• Link został skopiowany

Weź 2 kg łopatki i wsadź do słoików. Wkrótce sobie podziękujesz. Receptura babci z przepiśnika

Nasze babcie bardzo często przygotowywały mięso w słoikach, co miało swoje uzasadnienie. Ten popularny niegdyś specjał zachowywał świeżość przez długi czas. Zakonserwowany produkt można było przechowywać bez konieczności chłodzenia w lodówce. Mięso było gotowe do spożycia bezpośrednio po podgrzaniu i stanowiło bazę do przygotowania różnych potraw. Wypróbuj poniższy przepis i przypomnij sobie ulubiony smak dzieciństwa.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Mięso w słoikach świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, ale można je wykorzystać także jako dodatek do gulaszu lub bigosu. Do przygotowania wykorzystujemy najczęściej łopatkę wieprzową, ale dobrze sprawdzi się także karkówka lub szynka. Mięso, w połączeniu ze sporą ilością aromatycznych przypraw, jest przepyszne i rozpływa się w ustach.

Zobacz wideo Tacos z grillowaną karkówką [PRZEPIS]

Mięso do słoików - przepisy znane od pokoleń. Lista potrzebnych składników

Nic nie smakuje tak dobrze, jak domowe mięso do słoików. Przepisy na samodzielnie przygotowane specjały często są przekazywane z pokolenia na pokolenie, a receptury babci zawsze zajmują wyjątkowe miejsce w przepiśniku. Jak zrobić pyszne mięso w słoikach? Będą potrzebne następujące składniki:

  • 2 kg łopatki wieprzowej
  • 300 g boczku wędzonego parzonego
  • przyprawy: 2 płaskie łyżki soli, 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu czarnego, liść laurowy, ziele angielskie, 1 płaska łyżka majeranku, 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego

Przepis na mięso w słoikach. Krok pierwszy to marynowanie mięsa w przyprawach

Łatwość przygotowania i możliwość różnorodnego wykorzystania to cechy, które sprawiają, że przepis na mięso w słoikach po prostu warto znać. Receptura przygotowania tego babcinego specjału jest bardzo prosta. Na początku przygotowujemy mięso zgodnie z poniższą instrukcją:

  • Łopatkę kroimy w grubą kostkę i wkładamy do dużego garnka lub miski
  • Boczek kroimy w plastry i dodajemy do łopatki
  • Do miski z mięsem wrzucamy przyprawy - sól, pieprz, majeranek i czosnek granulowany
  • Dokładnie mieszamy, aby przyprawy pokryły każdy kawałek mięsa
  • Miskę wstawiamy do lodówki na 24 godziny

Mięso ze słoika z aromatycznymi przyprawami. Co robimy dalej?

Marynowanie w przyprawach sprawia, że nasze mięso ze słoika ma przyjemny smak i delikatną konsystencję. Jaka jest dalsza instrukcja postępowania? Zamarynowane mięso umieszczamy w wyparzonych wcześniej słoikach, zgodnie z poniższymi wskazówkami:

  • na dno każdego słoika wrzucamy po 1 liściu laurowym i 2 ziarna ziela angielskiego
  • na przyprawy wykładamy plastry boczku
  • pozostałą powierzchnię słoika wypełniamy mięsem (3/4 wysokości słoika)
  • w razie potrzeby przecieramy gwinty z zabrudzeń i zakręcamy słoiki

Zobacz też: To ulubione ciasto Amerykanów. Polacy nie znają, a za oceanem każdy się nim zajada

Mięso w słoiku gotowane. Postępuj zgodnie z poniższą instrukcją, aby wek zachował świeżość na długi czas

Ostatni etap pracy to gotowanie. Mięso w słoiku gotowane zachowuje świeżość przez długi okres czasu, a metoda trzykrotnej pasteryzacji pozwala na maksymalne zabezpieczenie produktu przed zepsuciem. Jak się za to zabrać? Szczegóły poniżej:

  • dno szerokiego garnka wykładamy ściereczką bawełnianą i układamy na niej słoiki z mięsem
  • do garnka wlewamy zimną wodę tak, aby przykryła słoiki do wysokości ok. 3/4
  • garnek nakrywamy i ustawiamy na palniku
  • zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez 2,5 godziny
  • słoiki zostawiamy w garnku do wystygnięcia i po 24 godzinach ponownie pasteryzujemy przez 2 godziny
  • powtarzamy procedurę trzeciego dnia, zmniejszając czas pasteryzacji do 1,5 godziny.

Zrobisz mięso w słoikach w najbliższym czasie? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: