Wraz z nadejściem lata rozpocznie się sezon na zbieranie ogórków. Nie bez powodu tak wiele osób uprawia je w swoim ogrodzie - można zrobić z nich wiele pysznych dań oraz smacznych przetworów. Do najpopularniejszych należą oczywiście ogórki kiszone. Stanowią doskonały dodatek do obiadu, ale też będą pyszną przekąską. Mogłoby się wydawać, że każdy zna przepis na ten przysmak, jednak mało kto wie, jak go modyfikować. Wystarczy zmienić jeden składnik, by ogórki były jeszcze bardziej chrupiące.
Przygotowując ogórki kiszone, trzeba zwrócić uwagę na kilka ważnych kwestii. Przede wszystkim jakość samych warzyw - powinny być świeże, nieduże i twarde. Miękkie sztuki lub z widocznymi przebarwieniami mogą się szybko zepsuć, dlatego należy ich unikać. Niezbędna będzie również sól kamienna niejodowana i różne dodatki, takie jak czosnek, łodygi kopru i chrzan. Ten ostatni składnik ma nadać ogórkom charakterystycznego, ostrego posmaku, a przy okazji może zadziałać jak naturalny konserwant i zachować chrupkość warzyw w procesie kiszenia. Chrzan znajduje się w tradycyjnych przepisach, ale warto wiedzieć, że można go zastąpić. Świetną alternatywą będą liście dębu, wiśni, porzeczki lub winogron. Zawierają bowiem garbniki, które zapobiegają rozbijaniu pektyn, tym samym pomagając utrzymać chrupkość ogórków i naturalnie je konserwując. Taki dodatek z pewnością wpłynie na jakość przetworów, dlatego warto wziąć go pod uwagę. Przedstawiamy przepis na wykorzystanie liści w ogórkach kiszonych.
Zobacz jak: Tak moja babcia robi tradycyjne ogórki małosolne. Ten przepis jest w naszej rodzinie od lat
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania ogórków kiszonych, to:
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.