Wszyscy pasjonaci gotowania doskonale wiedzą, że nie ma smakowitego dania bez mieszanki aromatycznych ziół. Okres wiosenno-letni to doskonały czas na to, aby zrobić porządne zapasy na zimę. Jeśli chcesz mieć dostęp do smakowitych ziół przez cały rok, to wykorzystaj oliwę z oliwek. Wystarczy, że zamrozisz w niej zioła, a będziesz mieć znakomity dodatek do sosów i dań mięsnych.
Ten prosty patent to doskonały sposób na to, aby przeciwdziałać marnowaniu żywności. Świeże zioła więdną dosyć szybko i niestety równie szybko lądują w koszu, a przecież można je uratować poprzez zamrożenie w oliwie lub wodzie. Jak to zrobić? Postępuj zgodnie z poniższą instrukcją:
Kiedy należy użyć wody, a kiedy oliwy z oliwek? Zioła mrożone w wodzie lepiej nadają się do zup i sosów, a te z dodatkiem tłuszczu doskonale podkręcą smak dań pieczonych i smażonych. Dzięki temu patentowi zioła nie marnują się, a podział na porcje ułatwia późniejsze wykorzystanie. Kostki z zamrożonymi ziołami wrzucamy bezpośrednio do garnka lub na patelnię, bez wcześniejszego rozmrażania.
Zobacz też: To ciasto to czarny koń na imieninach u cioci! Zawsze znika ze stołu jako pierwsze