• Link został skopiowany

Kompot wiśniowy według przepisu mojej prababci. To idealne orzeźwienie na upalny dzień

Jak zrobić kompot z wiśni? Wbrew pozorom nie jest to takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Będziemy potrzebować tylko trzech składników, ale warto uzbroić się w cierpliwość. Aby napój był gotowy do spożycia, cukier musi się rozpuścić, a wiśnie dobrze zmięknąć.
kompot z wiśni (zdj. ilustracyjne)
Victoria Kotlyarchuk/istock

O tej porze roku ogrody i stragany wprost pękają w szwach od nadmiaru owoców. Warto korzystać z sezonu i jeść nie tylko maliny czy borówki, ale także wiśnie. Doskonale smakują na surowo, jednak można zrobić z nich wiele pysznych dań - ciasta, dżemy i oczywiście kompot. Przepis na niego jest bardzo prosty, a taki smakołyk zawsze warto mieć pod ręką. Daje wielkie ukojenie w upalne lato.

Zobacz wideo Jak mrozić owoce? Jak usunąć plamę z truskawek? Jak pozbyć się pestek z czereśni? Rozwiązujemy letnie problemy

Na co jest dobry kompot z wiśni? Warto wprowadzić ten napój do swojej diety

Kompot z wiśni to jeden z najsmaczniejszych przysmaków lata. Ma charakterystyczny smak i przyjemny aromat, ale przede wszystkim zawiera wiele cennych składników odżywczych, w tym minerałów, witamin, antyoksydantów, garbników i kwasów organicznych. Same wiśnie są bogate w witaminy A, C oraz E, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor, potas, cynk i żelazo. Z tego względu warto regularnie spożywać te owoce, zwłaszcza że już niedługo ich zabraknie i będziemy musieli czekać na zbiory przez cały rok.

Zobacz też: Ta piękność zaczyna podbijać polskie ogrody. Kwitnie do października i jest prosta w uprawie

Jak się gotuje kompot z wiśni? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki

Składniki, jakich będziemy potrzebować do przygotowania wiśniowego kompotu, to:

  • pół kilograma wiśni,
  • 700 mililitrów wody,
  • 100 gramów cukru (lub więcej, jeśli owoce są bardzo kwaśne).

Jak długo gotować kompot z wiśni? Trzymaj się poniższego przepisu

  1. Na początek dokładnie myjemy i osuszamy wiśnie, a następnie pozbywamy się z nich pestek. Najlepiej robić to drylownicą, ale jeśli nie posiadasz tego narzędzia, możesz użyć zwykłej, plastikowej słomki. Wystarczy włożyć ją w środek wiśni i wypchnąć pestkę z drugiej strony.
  2. Do dużego garnka wrzucamy wydrylowane wiśnie, zasypujemy je cukrem i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie dolewamy wody i całość umieszczamy na kuchence ze średnim ogniem. 
  3. Kompot gotujemy przez około pół godziny, co pewien czas mieszając. Gdy owoce zmiękną, a cukier się w pełni rozpuści, zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia. 

Kompot z wiśni najlepiej smakuje na zimno. Dzbanek z napojem można zatem trzymać w lodówce, a w upalne dni warto dodać do niego kostki lodu oraz listki świeżej mięty.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: