Do zrobienia domowej marmolady z cytryny potrzeba zaledwie kilku składników. Można zrobić ją w wersji podstawowej lub zmodyfikowanej, np. z dodatkiem aromatycznego i intensywnego w smaku imbiru. Oba warianty z pewnością są warte wypróbowania.
Zobacz wideo Przepis na szybkie i pyszne rogaliki z dżemem
Marmolada z cytryny - przepis. Jakich składników będziesz potrzebować?
Lato to doskonały czas na robienie przetworów na zimę. Najczęściej przygotowujemy dżemy i marmolady owocowe z truskawek, wiśni, porzeczek, jabłek czy śliwek. A może w tym roku w Twojej spiżarni zagości także marmolada z cytryny? Przepis jest naprawdę bardzo prosty, a sposób wykonania nie odbiega od tego, który znamy z naszego podwórka, choć wyrób może wydawać się bardzo "egzotyczny". Do przygotowania tego smakowitego specjału będziesz potrzebować następujących składników:
- 6 średniej wielkości cytryn
- 250 ml soku z cytryny
- 1 kg cukru białego
- ok. 750 ml wody
- pektyna (opcjonalnie)
Marmolada cytrynowa do naleśników i domowych deserów. Jak zrobić?
Jak widać z powyższego, wystarczy jedynie kilka składników, aby powstała pyszna marmolada cytrynowa. Przygotujesz ją zgodnie z poniższą recepturą:
- Cytryny sparzamy wrzątkiem, a następnie pozostawiamy do wysuszenia
- Delikatnie ścieramy skórkę i odkładamy (można zawinąć np. w ręcznik papierowy)
- Cytryny kroimy na ćwiartki, wyjmujemy miąższ i kroimy go na mniejsze kawałki
- Pokrojone owoce umieszczamy w rondelku i zalewamy wodą
- Gotujemy na średniej mocy palnika przez 30 minut
- Dodajemy sok z cytryny i cukier, a następnie ponownie zagotowujemy
- Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż marmolada uzyska pożądaną konsystencję (w międzyczasie należy zbierać pianę, która pojawia się na powierzchni)
- Jeśli marmolada jest zbyt rzadka, można zagęścić ją pektyną, postępując zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu
- Gorącą marmoladę przekładamy do wyparzonych wcześniej słoiczków
- Słoiki szczelnie zakręcamy i układamy do góry dnem, pozostawiając do wystygnięcia
- Słoiki z marmoladą cytrynową przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu (np. spiżarnia lub szafka kuchenna). Po otwarciu słoik należy włożyć do lodówki
Przygotowany z powyższymi wskazówkami rarytas można wykorzystać na różne sposoby, np.:
- jako smarowidło do kanapek
- jako dodatek do gofrów i naleśników
- jako nadzienie do kruchych ciasteczek
- jako dodatek do domowych ciast (w przepisach, w których występuje warstwa dżemu owocowego)
Zobacz też: Perła PRL-u, po którą sięgali mężczyźni i kobiety. Dorośli i dzieci. Dziś nie każdy zna nawet nazwę