• Link został skopiowany

Będzie idealny na komunię. Kokosowy torcik "Raffaello" z przepisu siostry Anastazji

Niebiańsko lekkie i puszyste ciasto to idealna propozycja na deser serwowany w dniu Pierwszej Komunii Świętej. Wykonanie go jest banalnie proste, a efekt przynosi sporo satysfakcji. Goście wciąż będą prosić o dokładkę, jeśli podasz im ten kokosowy przysmak.
'Rafaello' z przepisu siostry Anastazji
Fot. istockphoto.com/ autor olgakr // FOT. WALDEMAR KOMPALA / Agencja Wyborcza.pl

Przygotowując uroczysty obiad z okazji Pierwszej Komunii Świętej dziecka, rodzice oprócz zaserwowania dań głównych często decydują się również na poczęstowanie swoich gości słodkimi wypiekami, sałatkami i innymi przekąskami, aby jak najdłużej mogli wspólnie z nimi spędzić czas i celebrować ten wyjątkowy dzień. Idealnie w klimat "białego" święta wpisze się ciasto "Raffaello". Anielskie połączenie aksamitnego kremu z wiórkami kokosa będą doskonale pasować do poobiedniej kawy. Przepisem na ten wyjątkowy wypiek podzieliła się sama siostra Anastazja.

Zobacz wideo Sprawdziliśmy smak i cenę popularnych okrągłych croissantów z Gdańska

"Raffaello" siostry Anastazji to istne niebo w gębie. Wypiek przygotujesz w godzinę

Przepisy siostry Anastazji cieszą się dużym uznaniem wśród sporej grupy osób. Niech nie zdziwi cię zatem fakt, jeśli twoi goście będą dopytywać o przepis, na "raffaello". W oryginalnej wersji do przygotowania aksamitnego kremu autorka przepisu dodaje szklankę ajerkoniaku, aby podbić smak. Chcąc jednak zaserwować wypiek na przyjęciu komunijnym lepiej sięgnąć po zamiennik. W tej roli najlepiej sprawdzi się aromat migdałowy. Do przygotowania masy będziemy zatem potrzebowali:

  • 500 ml mleka
  • 300 g miękkiego masła
  • 100 g migdałów w płatkach
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • 5-6 kropli aromatu migdałowego

Kompletując składniki niezbędne do przygotowania ciasta, pamiętajmy także o produktach, które przydadzą się do wypieczenia biszkopta:

  • 8 jajek
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Warto pod ręką mieć również dodatkowe 100 g wiórków kokosowych, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę masła. Artykuły te przydadzą nam się na etapie dekorowania ciasta.

"Raffaello" - ciasto, które skradnie serce twoich gości. Przygotowanie wypieku krok po kroku

Niebiańsko pyszne i lekkie jak chmurka "raffaello" z przepisu siostry Anastazji zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Najpierw należy ubić białka na sztywną pianę, a następnie partiami dodawać do miski cukier, nie przerywając miksowania. Później do naczynia dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Następnie dolewamy wodę i olej. Przesiane do osobnej miseczki proszek do pieczenia i mąkę dodajemy na samym końcu. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką lub szpatułką do momentu, aż uzyskamy jednolitą masę bez grudek. Biszkopt pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Zobacz też: Ewa Wachowicz zdradziła tajny przepis na syrop z mniszka lekarskiego. Tylko 4 składniki

W czasie, kiedy ciasto się piecze, możemy zacząć przygotowywać krem. W misce łączymy ze sobą 1/2 szklanki mleka i 2 budynie. Pozostałą ilość nabiału gotujemy i w momencie wrzenia dolewamy do niego budyniowy roztwór. Całość gotujemy, nieustannie mieszając przez około 2 minuty, aż zgęstnieje. Kiedy budyń zacznie się chłodzić, przechodzimy do ucierania masła. Jego konsystencja powinna przypominać puch. Wystudzony budyń łączymy z masłem i dodajemy do miski również aromat migdałowy. Krem należy podzielić na dwie równe porcje. Do jednej miski należy wsypać wiórki kokosowe, a do drugiej migdały w płatkach. 

Po wyciągnięciu biszkopta z piekarnika i ostygnięciu ciasta należy podzielić je na dwie części. Na pierwszy stopień wykładamy masę kokosową, a następnie przykrywamy ją drugim płatem wypieku, na który nakładamy masę z migdałami. Dla uzyskania spektakularnego efektu wizualnego na samą górę przygotowujemy dekorację. Wystarczy, że na patelni roztopisz wspomnianą 1 łyżeczkę masła, 1 łyżeczkę cukru i dodasz do nich wiórki kokosa. Całość podsmaż na małym ogniu tak, aby kokos się zarumienił. Posypkę wykładamy na "raffaello" i gotowe.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: