Majówka oprócz długiego weekendu sporej liczbie osób kojarzy się również z rozpoczęciem sezonu na grillowanie. Chwile spędzone z najbliższymi i możliwość zajadania się pysznymi potrawami niewątpliwie należy do jednej z najprzyjemniejszych form spędzania wolnego czasu. Nieco mniej satysfakcjonujące jest sprzątanie po zorganizowanym przyjęciu. Okazuje się, że mnóstwo Polek i Polaków pomimo trwającego już pięć lat obowiązku segregowania śmieci wciąż źle utylizuje odpady z grilla. Zobacz, gdzie powinien wylądować węgiel, a do jakiego kubła wysypać popiół. Nawet wyrzucenie papierowych talerzyków w tym przypadku wcale nie jest takie oczywiste.
1 stycznia 2020 roku w Polsce wprowadzono obowiązek segregowania śmieci. Pomimo wielu lat praktykowania tej czynności, wciąż utylizacja wielu produktów stanowi nie lada wyzwanie dla niektórych obywateli. Niekiedy nawet nieświadomie niektóre odpady wrzucamy do złego kubła. Najlepszym przykładem w nawiązaniu do sezonu grillowego są plastikowe lub papierowe talerzyki i sztućce. Mogłoby się wydawać, że ich miejsce jest w żółtym albo niebieskim kontenerze. Okazuje się, że zabrudzona zastawa powinna trafić do czarnego pojemnika na odpady zmieszane. Podobnie jest z tackami, na których przyrządzamy przekąski.
Zobacz też: Jak długo marynować wołowinę, wieprzowinę, drób lub ryby? Rozpocznij sezon grillowy z wiedzą
W związku z tym, że węgiel wykorzystany do rozpalenia grilla nie nadaje się do ponownego użycia, pomimo iż jest to surowiec mineralny i w naszej opinii mógłby trafić do pojemnika na odpady biodegradowalne, tak naprawdę jego miejsce jest w czarnym kuble. W tym samym kontenerze należy zutylizować popiół oraz brykiet. Pamiętaj, aby przed wyrzuceniem dokładnie je ostudzić. Jeśli zastanawiacie się, co zrobić z resztami jedzenia, to musimy was zmartwić. W tej kwestii również występują pewne nieścisłości.
Zazwyczaj sprzątając po grillu, jeden worek przeznaczamy na resztki jedzenia. Okazuje się, że w tym przypadku warto przygotować dwie oddzielne siatki. Do jednej z nich wrzucamy kości i pozostałości po daniach mięsnych, a do drugiej wszystkie inne artykuły spożywcze, które chcemy zutylizować. Zgodnie z zasadami segregacji odpadów zarówno mięso jak i kości należy wrzucić do czarnego kontenera na odpady zmieszane. Warzywa, ciastka oraz pozostałe smakołyki, których nie zdołaliśmy zjeść, powinny wylądować w brązowym pojemniku na bio odpady.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.