• Link został skopiowany

Pierogi z dudkami podbijały PRL. Teraz mało kto wie, co to za danie

Pierogi to ulubiona potrawa wielu Polaków. Można je przygotować na różne sposoby - m.in. pierogi z serem i ziemniakami, pierogi z kapustą i grzybami czy pierogi z dudkami. Te ostatnie nie cieszą się co prawda tak dużą popularnością, jak poprzednicy, ale również znane są od bardzo dawna. Wypróbuj przepis na to zapomniane nieco danie.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Wbrew temu, co mogłoby się wydawać, przygotowanie pierogów to prawdziwa sztuka. Ciasto musi być elastyczne, a farsz idealnie skomponowany. Przy najbliższej okazji polecamy wypróbować przepis na pierogi z dudkami, czyli płuckami. Do ich przygotowania najczęściej używa się płucek wieprzowych, ale sprawdzą się również wołowe. Danie jest szczególnie popularne na Śląsku i w Małopolsce. 

Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]

Pierogi z dudkami - farsz. Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania dania?

Niewiele osób pamięta o tym przepisie, a warto wiedzieć, że jest to tradycyjne danie kuchni polskiej. Czego będziesz potrzebować do przygotowania smakowitych pierogów z dudkami? Farsz robimy z następujących składników:

  • 500 g płucek wieprzowych
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku suszonego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju roślinnego 

Składniki na ciasto pierogowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml gorącej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju 

Jak zrobić pierogi z dudkami? Zacznij od przygotowania nadzienia

Przygotowanie dania zaczynamy od zrobienia farszu z płucek wieprzowych. Jak zrobić pierogi z dudkami? Poniżej szczegółowa instrukcja:

  • Płuca oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki
  • Wrzucamy do garnka wraz z liściem laurowym i zielem angielskim, a następnie zalewamy wodą i zagotowujemy
  • Gotujemy pod przykryciem do miękkości (godzina lub nieco dłużej)
  • Płucka odcedzamy z wody i mielimy w maszynce do mięsa 
  • Cebulę kroimy w niewielką kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju do momentu, aż się zeszkli
  • Cebulę dodajemy do płucek. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość mieszamy
  • Na koniec wbijamy jajko, ponownie mieszamy farsz i odstawiamy do wystygnięcia

Pierogi z płuckami - przepis na ciasto. Z czym podawać danie?

W czasie studzenia farszu możemy przygotować ciasto na pierogi z płuckami. Przepis jest bardzo prosty:

  • Na blat lub stolnicę przesiewamy mąkę
  • Na środku robimy wgłębienie i pomału wlewamy tam gorącą wodę
  • Dodajemy olej i sól
  • Ugniatamy do momentu, aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto
  • Ciasto trzymamy pod przykryciem, aby nie wysychało

W dalszej kolejności ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki i wykrawamy kółka np. za pomocą szklanki. Na środek każdego kółka nakładamy farsz, a następnie dokładnie zlepiamy, formując kształt pieroga.

Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na talerzach. Podajemy z podsmażoną na złoto cebulką, skwarkami z boczku lub surówką z kiszonej kapusty.

Zobacz też: Błyskawiczne ciasto z airfryera - puszyste, wilgotne i truskawkowe. Czego chcieć więcej?

Więcej o: