O tej porze roku ogrody i stragany wprost pękają w szwach od nadmiaru owoców. Warto korzystać z sezonu i jeść nie tylko maliny czy borówki, ale także wiśnie. Doskonale smakują na surowo, jednak można zrobić z nich wiele pysznych dań - ciasta, dżemy i oczywiście kompot. Przepis na niego jest bardzo prosty, a taki smakołyk zawsze warto mieć pod ręką. Daje wielkie ukojenie w upalne lato.
Kompot z wiśni to jeden z najsmaczniejszych przysmaków lata. Ma charakterystyczny smak i przyjemny aromat, ale przede wszystkim zawiera wiele cennych składników odżywczych, w tym minerałów, witamin, antyoksydantów, garbników i kwasów organicznych. Same wiśnie są bogate w witaminy A, C oraz E, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor, potas, cynk i żelazo. Z tego względu warto regularnie spożywać te owoce, zwłaszcza że już niedługo ich zabraknie i będziemy musieli czekać na zbiory przez cały rok.
Zobacz też: Ta piękność zaczyna podbijać polskie ogrody. Kwitnie do października i jest prosta w uprawie
Składniki, jakich będziemy potrzebować do przygotowania wiśniowego kompotu, to:
Kompot z wiśni najlepiej smakuje na zimno. Dzbanek z napojem można zatem trzymać w lodówce, a w upalne dni warto dodać do niego kostki lodu oraz listki świeżej mięty.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!