• Link został skopiowany

Prosty przepis na dżem z czarnej porzeczki od mojej babci. Zachowasz smak na dłużej

Dżem z czarnej porzeczki to doskonały pomysł na letnie przetwory. Sezon na te owoce trwa krótko, więc warto z nich korzystać, póki jeszcze jest ich pełno w sklepach. Porzeczka jest bogata w wartościowe składniki odżywcze, a jej słodko-kwaśny smak idealnie pasuje do różnych dań.
dżem z czarnej porzeczki (zdj. ilustracyjne)
kot63/istock

Lato trwa w pełni, a to oznacza, że w sklepach i na targach można znaleźć masę różnorodnych owoców. Są to nie tylko truskawki, czereśnie i poziomki, ale też czarne porzeczki. Ich cierpki posmak może niektórych zniechęcać do jedzenia, ale warto wiedzieć, że doskonale nadają się na dżem. Mają w sobie dużo słodyczy, która świetnie sprawdzi się na jako dodatek do owsianki, na kanapkę lub nawet do mięs i serów. Jak przygotować dżem z czarnej porzeczki?

Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką

Dżem z czarnej porzeczki: właściwości. Dlaczego warto zrobić dżem z tych owoców?

Czarna porzeczka to bardzo niedoceniany owoc na tle popularności truskawek czy borówek, a szkoda. Jest bogata w cenne składniki odżywcze, zawiera witaminy C, A, E oraz z grupy B, a także takie minerały jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź i mangan. Ponadto czarne porzeczki są również źródłem wartościowych flawonoidów oraz kwasów tłuszczowych. Przygotowanie dżemu z tych owoców będzie zatem doskonałym pomysłem na lato. Samo gotowanie zajmuje sporo czasu, ale przepis jest bardzo prosty i każdy sobie z nim poradzi. Co więcej, smak domowego dżemu jest zdecydowanie lepszy od tego ze sklepu.

Zobacz też: Mączlik szklarniowy atakuje w ciszy. Zobacz, jak go przepędzić bez chemii. Prosty trik mojej babci

Dżem z czarnej porzeczki: przepis. Przygotuj wszystkie niezbędne składniki

Do przygotowania dżemu potrzebujemy tylko dwóch składników. Są to:

  • kilogram czarnych porzeczek,
  • 0,5 kilograma cukru.

Dżem z czarnej porzeczki szybko gęstnieje, dlatego w tym wypadku nie potrzebujemy żadnych dodatkowych produktów ani soku z cytryny.

Jak długo gotować czarne porzeczki na dżem? Instrukcja krok po kroku

  1. Najpierw zabieramy się za czyszczenie owoców. Przekładamy je do miski, zalewamy zimną wodą i płuczemy przez około 10 minut. Po tym czasie wszystko osuszamy i odrywamy ogonki
  2. Przygotowane porzeczki przekładamy do dużego garnka i dolewamy do nich odrobinę wody (1/3 szklanki). Całość gotujemy na minimalnym ogniu i czekamy, aż owoce puszczą sok.
  3. Gdy porzeczki zgęstnieją, zasypujemy je cukrem i dokładnie wszystko mieszamy. Lekko zwiększamy moc palnika i gotujemy owoce tak długo, aż cukier w pełni się rozpuści. Wówczas wyłączmy kuchenkę i pozostawiamy całość do ostygnięcia.
  4. Na drugi dzień ponownie wstawiamy garnek na kuchenkę. Gotujemy dżem przez kilkanaście lub kilkadziesiąt minut, a gdy wyraźnie zgęstnieje, od razu przelewamy go do czystych i wyparzonych słoików. 
  5. Naczynia szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem, a nakrętki się zassały. Następnie przykrywamy je ścierką i pozostawiamy na około 12 godzin do wystygnięcia. Tak przygotowany dżem można przechowywać w suchym i ciemnym miejscu nawet przez kilka miesięcy. Dzięki temu zachowamy smak porzeczek na długo.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: