• Link został skopiowany

To najlepsze ciasto na majówkową imprezę. Jest puchate jak chmurka i rozpływa się w ustach

Co słodkiego zrobić na grilla? Jeśli nie chcesz zajadać się wyłącznie kiełbasą i szaszłykami, przygotuj na majówkową imprezę smaczny deser, który zniknie ze stołu w mgnieniu oka. Sprawdź, jak przygotować skubańca. Robię to ciasto od lat i zawsze wychodzi doskonałe.
skubaniec (zdj. ilustracyjne)
Geshas/istock

Długi weekend majowy to czas ogrodowych imprez i przyjemnych spotkań w gronie rodzinnym. Oczywiście na pierwszym miejscu w majówkowym menu będzie grill, ale jeśli chcesz też ugościć najbliższych pysznym deserem, to przygotuj słodkie, owocowe ciasto. Doskonałym pomysłem będzie skubaniec, czyli kruchy placek z owocową i bezową warstwą.

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Tradycyjny skubaniec: przepis. Przygotuj pyszne ciasto na majówkę

Nazwa "skubaniec" może wiele osób zaskoczyć - wywodzi się ze sposobu, w jaki należy przygotować ciasto. Jest ono bowiem ścierane na grubych oczkach tarki, aby po upieczeniu zmieniło się w drobne, kruche kawałki. Następnie na spodzie układa się grubą warstwę owoców, później pianę z ubitych białek, a na wierzch ponownie należy zetrzeć ciasto. Brzmi skomplikowanie? Bez obaw, przepis jest bardzo prosty.

Zobacz też: Do tych ogórków małosolnych nie potrzebujesz słoika. Przygotuj je rano, a wieczorem już będą gotowe

Łatwy przepis na ciasto skubaniec. Te składniki dostaniesz w każdym supermarkecie

Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania "skubańca", to:

  • 500 gramów mąki krupczatki,
  • 300 gramów zimnego masła,
  • 5 jajek,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 4 łyżki cukru,
  • łyżka kakao,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1,5 kilograma dowolnych owoców mrożonych (na przykład truskawek, malin lub wiśni).

Jak upiec ciasto skubaniec? Przepis krok po kroku

  1. Na początek przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i zimne masło pokrojone w kostkę. Całość najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy rękoma tak długo, aż powstanie kruche, sypkie ciasto.
  2. Następnie rozbijamy jajka i oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dodajemy do ciasta i ponownie wszystko zagniatamy aż do połączenia składników.
  3. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao i zagniatamy. Obie części owijamy osobno folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
  4. Gdy ciasto się chłodzi, zabieramy się za pozostałe składniki. Do rondelka wrzucamy mrożone owoce i ustawiamy na średnim ogniu. Chwilę gotujemy i odlewamy nadmiar soku.
  5. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dodając do nich cztery łyżki cukru.
  6. Teraz możemy ułożyć ciasto w formie. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ścieramy jedną porcję ciasta na tarce z grubymi oczkami (połowa bez kakao). Spód lekko ugniatamy, a następnie wykładamy na niego ostudzone owoce. Potem pokrywamy wszystko pianą z białek, a na wierzch ścieramy na grubych oczkach porcję ciasta wymieszanego z kakao.
  7. Tak przygotowanego skubańca pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 40 minut.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: