• Link został skopiowany

To wylęgarnia moli. W tych miejscach w kuchni tworzą sobie gniazda

Zarówno mole odzieżowe, jak i kuchenne to jeden z najczęstszych problemów wielu osób. Zazwyczaj nawraca wiosną i trwa przez całe lato. Owady żerujące na suchych produktach w naszych spiżarniach to prawdziwa udręka. Zobacz, co zrobić, żeby się przed nimi zabezpieczyć.
Mole spożywcze
Fot. istockphoto.com/ autor Tomasz Klejdysz

Wraz z nadejściem wysokich temperatur wiele osób coraz chętniej decyduje się na otwieranie okien w swoich domach. Wietrzenie pomieszczeń to praktyka, która niesie za sobą wiele zalet, jednak warto pamiętać, że może również stanowić początek uporczywej inwazji moli. Owady te w poszukiwaniu spokojnego, ciepłego i zacienionego miejsca nie tylko goszczą się w różnych zakamarkach domu, ale przede wszystkim rujnują nasze zapasy suchej żywności. Zobacz, jak zapobiegać ich wizytom i zwalczać tych niechcianych lokatorów.

Zobacz wideo Pająki, mrówki, mole... Sprawdź, jak domowymi sposobami pozbyć się insektów

Mole w szafie. Ich obecność zauważysz dzięki tym sygnałom

Mówi się, że najczęstszą przyczyną inwazji moli spożywczych w kuchni jest nieodpowiednie przechowywanie suchej żywności (niedomknięte opakowania kaszy, mąki, ryżu, orzechów czy cukru). Owszem, jest to jeden z aspektów, na który warto zwrócić uwagę. Niemniej omacnica spichrzanka jest na tyle krnąbrnym stworzeniem, że nawet bez zaproszenia w formie porozsypywanych produktów w szafkach, potrafi zagnieździć się w zakamarkach szafek, a nawet i w piekarniku lub innym sprzęcie kuchennym. Robi to głównie ze względu na to, że chce złożyć jaja w zacienionym i spokojnym miejscu.

Zobacz też: To najlepszy domowy środek na mrówki. Wystarczy zmieszać z wodą i spryskać. Owady szybko się wyniosą

Niekiedy trudno jest zauważyć tych intruzów w domu, ponieważ larwy i dorosłe osobniki zazwyczaj są aktywne nocą. Na szczęście (w nieszczęściu) ich obecność można odnotować poprzez pojawiające się w szafkach pajęczynki i drobne odchody. Dodatkowo z miejsca, gdzie trzymamy produkty spożywcze, może unosić się nieprzyjemny zapach stęchlizny, a struktura zainfekowanych artykułów ulega zmianie ze względu na kontakt ze śluzem wytwarzanym przez mole. Jeśli tylko twoją uwagę przykuje jeden z tych aspektów, nie zwlekaj i natychmiast zacznij działać.

Pułapka na mole spożywcze. Pozbądź się intruzów i zabezpiecz szafki tymi produktami

Po dokonaniu rozpoznania, że w domu zagnieździły się mole, jedną z najskuteczniejszych metod jest użycie pułapki feromonowej. Wystarczy pozostawić ją w taktycznym miejscu, gdzie naszym zdaniem przebywają omacnice spichrzanki. Po usunięciu schwytanych intruzów należy dokładnie wyczyścić wszystkie szafki. W tym celu warto zastosować aromatyczny preparat o zapachu, który skutecznie przepędzi owady. Wybór jest spory, mole nie przepadają za lawendą, cytrusami, goździkami, miętą, szałwią oraz wanilią. Doskonale sprawdzi się także ocet. W ramach prewencji dobrze jest również zainwestować w szklane lub plastikowe pojemniki, do których należy przesypywać suche produkty zaraz po powrocie do mieszkania z zakupów.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: