• Link został skopiowany

Przepis na ogórki kiszone. Dodaj zamiast chrzanu. Będą twarde i chrupiące jak z babcinej spiżarni

Co zrobić, żeby ogórki kiszone były chrupkie? Wiele osób dodaje w tym celu chrzan do słoika, jednak nie każdy lubi jego ostry aromat. Jeśli wolisz łagodniejsze smaki lub po prostu nie masz tego składnika pod ręką, proponujemy świetną alternatywę. Ogórki długo nie zmiękną.
ogórki kiszone (zdj. ilustracyjne)
Milena Khosroshvili/istock

Wraz z nadejściem lata rozpocznie się sezon na zbieranie ogórków. Nie bez powodu tak wiele osób uprawia je w swoim ogrodzie - można zrobić z nich wiele pysznych dań oraz smacznych przetworów. Do najpopularniejszych należą oczywiście ogórki kiszone. Stanowią doskonały dodatek do obiadu, ale też będą pyszną przekąską. Mogłoby się wydawać, że każdy zna przepis na ten przysmak, jednak mało kto wie, jak go modyfikować. Wystarczy zmienić jeden składnik, by ogórki były jeszcze bardziej chrupiące.

Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone

Co dodać do kiszenia ogórków zamiast chrzanu? Użyj tego składnika zamiast chrzanu

Przygotowując ogórki kiszone, trzeba zwrócić uwagę na kilka ważnych kwestii. Przede wszystkim jakość samych warzyw - powinny być świeże, nieduże i twarde. Miękkie sztuki lub z widocznymi przebarwieniami mogą się szybko zepsuć, dlatego należy ich unikać. Niezbędna będzie również sól kamienna niejodowana i różne dodatki, takie jak czosnek, łodygi kopru i chrzan. Ten ostatni składnik ma nadać ogórkom charakterystycznego, ostrego posmaku, a przy okazji może zadziałać jak naturalny konserwant i zachować chrupkość warzyw w procesie kiszenia. Chrzan znajduje się w tradycyjnych przepisach, ale warto wiedzieć, że można go zastąpić. Świetną alternatywą będą liście dębu, wiśni, porzeczki lub winogron. Zawierają bowiem garbniki, które zapobiegają rozbijaniu pektyn, tym samym pomagając utrzymać chrupkość ogórków i naturalnie je konserwując. Taki dodatek z pewnością wpłynie na jakość przetworów, dlatego warto wziąć go pod uwagę. Przedstawiamy przepis na wykorzystanie liści w ogórkach kiszonych.

Zobacz jak: Tak moja babcia robi tradycyjne ogórki małosolne. Ten przepis jest w naszej rodzinie od lat

Ogórki kiszone: przepis babci. Jakie składniki są najlepsze?

Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania ogórków kiszonych, to:

  • kilogram ogórków gruntowych,
  • 2 litry wody,
  • 4 łyżki soli kamiennej,
  • 4 baldachy kopru,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 liście wiśni,
  • korzeń chrzanu (opcjonalnie).

Jak zrobić zalewę do kiszenia ogórków? Przepis krok po kroku

  1. Na początek należy wyparzyć i dokładnie osuszyć słoiki. Dzięki temu zmniejszymy ryzyko, że warzywa będą miały kontakt z różnymi drobnoustrojami, które mogłyby doprowadzić do ich psucia.
  2. Ogórki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy je ręcznikiem. Następnie ciasno i pionowo układamy je w słoikach. 
  3. Do każdego słoika wkładamy po jednym liściu wiśni, jednym ząbku czosnku, jednej gałązce kopru i ewentualnie kawałek chrzanu.
  4. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i całość gotujemy. Solankę pozostawiamy do ostygnięcia, a gdy będzie mieć letnią temperaturę, zalewamy nią ogórki. Słoiki zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na około dwa tygodnie. Po tym czasie będą gotowe do zjedzenia.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: