Jednym z najprostszych w przygotowaniu dań jest fasolka po bretońsku. To pożywna, sycąca potrawa, pełna nie tylko fasoli, ale też dobrego mięsa. Przepis jest bardzo prosty, a w kuchni spędzimy niewiele czasu. Warto zrobić od razu cały gar, ponieważ wówczas będziemy mieć pyszny obiad na dwa lub trzy dni. Sprawdź, jak zrobić fasolkę po bretońsku według tradycyjnego przepisu.
Na wstępie warto wyjaśnić, że fasolka po bretońsku w rzeczywistości nie ma nic wspólnego z Bretanią. Jej polska nazwa istotnie pochodzi od francuskiego wyrażenia "a la bretonne" ("po bretońsku"), ale tylko dlatego, że odnosi się do potraw z fasolą "coco de Paimpol", łudząco podobnej do naszego "pięknego Jasia". Korzenie tego dania sięgają Ameryki Północnej, jednak w polskiej kuchni stworzono własny przepis. Podstawą tego dania jest nie tylko fasola, ale też mięso. Najlepiej sięgnąć po boczek i kiełbasę, jednak w w tej kwestii można kombinować i użyć też na przykład szynki. Jak przygotować tradycyjną fasolkę po bretońsku? Już wyjaśniamy.
Zobacz też: Przepis na placki ziemniaczane. Zetrzyj ziemniaki metodą 1:1. Będą cienkie i niezwykle chrupiące
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania fasolki po bretońsku, to:
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!