Lato trwa w pełni, a to oznacza, że w sklepach i na targach można znaleźć masę różnorodnych owoców. Są to nie tylko truskawki, czereśnie i poziomki, ale też czarne porzeczki. Ich cierpki posmak może niektórych zniechęcać do jedzenia, ale warto wiedzieć, że doskonale nadają się na dżem. Mają w sobie dużo słodyczy, która świetnie sprawdzi się na jako dodatek do owsianki, na kanapkę lub nawet do mięs i serów. Jak przygotować dżem z czarnej porzeczki?
Czarna porzeczka to bardzo niedoceniany owoc na tle popularności truskawek czy borówek, a szkoda. Jest bogata w cenne składniki odżywcze, zawiera witaminy C, A, E oraz z grupy B, a także takie minerały jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź i mangan. Ponadto czarne porzeczki są również źródłem wartościowych flawonoidów oraz kwasów tłuszczowych. Przygotowanie dżemu z tych owoców będzie zatem doskonałym pomysłem na lato. Samo gotowanie zajmuje sporo czasu, ale przepis jest bardzo prosty i każdy sobie z nim poradzi. Co więcej, smak domowego dżemu jest zdecydowanie lepszy od tego ze sklepu.
Zobacz też: Mączlik szklarniowy atakuje w ciszy. Zobacz, jak go przepędzić bez chemii. Prosty trik mojej babci
Do przygotowania dżemu potrzebujemy tylko dwóch składników. Są to:
Dżem z czarnej porzeczki szybko gęstnieje, dlatego w tym wypadku nie potrzebujemy żadnych dodatkowych produktów ani soku z cytryny.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.