• Link został skopiowany

Przepis na knedle z truskawkami jak u babci. Potrzebujesz tylko 5 składników

Co można zrobić z truskawek na szybko? Jeśli nie masz pomysłu na obiad, przygotuj pyszne knedle. Wbrew pozorom gotuje się je bardzo prosto, a potrzeba tylko pięciu składników. Najważniejsze będzie wyrobienie miękkiego, elastycznego ciasta. Jak je zrobić?
Knedle z truskawkami
Fot. Bartosz Luczak/iStock

Nie ma nic lepszego niż sezonowe owoce. Aktualnie sklepy i targowiska obfitują w pyszne, polskie truskawki, dlatego warto skorzystać z tej okazji i wypróbować jak najwięcej dań z ich udziałem. Jednym z najsmaczniejszych są puszyste knedle. To doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny, ponieważ jest smaczny, tani i prosty w przygotowaniu.

Zobacz wideo Knedle ze śliwkami z zasmażką z palonego masła i orzechów laskowych

Co zrobić, żeby knedle były miękkie? Wystarczą te składniki

Przepis na knedle z truskawkami jest banalnie prosty. Zawiera jedynie pięć składników, a każdy z nich jest tani i łatwo dostępny. Można przygotować z nich pyszny obiad, który szczególnie zasmakuje najmłodszym członkom rodziny. Sekretem miękkiego ciasta jest dobra proporcja mąki i ziemniaków - mąka jest niezbędna do stworzenia zwartej konsystencji, ale im jej mniej, tym delikatniejsze będzie ciasto. Knedle doskonale smakują bez niczego, jednak warto wzbogacić je o dodatek cukru, bułki tartej, roztopionego masła lub białego, zmielonego twarogu.

Zobacz też: Moja babcia od lat robi dżem truskawkowy z tego przepisu. Aby podbić smak, dodaje ten jeden składnik

Babcine knedle z truskawkami. Przygotuj wszystkie niezbędne składniki

Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania knedli z truskawkami, to:

  • 500 gramów ugotowanych i ostudzonych ziemniaków,
  • około 300-400 gramów truskawek,
  • 300 gramów mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • ulubione dodatki (na przykład cukier, bułka tarta, twaróg).

Jak zrobić dobre ciasto na knedle? Przepis krok po kroku

  1. Na początek obieramy i gotujemy ziemniaki. Gdy zmiękną, odcedzamy je z wody i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie przeciskamy ziemniaki przez praskę lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia - muszą tworzyć gładką, jednolitą masę bez grudek.
  2. W międzyczasie zabieramy się za truskawki. Dokładnie je myjemy, osuszamy i usuwamy z nich szypułki.
  3. Do zmielonych ziemniaków wbijamy jajka, a następnie dodajemy stopniowo mąkę, cały czas wyrabiając ciasto rękoma. Najlepiej wsypać najpierw około 100 gramów mąki, a później zwiększyć porcję, jeśli będzie je za mało. Ciasto powinno być zwarte, ale nie przesuszone.
  4. Wyrobione ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy je na cztery części. Każdą z nich formujemy w rulon i tniemy na mniejsze kawałki. 
  5. Kawałek ciasta lekko spłaszczamy w dłoniach, a na jego środek nakładamy jedną truskawkę (lub pół, jeśli owoc jest duży). Następnie szczelnie zalepiamy boki knedla w taki sposób, aby podczas gotowania woda nie dostała się do środka i nadajemy mu okrągły kształt. Powtarzamy tę czynność z każdą kolejną kluską.
  6. Knedle gotujemy we wrzątku przez około 5 minut od momentu wypłynięcia. Następnie wyławiamy je z wody za pomocą łyżki cedzakowej i od razu nakładamy na talerze. Warto podawać je z ulubionymi dodatkami, aby wzbogacić ich smak.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: