Na smak i strukturę mięsa poddanego obróbce termicznej mają wpływ różne czynniki. Jeśli potrawa ma smakować dobrze, to należy w pierwszej kolejności zadbać o produkty używane do jej przygotowania. Niezależnie od tego, czy szukamy mięsa na grilla, do pieczenia czy do smażenia, powinno być ono świeże i pochodzić ze sprawdzonego źródła. A czy wiesz, co w największym stopniu wpływa na soczystość i delikatną strukturę?
Jeśli chcesz wiedzieć, jakie mięso na grilla wybrać, to pamiętaj o tych zasadach:
Do przygotowania doskonałego dania niezbędna jest również marynata do mięsa z grilla. Nadaje ona smak i zmiękcza mięso, co jest szczególnie ważne wówczas, gdy mamy do czynienia z twardszym jego rodzajem. Kwaśne składniki marynaty chronią przed przesuszeniem, a zamarynowane mięso jest gotowe znacznie szybciej. Idealna marynata zawiera trzy składniki. Są to:
Przez jaki czas mięso powinno pozostawać w marynacie? Zależy to od różnych czynników, ale liczy się przede wszystkim rodzaj mięsa. Ryby i drób potrzebują mniej czasu, ale karkówka wieprzowa będzie idealna po co najmniej kilku godzinach marynowania. Mięso należy wyjąć z lodówki na 1 godzinę przed dalszą obróbką, aby nabrało temperatury pokojowej.
Jest kilka powodów, dla których na talerzach Polaków często ląduje karkówka. Na grilla ten rodzaj mięsa nadaje się doskonale z różnych powodów. Decydująca jest marmurkowa struktura, czyli wspomniane już wcześniej warstwy tłuszczu. Podczas grillowania tłuszcz się wytapia, nawilżając tym samym mięso od środka.
Karkówka jest soczysta i miękka i nawet podczas długiej obróbki nie ulega wysuszeniu. Jej budowa wpływa również na łatwiejsze przenikanie składników marynaty w głąb mięsa, dzięki czemu staje się ono niezwykle aromatyczne.
Kolejnym popularnym wyborem są wołowe steki na grilla (antrykot, rostbef). Mięso wyróżnia się tym, że jest bardzo delikatne i właściwie nie potrzebuje marynaty. Żeby wydobyć jego smak, wystarczy tylko sól i świeżo zmielony pieprz. Mięso wołowe grilluje się bardzo krótko. W zależności od własnych preferencji dotyczących stopnia wypieczenia (rare, medium rare, well done) zajmuje to średnio od 2 do 6 minut na każdą stronę.
Jeśli nie przepadasz za powyższymi rodzajami mięsa i zastanawiasz się, co na grilla, to sięgnij po drób. Filet z kurczaka jest co prawda chudym mięsem, ale odpowiednio zamarynowany i przygotowany w oparciu o właściwą technikę (unikamy zbyt długiej obróbki) będzie soczysty i miękki.
Można postawić także na skrzydełka lub podudzia. Posiadają one więcej tłuszczu i skórkę, która na ruszcie przypieka się, tworząc przyjemnie chrupiącą warstwę. Mięso warto dodatkowo zamarynować w miodzie.
A co na grilla zamiast kiełbasy i innych mięs? Jeśli preferujesz lżejsze dania, to świetnym rozwiązaniem są grillowane warzywa. Przygotowuje się je w bardzo prosty sposób. Wystarczy skropić odrobiną oleju roślinnego lub oliwy z oliwek, doprawić i wrzucić na rozgrzanego grilla. Najczęściej grillowana jest papryka, cukinia, bakłażan i cebula. Do grillowania świetnie nadają się także pieczarki oraz ser halloumi.
Zobacz też: Napój babci na piękne włosy, skórę i paznokcie. W PRL-u każda kobieta piła go regularnie