• Link został skopiowany

Lifehack nie tylko dla łakomczuchów. Twoja mikrofala potrafi więcej niż myślisz

Wiele dań uwielbiamy nie tylko za doskonały smak, ale też idealną strukturę, za którą w przypadku pizzy kryje się chrupiąca skórka. W mikrofali możesz odświeżyć wczorajsze danie, nie tracąc przy tym nic z jego konsystencji. Ten prosty trik przeciwdziała marnowaniu żywności i jest naprawdę skuteczny.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Mikrofalówka to popularne urządzenie kuchenne, które ułatwia życie i doskonale sprawdza się w sytuacji, kiedy potrzebujemy coś odgrzać na szybko. Nie każdy wie, że świetnie nadaje się także do odświeżania pizzy, jeśli tylko zachodzi taka potrzeba. Będziesz potrzebować jedynie kubka z wodą i kilkanaście sekund czasu. 

Zobacz wideo Przepis na pyszną pizzę według Hapsa

Chcesz, żeby pizza z wczoraj nie była gumowata po odgrzaniu? Włóż ją do mikrofali razem z kubkiem wody

Pizza najlepiej smakuje na świeżo, jednak nie zawsze uda nam się ją zjeść od razu i pojawia się pytanie, co zrobić z zimnymi kawałkami dania? Absolutnie ich nie wyrzucaj. Pizza będzie równie dobrze smakowała następnego dnia, o ile zastosujesz ten prosty i skuteczny sposób na odświeżenie. Postępuj zgodnie z poniższą instrukcją:

  • Szklany lub ceramiczny kubek (jeśli nie ma przeciwwskazań do włożenia go do mikrofalówki) napełnij w połowie wodą - może być zwykła kranówka
  • Kawałek zimnej pizzy umieść na talerzu i włóż do mikrofalówki
  • Obok postaw kubek z wodą
  • Ustaw średnią moc i podgrzewaj przez 40-60 sekund
  • Sprawdź efekt - jeśli pizza jest nadal zimna, dodaj 10 sekund (jeśli po tym czasie pizza wciąż nie będzie wystarczająco ciepła, dodawaj po kolejne 10 sekund)
  • Ostrożnie wyjmij pizzę z mikrofalówki, uważaj na ciepły talerz i kubek z wodą 

Czy wiesz, dlaczego ten sposób działa? Para wodna wydobywająca się z kubka uwalnia się do otoczenia, dzięki czemu powietrze wewnątrz urządzenia jest bardziej nawilżone. Pizza nie robi się gumowata i wciąż możemy cieszyć się chrupiącym ciastem i obłędnym smakiem. 

Zobacz też: To ciasto to czarny koń na imieninach u cioci! Zawsze znika ze stołu jako pierwsze

Więcej o: