenie świeżości produktu. Czy w sytuacji, gdy zapomnimy wyciągnąć je na czas, możliwe jest marynowanie mrożonego mięsa? Nie jest to niestety zalecane, ponieważ może negatywnie odbić się nie tylko na smaku i strukturze mięsa, ale również prowadzić do namnażania się bakterii na jego powierzchni. Lepszym rozwiązaniem jest odmrożenie mięsa szybkim sposobem (np. umieszczając je w zimnej wodzie) i użycie marynaty na całkowicie odmrożonym kawałku.
Marynujesz mięso przed obróbką? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.