Sezon na szparagi można uznać za rozpoczęty. W wielu sklepach i na straganach pojawiły się już te smaczne warzywa, które w kuchni są prawdziwym skarbem. Stanowią doskonały dodatek do różnych dań i sałatek, dlatego warto mieć je zawsze pod ręką. Niestety mają jedną wadę - szybko więdną. Jeśli nie chcesz zmarnować jedzenia, możesz zamrozić nadmiar szparagów. Sprawdź, jak to zrobić, aby nie straciły swoich walorów smakowych.
Istnieje kilka sposobów na przedłużenie świeżości szparagów. Jeśli nie chcesz skonsumować ich zaraz po zakupie, wstaw je pionowo do naczynia z wodą, a następnie włóż całość do lodówki. Tam mogą być przechowywane maksymalnie przez siedem dni, jednak często zdarza się, że więdną o wiele szybciej. Aby mieć pewność, że nie marnujesz swoich pieniędzy, zwracaj uwagę w sklepie tylko na jędrne i twarde okazy. Te na pewno będą świeże i spokojnie możemy je zjeść w ciągu kilku dni. Z kolei miękkie i ciemne warzywa prawdopodobnie zepsują się w bardzo krótkim czasie. Jeśli nie masz pewności co do jakości zakupionych szparagów, ale nie chcesz od razu zużywać wszystkich w kuchni, możesz je zamrozić. Dotyczy to zarówno zielonych, jak i białych odmian. Warto jednak przestrzegać kilku zasad, aby po rozmrożeniu warzywa zachowały swój smak.
Zobacz też: Najpyszniejsze ciasto z rabarbarem. Z tym przepisem stworzysz orzeźwiający, wiosenny deser
Jeśli masz w domu sporą liczbę szparagów, to podziel ją na dwie grupy: miękkie i twarde. Te pierwsze powinniśmy zjeść od razu, aby się nie zepsuły, natomiast drugie można bez problemu zamrozić. Przed włożeniem warzyw do zamrażarki, warto je najpierw umyć i porządnie osuszyć. Należy również oderwać zdrewniałe części, a białe odmiany obrać ze skórki. Kolejnym i najważniejszym krokiem jest zblanszowanie szparagów. Proces ten polega na zanurzeniu warzyw najpierw we wrzątku, a następnie w lodowatej wodzie. W ten sposób jedzenie zachowa swoje właściwości i "zahartuje się" przed nagłym obniżeniem temperatury. Po wysuszeniu szparagów zamknij je w plastikowych woreczkach i wypuść z nich powietrze. Dopiero tak przygotowane szparagi można schować do zamrażarki.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.