Rybę z grilla można przyrządzić zarówno w całości, jak i w filetach lub dzwonkach. Choć mięso rybie samo w sobie jest bardzo delikatne, to można je dodatkowo zamarynować, aby podkręcić jego smak. Świetnie sprawdzi się marynata cytrynowo-ziołowa.
Dania z ryb są bardzo zdrowe i powinny często gościć w naszych jadłospisach. Ryby można piec, smażyć lub grillować. Jaka ryba jest najlepsza na grilla? Wybierając odpowiedni gatunek, warto zwrócić uwagę m.in. na to, aby miał zwartą strukturę, dzięki czemu mięso nie będzie się tak łatwo rozpadało. Ważne, aby była to ryba tłusta lub średnio tłusta, ponieważ daje to gwarancję, że mięso nie będzie szybko wysychało podczas obróbki termicznej. Najczęściej do grillowania wybierane są gatunki takie, jak pstrąg, dorada makrela.
Każdy kucharz wie, że najlepsze potrawy to takie, które bazują na świeżych produktach. Nie inaczej jest w sytuacji, gdy naszym daniem na obiad jest ryba z grilla. Jak ją zrobić krok po kroku? Zaczynamy od wyboru ryby. O tym, że ryba jest świeża, świadczą następujące cechy:
Jeśli nie masz zbyt dużo czasu na gotowanie, to doskonałą opcją jest ryba z grilla. Ile czasu potrzeba, aby ją przygotować? To zależy m.in. od tego, którą wersję dania wybierzesz. Jeśli zdecydujesz się na marynatę, to będzie Ci potrzebny dodatkowy kwadrans. Marynata nie jest konieczna, ale warto ją przygotować, np. z następujących składników:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Przygotowaną w ten sposób marynatą nacieramy rybę (wcześniej płuczemy ją pod bieżącą wodą i wycieramy ręcznikiem papierowym) i odstawiamy na 15 minut.
W czasie marynowania ryby nagrzewamy grilla. Co zrobić, aby wyszła nam soczysta i delikatna w smaku ryba z grilla elektrycznego? Jak długo ją piec? Poniżej wskazówki:
Na kaloryczność dania mają wpływ różne czynniki, do których należą m.in. gatunek ryby i użyte dodatki. Ile kalorii ma ryba z grilla ("sucha" tj. bez dodatkowej panierki)? Najmniej kaloryczna spośród popularnych ryb jest dorada. Na 100 g ryby przypada niecałe 100 kcal, nieco więcej ma pstrąg - ok. 120 kcal w 100 g. Jeśli jednak dodamy do tego sos lub tłuszcz do marynaty, to wartość energetyczna dania wzrasta.
Zobacz też: Zamrażanie ziół na później. Super patent z wykorzystaniem 2 składników