Pomidory to jedne z najpopularniejszych owoców do domowej uprawy. Są smaczne, soczyste i można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Ich pielêgnacja jest też stosunkowo prosta, jednak bywają wrażliwe na wszelkie zmiany. Deszczowa pogoda, jak w ostatnim czasie nawiedza większą część kraju, może nie wpływać dobrze na rozwój roślin, dlatego warto wzmocnić je domową odżywką. Jak ją przygotować?
Domowa uprawa pomidorów może być bardzo łatwa i satysfakcjonująca, o ile będziemy przestrzegać podstawowych zasad pielęgnacji. Ro¶liny te mają kilka wymagań, których należy bezwzględnie pilnować, jeśli latem chcemy otrzymać obfite zbiory. O czym trzeba pamiętać?
Zobacz też: Rośnie jak szalona i wygląda obłędnie. Jej srebrne liście kaskadami wylewają się z doniczek
Pomidory najlepiej rosną w lekko kwaśnym podłożu, dlatego w ich przypadku doskonale sprawdzi się odżywka ze skorupek jaj. Są one bogate przede wszystkim w wapń, który zapobiega gniciu i opadaniu kwiatów pomidorów. Do domowego nawozu warto też dodać sól Epsom (sól gorzką), czyli nieorganiczny związek chemiczny soli kwasu siarkowego oraz magnezu, a także mączkę kostną, powstającą jako produkt uboczny przemysłu mięsnego i rybnego. Oba te składniki wzbogacą rośliny o niezbędne minerały i składniki odżywcze. Jak zatem zrobić taką odżywkę? Należy przygotować:
Najpierw oczyszczamy i suszymy skorupki jaj, a następnie mielimy je w mikserze na drobno lub tłuczemy w moździerzu. Następnie przekładamy skorupki do miski, dodajemy sól, mączkę oraz sodę i całość dokładnie mieszamy. Na koniec powoli dolewamy wody, cały czas mieszając, aby suche składniki mogły się dobrze rozpuścić. Gdy odżywka jest gotowa, podlewamy nią pomidory. Taki zabieg możemy powtarzać raz na 4 tygodnie.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.