Wszystko wskazuje na to, że w wielu częściach kraju majówka przebiegnie pod znakiem pięknej pogody. To świetna okazja żeby zaprosić bliskich i zorganizować wspólnego grilla. Oprócz mięsa, warto zaserwować gościom również pyszną i pożywną sałatkę, zwłaszcza, że powoli rozpoczyna się sezon na szparagi. Zachęcamy zatem do skorzystania z tego tiktokowego przepisu na pyszną przekąskę z warzywami, ziemniakami i boczkiem.
Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką
Jaka sałatka jest najlepsza do grilla? Przystawki na grilla, które zachwycą gości
Jeśli szukasz przepisu na pyszną sałatkę, idealną na grilla, to zajrzyj na media społecznościowe. W ostatnim czasie dużą popularnością cieszy się przepis tiktokerki o nicku @pieknytalerz. Film, na którym kobieta robi sałatkę z pieczonych ziemniaków, szparagów i boczku został już wyświetlony ponad milion razy. Receptura jest bardzo prosta i nie wymaga sporo pracy. Twoi goście na pewno będą zachwyceni taką przekąską.
Zobacz też: Kiedy siejemy ogórki do gruntu? Ogrodnicy wskazują dokładny termin. To gwarancja doskonałych warzywa
Sałatka ziemniaczana na grilla. Czym można zaskoczyć gości na grillu?
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania tej pysznej sałatki, to:
- kilogram młodych ziemniaków,
- 4 plasterki boczku wędzonego,
- pęczek zielonych szparagów,
- świeży ogórek,
- 50 gramów pomidorków koktajlowych,
- suszone pomidory,
- cebula szalotka,
- koperek,
- mix sałat,
- sól i pieprz do smaku,
- oliwa do pieczenia.
Składniki do sosu:
- łyżeczka musztardy miodowej,
- łyżeczka miodu,
- sok z połowy cytryny,
- 4 łyżki oliwy,
- sól, pieprz i łyżeczka pasty miso (opcjonalnie).
Rewelacyjna sałatka na grilla. Pasuje do każdego rodzaju mięsa
- Najpierw zabieramy się za ziemniaki. Należy je umyć i przekroić na pół, ale nie obierać.
- Następnie myjemy szparagi, odrywamy zdrewniałe końcówki i kroimy całość na mniejsze kawałki.
- Tak przygotowane połówki ziemniaków oraz pokrojone szparagi kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, solimy i polewamy oliwą. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 30 minut. Ziemniaki mogą potrzebować więcej czasu, dlatego warto zostawić je w piekarniku na dłużej i czekać aż zmiękną.
- W międzyczasie zabieramy się za boczek. Kładziemy go na rozgrzaną patelnię, ale bez oleju czy oliwy, ponieważ tłuszcz szybko wytopi się z mięsa. Gdy boczek zmieni się w chrupiący bekon, to znak, że jest już gotowy.
- Teraz pora na warzywa. Ogórki kroimy w półksiężyce, szalotkę w plasterki, a pomidorki przekrajamy na pół. Siekamy też sporą ilość koperku oraz kilka pomidorów suszonych.
- Gdy wszystkie składniki są gotowe, możemy przełożyć je do miski. Na spodzie układamy sałaty, następnie dodajemy upieczone ziemniaki i szparagi, później pomidorki koktajlowe, ogórki, szalotkę i pomidory suszone. Na wierzch sypiemy pokruszony bekon i posiekany koperek.
- W mniejszej misce robimy sos. Mieszamy ze sobą łyżeczkę musztardy miodowej, łyżeczkę miodu, 4 łyżki oliwy, wyciskamy sok z połowy cytryny i dodajemy przyprawy. Całość wylewamy na koniec na sałatkę.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.