Przygotowując uroczysty obiad z okazji Pierwszej Komunii Świętej dziecka, rodzice oprócz zaserwowania dań głównych często decydują się również na poczęstowanie swoich gości słodkimi wypiekami, sałatkami i innymi przekąskami, aby jak najdłużej mogli wspólnie z nimi spędzić czas i celebrować ten wyjątkowy dzień. Idealnie w klimat "białego" święta wpisze się ciasto "Raffaello". Anielskie połączenie aksamitnego kremu z wiórkami kokosa będą doskonale pasować do poobiedniej kawy. Przepisem na ten wyjątkowy wypiek podzieliła się sama siostra Anastazja.
Przepisy siostry Anastazji cieszą się dużym uznaniem wśród sporej grupy osób. Niech nie zdziwi cię zatem fakt, jeśli twoi goście będą dopytywać o przepis, na "raffaello". W oryginalnej wersji do przygotowania aksamitnego kremu autorka przepisu dodaje szklankę ajerkoniaku, aby podbić smak. Chcąc jednak zaserwować wypiek na przyjęciu komunijnym lepiej sięgnąć po zamiennik. W tej roli najlepiej sprawdzi się aromat migdałowy. Do przygotowania masy będziemy zatem potrzebowali:
Kompletując składniki niezbędne do przygotowania ciasta, pamiętajmy także o produktach, które przydadzą się do wypieczenia biszkopta:
Warto pod ręką mieć również dodatkowe 100 g wiórków kokosowych, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę masła. Artykuły te przydadzą nam się na etapie dekorowania ciasta.
Niebiańsko pyszne i lekkie jak chmurka "raffaello" z przepisu siostry Anastazji zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Najpierw należy ubić białka na sztywną pianę, a następnie partiami dodawać do miski cukier, nie przerywając miksowania. Później do naczynia dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Następnie dolewamy wodę i olej. Przesiane do osobnej miseczki proszek do pieczenia i mąkę dodajemy na samym końcu. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką lub szpatułką do momentu, aż uzyskamy jednolitą masę bez grudek. Biszkopt pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Zobacz też: Ewa Wachowicz zdradziła tajny przepis na syrop z mniszka lekarskiego. Tylko 4 składniki
W czasie, kiedy ciasto się piecze, możemy zacząć przygotowywać krem. W misce łączymy ze sobą 1/2 szklanki mleka i 2 budynie. Pozostałą ilość nabiału gotujemy i w momencie wrzenia dolewamy do niego budyniowy roztwór. Całość gotujemy, nieustannie mieszając przez około 2 minuty, aż zgęstnieje. Kiedy budyń zacznie się chłodzić, przechodzimy do ucierania masła. Jego konsystencja powinna przypominać puch. Wystudzony budyń łączymy z masłem i dodajemy do miski również aromat migdałowy. Krem należy podzielić na dwie równe porcje. Do jednej miski należy wsypać wiórki kokosowe, a do drugiej migdały w płatkach.
Po wyciągnięciu biszkopta z piekarnika i ostygnięciu ciasta należy podzielić je na dwie części. Na pierwszy stopień wykładamy masę kokosową, a następnie przykrywamy ją drugim płatem wypieku, na który nakładamy masę z migdałami. Dla uzyskania spektakularnego efektu wizualnego na samą górę przygotowujemy dekorację. Wystarczy, że na patelni roztopisz wspomnianą 1 łyżeczkę masła, 1 łyżeczkę cukru i dodasz do nich wiórki kokosa. Całość podsmaż na małym ogniu tak, aby kokos się zarumienił. Posypkę wykładamy na "raffaello" i gotowe.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.