• Link został skopiowany

Tak przygotowane szparagi smakują najlepiej! To obowiązkowa przekąska na grilla

Na przełom kwietnia i maja przypada początek sezonu na szparagi. Na grilla nadają się one idealnie z wielu powodów. Są bardzo smaczne i zdrowe, ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę i świetnie komponują się z lekką sałatką, pieczonym mięsem czy sadzonym jajkiem. Dowiedz się, jak zrobić tę przekąskę.
Zdjęcie ilustracyjne
pixabay

Włączenie szparagów do diety przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Są one doskonałym źródłem witamin z grupy B, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Znajdziemy w nich także minerały i błonnik pokarmowy. Przygotowanie szparagów jest banalnie proste. My proponujemy owinąć je w boczek. Dzięki temu są bogatsze w smaku i mają przyjemnie chrupiącą teksturę.  

Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser

Jakie szparagi na grilla? Białe czy zielone? Sprawdzamy

W sklepach możemy dostać zarówno białe, jak i zielone szparagi. Jakie szparagi na grilla sprawdzą się lepiej? My proponujemy postawić na zielone. Dlaczego?

  • mają bardziej intensywny smak
  • są prostsze w przygotowaniu
  • po zgrillowaniu pozostają jędrne
  • są gotowe do spożycia po kilku minutach

Jak zrobić szparagi z grilla? Przygotuj niezbędne składniki 

Ta przekąska jest idealną opcją na ostatnią chwilę, bo jej przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. Jak zrobić szparagi z grilla? Na początku przygotuj składniki. Potrzebne będą:

  • 1 pęczek zielonych szparagów (500 g)
  • surowy wędzony boczek w plastrach (jeśli szparagi są cienkie, to wystarczy 1 plaster na 2-3 sztuki)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany 

Jak przygotować szparagi na grilla? Instrukcja jest bardzo prosta 

Składniki już czekają, zatem pora dowiedzieć się, jak przygotować szparagi na grilla? Postępuj zgodnie z poniższą instrukcją:

  • Szparagi myjemy pod bieżącą wodą, a następnie odrywamy zdrewniałe końcówki
  • Bierzemy 2-3 sztuki i owijamy je ciasno plastrem boczku
  • Szparagi smarujemy delikatnie oliwą z oliwek i posypujemy przyprawami
  • W międzyczasie rozgrzewamy grilla

Zobacz też: Czym przyprawić idealnego schabowego? Złoty dodatek to strzał w dziesiątkę! Nikt o tym nie wie

Ile piec szparagi na grillu? Zanim się obejrzysz, przekąska będzie gotowa 

Warzywa zawinięte w boczek układamy na rozgrzanym ruszcie. Ile piec szparagi na grillu? Zależy to od ich grubości:

  • cienie szparagi będą gotowe już po 5 minutach
  • grubsze okazy potrzebują więcej czasu, zazwyczaj 8-10 minut

Szparagi powinny być miękkie, ale jędrne. Można sprawdzić ich strukturę, nakłuwając je lekko widelcem. Gotowe szparagi zdejmujemy z grilla, układamy na talerzach i serwujemy. Najlepiej smakują na ciepło.

Lubisz szparagi? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: