• Link został skopiowany

To najprostszy przepis na pyszny sos do każdego mięsa. Obiad zniknie ze stołu w pięć minut

Jak zrobić szybko sos do mięsa? Wbrew pozorom to nie takie trudne. Wystarczy kilka podstawowych składników, jedna patelnia i gotowe. Z tym przepisem ulepszysz każdy obiad, bo będzie pasować do wszystkich rodzajów mięsa. Poznaj sposób na pyszny sos.
Sos do miesa - zdjęcie ilustracyjne
Fot. istockphoto.com/gbh007

Nie masz pomysłu na obiad? Mięso z ryżem lub ziemniakami sprawdza się za każdym razem. Składniki można dobierać dowolnie, tak samo jak sposób ich przygotowania. Takie danie z pewnością posmakuje całej rodzinie, ale warto też pomyśleć o sosie. Dzięki niemu jedzenie nie będzie suche, a przy okazji podbije walory smakowe obiadu. Przyrządzenie sosu do mięsa wbrew pozorom nie jest takie trudne. Znamy przepis, z którym poradzi sobie nawet początkujący kucharz.

Zobacz wideo Ten sos jest lepszy niż majonez. Zrobiłam chrzanowy kogel-mogel

Jaki sos jest najlepszy do mięsa? Przedstawiamy uniwersalny przepis do każdego obiadu

Ten przepis na śmietanowy sos do mięsa jest bardzo uniwersalny. Będzie pasował zarówno do schabowej pieczeni, jak i kurczaka, indyka lub kaczki. Dodatki również nie mają znaczenia - sprawdzą się pieczone ziemniaki, purée, ryż, a nawet ulubiona kasza. Gęsty sos wydobędzie z takiego dania jego walory smakowe oraz uwolni aromat. Co więcej, możesz kombinować z nim na kilka różnych sposobów. Świetnym dodatkiem będą pieczarki lub sezonowe grzyby. Wystarczy podsmażyć je wcześniej na patelni razem z cebulą, a stworzysz pyszny sos grzybowy.

Zobacz też: Jak zrobić schabowe, żeby nie były twarde, suche i przyjemnie chrupały? Ważny jest krok, który pomijamy

Prosty sos do mięsa - przepis. Przygotuj te składniki

Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania sosu do mięsa, to:

  • 150 mililitrów śmietany, najlepiej 18-procentowej,
  • 100 mililitrów wody,
  • łyżka mąki,
  • duża cebula,
  • olej (można wykorzystać tłuszcz pozostały po smażeniu lub pieczeniu mięsa),
  • ulubione przyprawy, na przykład sól, pieprz, papryka i zioła.

Jak zrobić gęsty sos do mięsa? Mąka jest bardzo istotna

  1. Na początek bierzemy się za cebulę. Kroimy ją w kostkę, a następnie podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem aż do zeszklenia.
  2. Gdy cebula jest gotowa, dodajemy do niej śmietanę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i zmniejszamy ogień, aby śmietana się nie ścięła.
  3. W osobnym naczyniu przygotowujemy zaklepkę z mąki i wody. W tym celu wlewamy do szklanki około 100 mililitrów zimnej wody, dodajemy łyżkę mąki i całość energicznie mieszamy, aby rozbić wszystkie grudki. 
  4. Tak przygotowaną zaklepkę wlewamy do składników na patelnie. Całość mieszamy i czekamy kilka minut aż do zagęszczenia sosu. 
  5. Ten uniwersalny sos można wzbogacić różnymi dodatkami, na przykład podsmażonymi pieczarkami lub ulubionymi warzywami.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: