Ciasto jest ekspresowe w przygotowaniu, ponieważ do przekładania warstw zamiast biszkoptów używamy herbatników maślanych. Deser najlepiej przygotować dzień wcześniej, ponieważ potrzebny jest czas na to, aby herbatniki zmiękły pod wpływem wilgotnej masy i ciasto uzyskało idealną konsystencję. Wierzch dekorujemy orzechami ziemnymi i polewamy roztopioną czekoladą.
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Ciasto lion - przepis. Lista potrzebnych składników
Do przygotowania deseru nie potrzeba żadnych wyszukanych składników, a jego smak jest naprawdę obłędny. Jak przygotować ciasto lion? Przepis zaczynamy od przygotowania składników. Będą potrzebne:
- 400 g herbatników maślanych
- 3 szklanki mleka
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 60 g cukru białego
- 1 kostka miękkiego masła (200 g)
- 125 g masła orzechowego smooth
- 50 g ryżu preparowanego
- 1 puszka masy kajmakowej (400 g)
- 100 g orzechów ziemnych
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej (100 g)
Ciasto lion bez pieczenia - przygotowanie. Zacznij od masy budyniowej
Przygotowanie ciasta lion bez pieczenia zaczynamy od przygotowania masy budyniowej. Postępuj zgodnie z poniższą instrukcją:
- do rondelka wlewamy dwie szklanki mleka i wsypujemy cukier
- podgrzewamy na średniej mocy palnika, od czasu do czasu mieszając, aby cukier się rozpuścił
- w pozostałej części mleka rozpuszczamy proszek budyniowy
- gdy mleko w rondelku się zagotuje, dodajemy budyń i gotujemy jeszcze przez chwilę, aby masa zgęstniała
- budyń studzimy, a w międzyczasie miksujemy miękkie masło do momentu, aż powstanie puszysta masa
- stopniowo dodajemy budyń i miksujemy do uzyskania jednolitej masy
- masę budyniowo-maślaną dzielimy na dwie części
- do jednej dodajemy masło orzechowe i miksujemy przez chwilę
Ciasto lion - jak przygotować smakowity deser? Układanie warstw
Jeśli nasza masa budyniowo-maślana jest gotowa, możemy wziąć się za "składanie" naszego ciasta lion. Jak przygotować poszczególne warstwy?
- spód blaszki wykładamy warstwą herbatników (nie ma potrzeby wykładania wcześniej papierem)
- na herbatniki wykładamy masę kajmakową wymieszaną z ryżem preparowanym
- układamy kolejną warstwę herbatników
- wykładamy masę budyniową, a następnie przykrywamy herbatnikami
- kolejną warstwą jest masa budyniowa wymieszana z masłem orzechowym
- przykrywamy ostatnią warstwą herbatników i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc
Przepis na ciasto lion. Jak wykończyć deser?
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i dekorujemy - nasz przepis na ciasto lion prawie skończony. Na koniec wystarczy jeszcze posypać wierzch orzeszkami ziemnymi i polać czekoladą. Czekoladę najłatwiej rozpuścić w mikrofalówce. W jaki sposób?
- kostki czekolady wrzucamy do szklanej miski i wstawiamy do mikrofalówki na 10 sekund (najwyższa moc)
- ostrożnie wyjmujemy miskę, mieszamy zawartość i ponownie wstawiamy do mikrofalówki
- powtarzamy czynność do momentu, aż czekolada stanie się płynna
Czekoladą polewamy orzechy i odstawiamy deser jeszcze na chwilę, aby polewa zastygła.
Zobacz też: Prowizoryczny lejek do zrobienia w trymiga. Zapamiętaj ten trik, bo nie wiesz, kiedy może się przydać