• Link został skopiowany

Przepyszne placuszki twarogowe zrobisz w 10 minut. Ze stołu znikają jeszcze szybciej

Co można zrobić z białym twarogiem? Jeśli w lodówce zostało ci trochę sera i nie chcesz go zmarnować, to zrób z niego pyszne placuszki twarogowe. Potrzebujesz do nich tylko kilku składników, a przepis jest bardzo prosty. To świetny pomysł na śniadanie.
placuszki twarogowe (zdj. ilustracyjne)
istock/Angelika Heine

Pomysłów na śniadanie jest wiele, ale jeden z nich szczególnie podbije twoje serce. Mowa o słodkich i rumianych placuszkach twarogowych. Robi się je szybko, a przepis jest bardzo prosty. Wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości produkty, które znajdziemy w każdym sklepie. Placuszki będą świetne zarówno rano, jak i wieczorem jako lekka kolacja lub w formie przekąski.

Zobacz wideo Serniczki z patelni. Równie pyszne jak tradycyjny sernik

Czy placuszki twarogowe są zdrowe? To świetny pomysł na lekkie i pożywne śniadanie

Zwykle twaróg jest używany do przygotowania sernika, jednak to niejedyne jego przeznaczenie. Mało kto wie, że można zrobić z niego także pyszne i lekkie placuszki. Wystarczy zmieszać go z jajkami, cukrem oraz budyniem i gotowe. Placuszki smaży się szybko, więc w kuchni spędzimy maksymalnie 10 minut. Taki posiłek będzie bardzo pożywny, a przy okazji zdrowy. Kolejną zaletą placuszków jest to, że można je podawać na wiele różnych sposobów. Najlepiej smakują z takimi dodatkami jak świeże owoce, słodkie polewy, bita śmietana, czekolada czy masło orzechowe. W tym przypadku ogranicza nas tylko wyobraźnia.

Zobacz też: Przepis na placki ziemniaczane. Zetrzyj ziemniaki metodą 1:1. Będą cienkie i niezwykle chrupiące

Szybkie placuszki serowe w 5 minut. Przygotuj potrzebne składniki

Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania placków twarogowych, to:

  • 250 gramów twarogu tłustego lub półtłustego (z chudego placki mogą się rozpadać),
  • 50 gramów cukru,
  • 2 średnie jajka,
  • opakowanie budyniu śmietankowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • olej do smażenia,
  • ulubione dodatki.

Jak zrobić puszyste placuszki z twarogiem? Prosty przepis na pożywny posiłek

  1. Na początek rozdrabniamy twaróg za pomocą widelca. 
  2. Wbijamy do niego jajka i dodajemy cukier, budyń oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy mikserem lub blenderem aż do połączenia składników.
  3. Następnie rozgrzewamy patelnię z cienką warstwą tłuszczu i za pomocą łyżki nakładamy na nią porcję ciasta. 
  4. Placuszki twarogowe smażymy przez około dwie minuty, a gdy zaobserwujemy na cieście bąbelki, przekładamy je na drugą stronę. Później smażymy aż do zarumienienia.
  5. Gotowe placuszki można jeść bez niczego lub podawać z ulubionymi dodatkami.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: