Długi weekend majowy to czas ogrodowych imprez i przyjemnych spotkań w gronie rodzinnym. Oczywiście na pierwszym miejscu w majówkowym menu będzie grill, ale jeśli chcesz też ugościć najbliższych pysznym deserem, to przygotuj słodkie, owocowe ciasto. Doskonałym pomysłem będzie skubaniec, czyli kruchy placek z owocową i bezową warstwą.
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Tradycyjny skubaniec: przepis. Przygotuj pyszne ciasto na majówkę
Nazwa "skubaniec" może wiele osób zaskoczyć - wywodzi się ze sposobu, w jaki należy przygotować ciasto. Jest ono bowiem ścierane na grubych oczkach tarki, aby po upieczeniu zmieniło się w drobne, kruche kawałki. Następnie na spodzie układa się grubą warstwę owoców, później pianę z ubitych białek, a na wierzch ponownie należy zetrzeć ciasto. Brzmi skomplikowanie? Bez obaw, przepis jest bardzo prosty.
Zobacz też: Do tych ogórków małosolnych nie potrzebujesz słoika. Przygotuj je rano, a wieczorem już będą gotowe
Łatwy przepis na ciasto skubaniec. Te składniki dostaniesz w każdym supermarkecie
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania "skubańca", to:
- 500 gramów mąki krupczatki,
- 300 gramów zimnego masła,
- 5 jajek,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 4 łyżki cukru,
- łyżka kakao,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1,5 kilograma dowolnych owoców mrożonych (na przykład truskawek, malin lub wiśni).
Jak upiec ciasto skubaniec? Przepis krok po kroku
- Na początek przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i zimne masło pokrojone w kostkę. Całość najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy rękoma tak długo, aż powstanie kruche, sypkie ciasto.
- Następnie rozbijamy jajka i oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dodajemy do ciasta i ponownie wszystko zagniatamy aż do połączenia składników.
- Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao i zagniatamy. Obie części owijamy osobno folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
- Gdy ciasto się chłodzi, zabieramy się za pozostałe składniki. Do rondelka wrzucamy mrożone owoce i ustawiamy na średnim ogniu. Chwilę gotujemy i odlewamy nadmiar soku.
- W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dodając do nich cztery łyżki cukru.
- Teraz możemy ułożyć ciasto w formie. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ścieramy jedną porcję ciasta na tarce z grubymi oczkami (połowa bez kakao). Spód lekko ugniatamy, a następnie wykładamy na niego ostudzone owoce. Potem pokrywamy wszystko pianą z białek, a na wierzch ścieramy na grubych oczkach porcję ciasta wymieszanego z kakao.
- Tak przygotowanego skubańca pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 40 minut.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.