• Link został skopiowany

Letni deser inny niż wszystkie. Znika szybciej niż się pojawi - absolutny sztos!

Ten deser z malinami to doskonała propozycja na wyśmienity letni przysmak. Zachwyca nie tylko smakiem, ale też bardzo dekoracyjnym wyglądem. Trudno poprzestać na jednym kawałku.
Deser inny niż wszystkie. Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Przepis na bezę Pavlova jest znany już od bardzo dawna. Jego cechą charakterystyczną jest piankowy środek i chrupiąca skórka z zewnątrz. W poniższym przepisie bezę wypełniamy kremem na bazie serka mascarpone i śmietanki kremówki, a następnie dekorujemy owocami. Krem najlepiej nałożyć bezpośrednio przed serwowaniem deseru, aby beza nie stała się zbyt wilgotna.

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Deser Pavlova obłędnie smakuje i świetnie wygląda. Poniżej lista potrzebnych składników

Dostęp do świeżych owoców w sezonie letnim sprawia, że na naszych stołach coraz częściej gości deser Pavlova. Do przygotowania tego smakowitego ciasta będą Ci potrzebne następujące składniki:

  • 5 jajek
  • 25 dag cukru białego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 125 g serka mascarpone
  • 125 ml śmietanki kremówki 36% (zimnej)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 200 g świeżych malin
  • listki świeżej mięty do dekoracji

Deser Pavlova z malinami - przepis krok po kroku. Postępuj zgodnie ze wskazówkami  

Przygotowanie bezy jest czasochłonne, dlatego pracę warto rozłożyć na dwa dni. Jak zrobić pyszny deser Pavlova z malinami? Przepis jest następujący: 

  • Oddzielamy białka od żółtek
  • Białka umieszczamy w misie miksera i zaczynamy ubijać
  • Gdy piana zaczyna być sztywna, stopniowo dodajemy cukier (czekamy, aż cukier się rozpuści i wtedy wsypujemy kolejną porcję)
  • Pod koniec ubijania, do piany dodajemy skrobię ziemniaczaną i sok z cytryny, dzięki którym beza zachowuje idealną strukturę podczas pieczenia i miksujemy przez 1 minutę
  • W międzyczasie na papierze do pieczenia odrysowujemy kształt koła o średnicy ok. 20-22 cm (można użyć do tego celu np. talerza)
  • Papier wykładamy na blasze do pieczenia
  • Ubitą pianę wykładamy na papierze, starając się nie wychodzić poza narysowany okrąg
  • Brzegi "podnosimy" (np. za pomocą drewnianej szpatułki) w ten sposób, aby na środku powstało wgłębienie, a ścianki były wyższe - w ten sposób nadajemy kształt charakterystyczny dla deseru
  • Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120°C (góra-dół)
  • Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 100°C i suszymy bezę przez 3 godziny
  • W misie miksera umieszczamy serek mascarpone, śmietankę kremówkę (oba produkty muszą być bardzo schłodzone, najlepiej, aby spędziły kilka godzin w lodówce) i cukier waniliowy
  • Ubijamy na jednolitą masę
  • Krem umieszczamy we wgłębieniu wysuszonej bezy, a następnie posypujemy świeżymi malinami
  • Przed podaniem dekorujemy listkami świeżej mięty 

Przygotowanie bezy - wskazówki. Nie popełniaj tego błędu 

Beza to deser uwielbiany przez wszystkich łasuchów. Jej przygotowanie jest czasochłonne, ale efekt z pewnością jest warty włożonej pracy. Bezę (blat wysuszony w piekarniku) można przygotować nawet dwa dni przed podaniem, jednak należy pamiętać o właściwym przechowywaniu. Nie może być szczelnie zamknięta w pojemniku, ponieważ grozi to zwilgotnieniem i utratą struktury. Przygotowany wcześniej blat najlepiej przechowywać w pudełku lub przykryć ściereczką. 

Zobacz też: Zamiast kupować suplementy, zrób kiszoną kapustę. To nie tylko probiotyk. Czy można użyć młodej kapusty?

Więcej o: