• Link został skopiowany

Rarytas z PRL-u. Nie każdy mógł sobie na niego pozwolić. Dziś Polacy kręcą nosem, jak usłyszą nazwę

To danie znane i popularne, choć nie jest już tak często przygotowywane, jak jeszcze kilkanaście lat temu. Z nim nie wszystkim po drodze, ale trzeba przyznać, że skrywa w sobie wiele cennych wartości odżywczych. Jest to m.in. łatwo przyswajalne żelazo, witamina A i witaminy z grupy B.
Jak zrobić wątróbkę, żeby nie była twarda?
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

W czasach PRL-u podroby gościły na stołach Polaków bardzo często. Z biegiem lat zainteresowanie nimi znacznie zmalało, jednak powoli wracają do łask. Wiele osób zna podroby z okresu dzieciństwa. Dawniej bardzo popularnym daniem była smażona wątróbka wieprzowa. Serwowano ją najczęściej ze smażoną cebulą i gotowanymi ziemniakami. Jak przygotować tę kultową potrawę? Wyjaśniamy.

Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański

Smażenie wątróbki może być wyzwaniem dla początkujących kucharzy. Jak robić to dobrze?

Idealnie przygotowana wątróbka jest miękka i delikatna. I choć wydawać by się mogło, że smażenie wątróbki jest prostą czynnością, to czasem jednak nie wychodzi taka, jakiej byśmy oczekiwali. Nasze babcie miały prosty patent na przygotowywanie idealnej wątróbki wieprzowej. Oto sekret doskonałego smaku i konsystencji:

  • przed smażeniem wątróbkę warto moczyć przez godzinę w mleku. Pozwala to na pozbycie się goryczki i uzyskanie delikatnego smaku
  • bardzo istotna jest także technika przyprawiania. Wątróbkę należy solić dopiero po usmażeniu. Jeśli zrobimy to na początku obróbki, to istnieje duże ryzyko, że wątróbka wyjdzie twarda, bo sól wyciąga wodę 

Przepis na wątróbkę z PRL-u - jak ją przygotować? Lista potrzebnych składników

Wiemy już, w czym tkwi sekret idealnej konsystencji dania, pora zatem poznać prosty przepis na wątróbkę z PRL-u. Na początku przygotuj składniki. Potrzebne będą:

  • 500 g wątróbki wieprzowej
  • 250 ml mleka
  • 3 duże cebule
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz do smaku
  • olej roślinny/smalec do smażenia

Wątróbka - przepis na danie jak za dawnych lat. Sposób przygotowania

Żeby danie było smakowite, warto zadbać o najwyższą jakość produktów użytych do jego przygotowania. Ciemnoczerwony lub brązowy kolor oraz gładka jednolita powierzchnia - to cechy, którymi charakteryzuje się świeża wątróbka. Przepis na to kultowe danie z czasów PRL-u przygotujesz zgodnie z poniższymi wskazówkami:

  • Wątróbkę oczyszczamy z błonek i kroimy na mniejsze kawałki
  • Umieszczamy w misce i zalewamy mlekiem. Moczymy przez godzinę
  • Wątróbkę wyjmujemy z mleka i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Cebulę kroimy w piórka
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy cebulę
  • Gdy się zeszkli, zdejmujemy z patelni i przekładamy do miski
  • Każdy kawałek wątróbki oprószamy mąką
  • Na tej samej patelni, na której smażyła się cebula, roztapiamy tłuszcz i smażymy wątróbkę z obu stron na rumiany kolor (po 2 minuty na każdą stronę)
  • Na patelnię wrzucamy z powrotem cebulę i razem smażymy jeszcze przez chwilę
  • Oprószamy solą i pieprzem
  • Zdejmujemy z patelni i serwujemy bezpośrednio po przygotowaniu

Zobacz też: Da więcej soku, łatwiej się wyciśnie. Oto patent na niesforną cytrynę

Więcej o: