Przełom kwietnia i maja to doskonały czas na zebranie rabarbaru. Choć ta roślina ma cierpki smak, to świetnie sprawdza się jako baza do przetworów lub dodatek do deserów. W Polsce chętnie robi się z niego na przykład lekkie, wiosenne ciasta. Przepis jest bardzo prosty, a smak obłędny.
Zobacz wideo Superszybkie ciasto z rabarbarem. Nasz kucharz wie, co zrobić, by było jeszcze lepsze. "Namoczcie"
Co można zrobić z rabarbaru na szybko? Przygotuj pyszne ciasto na podwieczorek
Rabarbar zdecydowanie warto wprowadzić do swojego menu. Choć liście tego warzywa nie są jadalne, to z łodyg można przygotować wiele smacznych rzeczy. Są źródłem wartościowych składników odżywczych, między innymi witamin A, C, E i B9, potasu, wapnia, żelaza, magnezu i błonnika. Warto też zaznaczyć, że rabarbar jest niskokaloryczny. Z tego względu będzie doskonałym dodatkiem do lekkiego ciasta. Takim podwieczorkiem można zajadać się w nieskończoność.
Zobacz też: To wylęgarnia moli. W tych miejscach w kuchni tworzą sobie gniazda
Stary przepis na ciasto z rabarbarem. Jakich składników trzeba użyć?
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania ciasta z rabarbarem, to:
- 2 pełne szklanki mąki pszennej (najlepiej typu 500),
- 200 gramów miękkiego masła,
- 4 średnie jajka w temperaturze pokojowej,
- 1,5 szklanki cukru,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- kilka łodyg rabarbaru,
- płaska łyżeczka cynamonu,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- cukier puder do posypania.
Jak długo piec placek z rabarbarem? Prosty przepis na letnie ciasto
- Na początek czyścimy łodygi rabarbaru i tniemy je na mniejsze kawałki. Następnie przekładamy pokrojone warzywo do miski, dodajemy łyżkę cukru waniliowego, cynamon i całość dokładnie mieszamy.
- W osobnych naczyniach oddzielamy białka od żółtek jaj. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka ucieramy z cukrem.
- Do miski z żółtkami dodajemy miękkie masło, resztkę cukru waniliowego i cały czas ucieramy aż powstanie z tego jasna, puszyste masa. Następnie dodajemy stopniowo przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
- Do gotowej masy dodajemy pianę z białek. Należy robić to powoli, a całość delikatnie wymieszać dużą łyżką (mikser mógłby zepsuć konsystencję).
- Całość przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta układamy kawałki rabarbaru. Wszystko pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Gdy ciasto ostygnie, można posypać je cukrem pudrem dla dekoracji.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.