Nie masz pomysłu na obiad? Mięso z ryżem lub ziemniakami sprawdza się za każdym razem. Składniki można dobierać dowolnie, tak samo jak sposób ich przygotowania. Takie danie z pewnością posmakuje całej rodzinie, ale warto też pomyśleć o sosie. Dzięki niemu jedzenie nie będzie suche, a przy okazji podbije walory smakowe obiadu. Przyrządzenie sosu do mięsa wbrew pozorom nie jest takie trudne. Znamy przepis, z którym poradzi sobie nawet początkujący kucharz.
Ten przepis na śmietanowy sos do mięsa jest bardzo uniwersalny. Będzie pasował zarówno do schabowej pieczeni, jak i kurczaka, indyka lub kaczki. Dodatki również nie mają znaczenia - sprawdzą się pieczone ziemniaki, purée, ryż, a nawet ulubiona kasza. Gęsty sos wydobędzie z takiego dania jego walory smakowe oraz uwolni aromat. Co więcej, możesz kombinować z nim na kilka różnych sposobów. Świetnym dodatkiem będą pieczarki lub sezonowe grzyby. Wystarczy podsmażyć je wcześniej na patelni razem z cebulą, a stworzysz pyszny sos grzybowy.
Zobacz też: Jak zrobić schabowe, żeby nie były twarde, suche i przyjemnie chrupały? Ważny jest krok, który pomijamy
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania sosu do mięsa, to:
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.