Wbrew temu, co mogłoby się wydawać, przygotowanie pierogów to prawdziwa sztuka. Ciasto musi być elastyczne, a farsz idealnie skomponowany. Przy najbliższej okazji polecamy wypróbować przepis na pierogi z dudkami, czyli płuckami. Do ich przygotowania najczęściej używa się płucek wieprzowych, ale sprawdzą się również wołowe. Danie jest szczególnie popularne na Śląsku i w Małopolsce.
Niewiele osób pamięta o tym przepisie, a warto wiedzieć, że jest to tradycyjne danie kuchni polskiej. Czego będziesz potrzebować do przygotowania smakowitych pierogów z dudkami? Farsz robimy z następujących składników:
Składniki na ciasto pierogowe:
Przygotowanie dania zaczynamy od zrobienia farszu z płucek wieprzowych. Jak zrobić pierogi z dudkami? Poniżej szczegółowa instrukcja:
W czasie studzenia farszu możemy przygotować ciasto na pierogi z płuckami. Przepis jest bardzo prosty:
W dalszej kolejności ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki i wykrawamy kółka np. za pomocą szklanki. Na środek każdego kółka nakładamy farsz, a następnie dokładnie zlepiamy, formując kształt pieroga.
Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na talerzach. Podajemy z podsmażoną na złoto cebulką, skwarkami z boczku lub surówką z kiszonej kapusty.
Zobacz też: Błyskawiczne ciasto z airfryera - puszyste, wilgotne i truskawkowe. Czego chcieć więcej?