• Link został skopiowany

Ta marmolada smakuje jak słodko-kwaśne żelki. Podbija smak każdych lodów. Mało kto zna ten przepis

Marmolada z tego owocu to smaczny rarytas, który możesz przygotować w domowym zaciszu. Wyrób cieszy się szczególną popularnością w Grecji, gdzie przygotowuje się ją z najwyższej jakości owoców. Wypróbuj prosty przepis na ten wyjątkowy smak.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Do zrobienia domowej marmolady z cytryny potrzeba zaledwie kilku składników. Można zrobić ją w wersji podstawowej lub zmodyfikowanej, np. z dodatkiem aromatycznego i intensywnego w smaku imbiru. Oba warianty z pewnością są warte wypróbowania. 

Zobacz wideo Przepis na szybkie i pyszne rogaliki z dżemem

Marmolada z cytryny - przepis. Jakich składników będziesz potrzebować?

Lato to doskonały czas na robienie przetworów na zimę. Najczęściej przygotowujemy dżemy i marmolady owocowe z truskawek, wiśni, porzeczek, jabłek czy śliwek. A może w tym roku w Twojej spiżarni zagości także marmolada z cytryny? Przepis jest naprawdę bardzo prosty, a sposób wykonania nie odbiega od tego, który znamy z naszego podwórka, choć wyrób może wydawać się bardzo "egzotyczny". Do przygotowania tego smakowitego specjału będziesz potrzebować następujących składników:

  • 6 średniej wielkości cytryn
  • 250 ml soku z cytryny
  • 1 kg cukru białego
  • ok. 750 ml wody
  • pektyna (opcjonalnie)

Marmolada cytrynowa do naleśników i domowych deserów. Jak zrobić?

Jak widać z powyższego, wystarczy jedynie kilka składników, aby powstała pyszna marmolada cytrynowa. Przygotujesz ją zgodnie z poniższą recepturą:

  • Cytryny sparzamy wrzątkiem, a następnie pozostawiamy do wysuszenia
  • Delikatnie ścieramy skórkę i odkładamy (można zawinąć np. w ręcznik papierowy)
  • Cytryny kroimy na ćwiartki, wyjmujemy miąższ i kroimy go na mniejsze kawałki
  • Pokrojone owoce umieszczamy w rondelku i zalewamy wodą
  • Gotujemy na średniej mocy palnika przez 30 minut
  • Dodajemy sok z cytryny i cukier, a następnie ponownie zagotowujemy
  • Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż marmolada uzyska pożądaną konsystencję (w międzyczasie należy zbierać pianę, która pojawia się na powierzchni)
  • Jeśli marmolada jest zbyt rzadka, można zagęścić ją pektyną, postępując zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu
  • Gorącą marmoladę przekładamy do wyparzonych wcześniej słoiczków
  • Słoiki szczelnie zakręcamy i układamy do góry dnem, pozostawiając do wystygnięcia
  • Słoiki z marmoladą cytrynową przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu (np. spiżarnia lub szafka kuchenna). Po otwarciu słoik należy włożyć do lodówki 

Przygotowany z powyższymi wskazówkami rarytas można wykorzystać na różne sposoby, np.:

  • jako smarowidło do kanapek
  • jako dodatek do gofrów i naleśników 
  • jako nadzienie do kruchych ciasteczek 
  • jako dodatek do domowych ciast (w przepisach, w których występuje warstwa dżemu owocowego)

Zobacz też: Perła PRL-u, po którą sięgali mężczyźni i kobiety. Dorośli i dzieci. Dziś nie każdy zna nawet nazwę

Więcej o: