Przepis na bezę Pavlova jest znany już od bardzo dawna. Jego cechą charakterystyczną jest piankowy środek i chrupiąca skórka z zewnątrz. W poniższym przepisie bezę wypełniamy kremem na bazie serka mascarpone i śmietanki kremówki, a następnie dekorujemy owocami. Krem najlepiej nałożyć bezpośrednio przed serwowaniem deseru, aby beza nie stała się zbyt wilgotna.
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Deser Pavlova obłędnie smakuje i świetnie wygląda. Poniżej lista potrzebnych składników
Dostęp do świeżych owoców w sezonie letnim sprawia, że na naszych stołach coraz częściej gości deser Pavlova. Do przygotowania tego smakowitego ciasta będą Ci potrzebne następujące składniki:
- 5 jajek
- 25 dag cukru białego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 125 g serka mascarpone
- 125 ml śmietanki kremówki 36% (zimnej)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 200 g świeżych malin
- listki świeżej mięty do dekoracji
Deser Pavlova z malinami - przepis krok po kroku. Postępuj zgodnie ze wskazówkami
Przygotowanie bezy jest czasochłonne, dlatego pracę warto rozłożyć na dwa dni. Jak zrobić pyszny deser Pavlova z malinami? Przepis jest następujący:
- Oddzielamy białka od żółtek
- Białka umieszczamy w misie miksera i zaczynamy ubijać
- Gdy piana zaczyna być sztywna, stopniowo dodajemy cukier (czekamy, aż cukier się rozpuści i wtedy wsypujemy kolejną porcję)
- Pod koniec ubijania, do piany dodajemy skrobię ziemniaczaną i sok z cytryny, dzięki którym beza zachowuje idealną strukturę podczas pieczenia i miksujemy przez 1 minutę
- W międzyczasie na papierze do pieczenia odrysowujemy kształt koła o średnicy ok. 20-22 cm (można użyć do tego celu np. talerza)
- Papier wykładamy na blasze do pieczenia
- Ubitą pianę wykładamy na papierze, starając się nie wychodzić poza narysowany okrąg
- Brzegi "podnosimy" (np. za pomocą drewnianej szpatułki) w ten sposób, aby na środku powstało wgłębienie, a ścianki były wyższe - w ten sposób nadajemy kształt charakterystyczny dla deseru
- Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120°C (góra-dół)
- Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 100°C i suszymy bezę przez 3 godziny
- W misie miksera umieszczamy serek mascarpone, śmietankę kremówkę (oba produkty muszą być bardzo schłodzone, najlepiej, aby spędziły kilka godzin w lodówce) i cukier waniliowy
- Ubijamy na jednolitą masę
- Krem umieszczamy we wgłębieniu wysuszonej bezy, a następnie posypujemy świeżymi malinami
- Przed podaniem dekorujemy listkami świeżej mięty
Przygotowanie bezy - wskazówki. Nie popełniaj tego błędu
Beza to deser uwielbiany przez wszystkich łasuchów. Jej przygotowanie jest czasochłonne, ale efekt z pewnością jest warty włożonej pracy. Bezę (blat wysuszony w piekarniku) można przygotować nawet dwa dni przed podaniem, jednak należy pamiętać o właściwym przechowywaniu. Nie może być szczelnie zamknięta w pojemniku, ponieważ grozi to zwilgotnieniem i utratą struktury. Przygotowany wcześniej blat najlepiej przechowywać w pudełku lub przykryć ściereczką.
Zobacz też: Zamiast kupować suplementy, zrób kiszoną kapustę. To nie tylko probiotyk. Czy można użyć młodej kapusty?