• Link został skopiowany

Obiad bez mięsa na Wielki Piątek. Przygotuj te gołąbki, a nie obejdzie się bez dokładki

Masz pomysł na obiad w Wielki Piątek? Jeśli nie, przygotuj pyszne gołąbki wegetariańskie. To świetne danie zarówno na Wielkanoc, jak i poprzedzające ją dni. Jest proste w przygotowaniu i przede wszystkim bardzo smaczne. Jak zrobić wegetariańskie gołąbki?
gołąbki (zdj. ilustracyjne)
pexels/Zehra Y?lmaz

Zgodnie z zasadami Kościoła katolickiego, wierni nie powinni spożywać w piątek mięsa, zwłaszcza, gdy mowa o tygodniu wielkanocnym. Jeśli w związku z tym szukasz pomysłu na pyszny i pożywny obiad, który nasyci twoją rodzinę, zrób gołąbki wegetariańskie. Ich przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje znacznie mniej czasu niż w przypadku tradycyjnego przepisu. Jak je zrobić?

Zobacz wideo Gołąbki, czyli polskie sajgonki? Wypróbuj przepis

Jaki obiad na święta wielkanocne? Gołąbki bez mięsa z pieczarkami

Jak sama nazwa wskazuje, gołąbki wegetariańskie różnią się od tradycyjnych tym, że nie ma w nich ani grama mięsa. Farsz robi się zatem z ryżu i warzyw lub grzybów. Ja przyrządzam je zawsze z pieczarkami, których aromat świetnie komponuje się z kapustą. Całość wystarczy zalać na koniec sosem pomidorowym i pyszny obiad gotowy.

Zobacz też: Pomysł na szybki obiad. Do tych krokietów nie potrzebujesz naleśników. Zrobisz je w mig

Z czego zrobić gołąbki wegetariańskie? Farsz do gołąbków bez mięsa

Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania wegetariańskich gołąbków, to:

  • główka kapusty włoskiej,
  • 250 gramów pieczarek,
  • 250 gramów ryżu,
  • 2 cebule,
  • mały pęczek koperku,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • masło klarowane do smażenia.

Jak zrobić farsz do gołąbków bez mięsa? Pomysły na szybki obiad

  1. Na początek płuczemy ryż i gotujemy go według opisu na opakowaniu (zwykle około 15 minut). Jeśli ryż znajduje się w foliowych woreczkach, warto pozbyć się ich przed włożeniem do garnka.
  2. Kapustę należy sparzyć w garnku, a następnie rozdzielić liście i wyciąć z nich zgrubiałe fragmenty. Następnie kroimy pieczarki w plasterki, cebulę w drobną kostkę, a koperek siekamy na drobno.
  3. Teraz rozgrzewamy na patelni masło klarowane lub inny tłuszcz i wrzucamy na niego cebulę. Smażymy aż do zeszklenia, a następnie dodajemy pieczarki i zwiększamy ogień, by szybko wygotować z nich wodę. Gdy płyn wyparuje, zmniejszamy ogień i dusimy przez kilka minut.
  4. Pod koniec smażenia doprawiamy farsz koperkiem, solą i pieprzem. Zdejmujemy całość z ognia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie mieszamy całość z ryżem.
  5. Tak przygotowany farsz wykładamy na liście kapusty i zwijamy w gołąbki. Następnie przekładamy je do dużego garnka, zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy kilka minut.
  6. Do garnka dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy ulubionymi przyprawami. Dusimy wszystko pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie obiad będzie gotowy.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: