• Link został skopiowany

Niezniszczalna, wieloletnia bylina do ogrodu. Co roku zalewa działkę białym dywanem kwiatów

Nie dajcie się zwieść pozorom - ta skromna bylina o trzech liściach i białych kwiatach ma wiele do zaoferowania i może was mocno zaskoczyć. Trójlist wielkokwiatowy to nie tylko wdzięczna ozdoba cienistych zakątków ogrodu, ale też roślina o niezwykłej historii, kulinarnych zastosowaniach i biologicznej roli w ekosystemie. Jej liście jedzono kiedyś jak szpinak, a ich zgryzione końcówki mogą zdradzić, ilu jeleni przemknęło ostatnio przez pobliski las.
Trójlist wielkokwiatowy - zdjęcie ilustracyjne
Fot. istockphoto.com/hbak

Trójlist wielkokwiatowy (Trillium grandiflorum) to bylina, którą coraz chętniej sadzimy w ogrodach - zwłaszcza tam, gdzie brakuje słońca. Jej niezwykła uroda, łatwość uprawy i odporność na mrozy sprawiają, że świetnie sprawdza się jako roślina okrywowa pod drzewami i krzewami. Choć nie wzrasta szybko, potrafi zadarniać duże powierzchnie, tworząc zielony dywan wiosną ozdobiony imponującymi, śnieżnobiałymi kwiatami. Ta bylina nie potrzebuje wiele, a odwdzięcza się pięknem i ciekawą historią.

Zobacz wideo Jak ochronić rośliny balkonowe przed chorobami grzybicznymi? Wypróbuj ekologiczny oprysk

Jak wygląda trójlist wielkokwiatowy? Długowieczna bylina, której sprzyja cień, ale rośnie powoli

Trójlist wielkokwiatowy to długowieczna bylina pochodząca z Ameryki Północnej, która coraz częściej spotykana jest w polskich ogrodach. Idealnie nadaje się do sadzenia pod drzewami i w półcienistych zakątkach - wszędzie tam, gdzie inne rośliny nie dają rady. Co prawda rozrasta się bardzo wolno, ale z czasem potrafi zadarniać rozległe powierzchnie, tworząc gęsty, efektowny kobierzec. Jest łatwa w uprawie i właściwie bezobsługowa. Nie potrzebuje podlewania ani nawożenia, a mimo to co roku wiosną - od kwietnia do czerwca - pokrywa się dużymi, białymi kwiatami o średnicy nawet 14 centymetrów. Kształtem przypominają lejek, a ich ostro zakończone płatki nadają roślinie eleganckiego wyglądu. Trójlist wielkokwiatowy tworzy też grube, efektowne liście - ciemnozielone, jajowate i często z pofalowanym brzegiem.

Trójlist wielkokwiatowy: jadalny i to nie tylko dla ludzi. Roślina z ciekawą historią

Trójlist wielokwiatowy zachwyca nie tylko ogrodników, ale też smakoszy. Dawniej liście tej rośliny stanowiły podstawę diety rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej. Młode jedzono na surowo, a starsze gotowano, podobnie jak szpinak. Ich smak porównywano do pestek słonecznika. Korzenie z kolei używano jako naturalny środek leczniczy. Dziś bylina wykorzystywana jest głównie jako ozdoba - zwłaszcza na cienistych rabatach, gdzie trudno o równie efektowną roślinę.

Zobacz też: Niewymagająca wieloletnia roślina do ogrodu. Kwitnie przez wiele tygodni. Zalewa ogrody morzem kwiatów

Co ciekawe, trójlisty wielokwiatowe są przysmakiem jeleni. W USA naukowcy potrafią na podstawie uszkodzeń poletek roślin określić, jak duża jest populacja tych zwierząt w danym rejonie. Bylina rozmnaża się przez nasiona, które rozsiewają mrówki - to one roznoszą je po ogrodzie, przyczyniając się do dalszego zadarniania.

Trójlist wielkokwiatowy - zdjęcie ilustracyjne
Trójlist wielkokwiatowy - zdjęcie ilustracyjneFot. istockphoto.com/Kristine Radkovska

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: