Jajka są nieodłącznym elementem świąt wielkanocnych. Wykorzystuje się je na kilka sposobów, głównie w przygotowaniu takich dań jak żurek czy sałatka jarzynowa, ale sprawdzą równie dobrze w postaci kolorowej dekoracji na stół. Najczęściej sięgamy po jaja kurze. Jeśli jednak znudził ci się ten przysmak, użyj jaj przepiórczych. W marynacie będą jedną z najlepszych przekąsek, jakie znajdą się na świątecznym stole.
Wiele osób nigdy nie próbowało jaj przepiórczych. Są mniejsze od kurzych, a ich cena znacznie wyższa, co może odstraszać wiele osób. Mimo wszystko warto raz w roku sięgnąć po ten produkt. Zawiera sporo wartościowych składników odżywczych, między innymi witaminy z grupy B, witaminy A, D, E i K oraz takie minerały jak cynk, magnez, mangan, miedź, potas, selen, żelazo, wapń, fosfor. Jajka przepiórcze mają też bardzo ciekawy wygląd. Nakrapiana skorupka pięknie prezentuje się na wielkanocnym stole, dlatego warto w święta użyć właśnie tych jajek do przygotowania smacznych przekąsek. Najlepiej sprawdzą się w marynacie.
Zobacz też: Zakwas na żurek wielkanocny, który zawsze wychodzi. Dodaj ten składnik, by przyśpieszyć fermentację
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania jajek w marynacie, to:
Tak przygotowane jajka można przechowywać w lodówce nawet przez dwa tygodnie. Jajka przepiórcze w marynacie można podawać bez niczego lub udekorować je ulubionymi warzywami i kleksem z majonezu.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.